ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Avionul rusesc care transporta prizonieri ucraineni a fost doborât de forțele armate ucrainene cu sistemul Patriot, scrie New York Times, citat de mariustucă.ro.

Oficialii spun că Ucraina ar trebui să continue să dezvolte modalități inovatoare de a lovi forțele ruse pe măsură ce războiul se apropie de al treilea an. Dar utilizarea de către Ucraina a unei rachete Patriot pentru a doborî un avion luna trecută este un exemplu al modului în care tacticile noi de pe câmpul de luptă pot fi pline de pericole, dar și de promisiuni.

Fără ca armata Ucrainei să știe, aeronava rusă pe care a vizat-o ar fi putut transporta prizonieri de război ucraineni, potrivit oficialilor SUA.

Patriot este un sistem defensiv, folosit de obicei pentru a proteja o locație și nu pentru a doborî avioane. Un partener european a furnizat interceptorul Patriot care a lovit avionul marfă rus Ilyushin-76 în 24 ianuarie, potrivit oficialilor americani informați despre incident.
 

Oficialii ruși au susținut imediat că aeronava transporta 65 de prizonieri de război ucraineni, care urmau să fie schimbați cu membri ai serviciului ruși.

În mod public, oficialii americani nu vor comenta ce a dus la doborârea avionului, deși oficialii care au vorbit în privat sub condiția anonimatului au spus că rapoartele despre utilizarea unei rachete Patriot sunt exacte.

Întrebarea despre cine era în avion este mai puțin clară. Oficialii americani nu au confirmat identitățile pasagerilor, dar au spus că pare probabil ca cel puțin unii dintre ei să fie prizonieri ucraineni desi iar oficialii ucraineni spun că este posibil ca Rusia să fi supraestimat numărul deceselor.

Dacă în avion erau prizonieri, așa cum pare probabil, oficialii americani au spus că pierderea vieților este regretabilă.

Ucraina pare să fi acționat pe baza informațiilor legitime, dar viciate. Avionul fusese folosit anterior pentru a transporta rachete, ceea ce îl face o țintă de mare valoare pentru Kiev, potrivit oficialilor occidentali informați cu privire la informații.

În timp ce Patriot a fost tras din Ucraina, avionul a căzut în Rusia. Unii oficiali americani spun că au încurajat Ucraina să lovească mult în spatele liniei frontului, dar numai pe teritoriul ucrainean, ținând cont de riscul de escaladare dacă echipamentele fabricate în SUA sunt folosite în atacurile asupra teritoriului rus.

Cu toate acestea, oficialii SUA nu au criticat Ucraina pentru că folosește sistemul Patriot pentru a viza avioanele rusești în general. În schimb, ei au spus că acesta este genul de inovație pe care va trebui să o folosească Ucraina.