ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul israelian a declarat miercuri că a ordonat armatei să "pregătească"o ofensivă la Rafah, cel mai sudic oraș din Fâșia Gaza, apreciind că victoria asupra Hamas este "o chestiune de luni", relatează AFP, citat de Știripesurse.

Într-un discurs difuzat la televiziune, Benjamin Netanyahu a estimat, de asemenea, că respectarea cerințelor mișcării islamiste palestiniene nu va "duce decât la un alt masacru", în timp ce șeful diplomației americane Antony Blinken se află în Israel de marți seara pentru a discuta cu privire la un armistițiu.

De câteva zile există temeri cu privire la o ofensivă asupra Rafah, oraș situat la granița cu Egiptul și care găzduiește în prezent majoritatea populației teritoriului palestinian, care s-a refugiat spre sud din cauza luptelor care au loc în urma atacului fără precedent lansat la 7 octombrie de mișcarea palestiniană împotriva Israelului.

Ordinul lui Netanyahu

Peste 1,3 milioane de persoane strămutate, de cinci ori populația inițială a orașului, se află la Rafah în condiții disperate, potrivit ONU.

"Soldații noștri eroici luptă în prezent la Khan Younes, principalul bastion al Hamas. Am ordonat forțelor de apărare israeliene să pregătească o operațiune la Rafah, precum și în două tabere (de refugiați), ultimele bastioane ale Hamas", a explicat șeful guvernului.

"Presiunea militară continuă este o condiție esențială pentru eliberarea ostaticilor. Capitularea în fața cerințelor delirante ale Hamas (...) nu numai că nu va duce la eliberarea ostaticilor, dar va antrena un alt masacru și un dezastru pentru statul Israel pe care niciunul dintre cetățenii săi nu este pregătit să le accepte", a subliniat premierul israelian.

Aceste declarații au loc în timp ce Statele Unite, Qatarul și Egiptul își intensifică eforturile pentru a-i determina pe beligeranți să depună armele în vederea eliberării ostaticilor israelieni și a deținuților palestinieni, precum și pentru furnizarea de ajutor umanitar mai consistent în teritoriul palestinian asediat, se arată în articolul preluat de Știripesurse.