ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ziarul New York Times a relatat pe larg, într-un articol semnat de Kit Gillet, despre protestele de duminică din Republica Moldova și despre situația politică de la Chișinău.

Nemulțumirea față de sistemul politic a încins din nou spiritele în Republica Moldova, unde peste 15.000 de oameni au ieșit la Chișinău în stradă pentru a-și striga nemulțumirea față de guvernul care a fost învestit săptămâna trecută, scrie jurnalistul american în NYT.
 
Simpatizanți ai celor două facțiuni care domină scena politică, pro europeană și pro rusă, uniți de vremea rece, au strigat sloganuri antiguvernamentale și au cerut alegeri anticipate. 
Jurnalistul scrie că protestele de la Chișinău sunt cele mai recente care lovesc Moldova, fostă republică sovietică, afectată de sărăcie și unde un imens scandal privind fraudarea băncilor, cu implicații politice, a ieșit la lumină.

Momentul care a declanșat acest val de proteste a fost numirea lui Pavel Filip în funcția de prim ministru, acesta fiind cel de-al treilea guvern al țării în mai puțin de un an, explică ziaristul american.

Votul acordat prim-ministrului Pavel Filip, desemnat în această funcție de principala coaliție proeuropeană, vine după luni întregi de criză politică, dar a fost boicotat de opoziția prorusă.
 
Cotidianul amintește, în acest context, că fostul premier moldovean, Vlad Filat, a fost arestat în octombrie, în cazul fraudei bancare, dar că acesta a negat acuzațiile. Cu toate astea, notează Kit Gillet, mulți cetățeni ai R. Moldova consideră că se face prea puțin pentru aducerea celor vinovați în fața justiției. Guvernul precedent al fostei țări sovietice a fost dizolvat în luna octombrie 2015, în urma unui scandal de corupție. Pavel Filip pleda pentru legături strânse cu Uniunea Europeană, conform sursei citate.

Manifestațiile au luat amploare în capitala Republicii Moldova în seara zilei de miercuri, când cetățenii s-au arătat nemulțumiți de modul în care Guvernul condus de democratul Pavel Filip a fost învestit în funcție, cerând anularea votului și declanșarea alegerilor legislative anticipate.

NYT citează declarația analistului Nicu Popescu, de la Institutul Uniunii Europene pentru Studii de Securitate din Paris, potrivit căruia "chiar dacă Filip va fi premier pe termen scurt, furia publică va rămâne. Și chiar dacă aceste proteste se vor calma în zilele următoare, ele vor exploda din nou odată cu următoarea criză care va lovi Moldova".