ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deși nici 5% din românii din Diaspora s-au înscris la votul pentru alegerile prezidențiale, ambasadorul Marii Britanii în România, Dan Mihalache, fost consilier al lui Iohannis, a lansat un apel către guvern pentru prelungirea 
termenului de înregistrare a cetățenilor români. Mihalache recunoaște însă că, de când a fost demarată procedura de înregistrare, numărul românilor care s-au înregistrat este extrem de mic.

Miercuri este ultima zi în care cetățenii care vor să voteze în străinătate la prezidențiale se pot înregistra pe www.votstrainatate.ro.

Cei care doresc să voteze în străinătate la alegerile prezidențiale se pot înregistra ca alegători în străinătate prin intermediul unui formular online, până cel mai târziu la ora 23:59:59.

Potrivit www.votstrainatate.ro, până marți seară s-au primit aproximativ 31.400 de cereri pentru votul la secția de votare și circa 33.138 de solicitări pentru vot prin corespondență.

În ceea ce privește votul la secția de votare, prin înregistrarea ca alegător în străinătate, cetățeanul român cu drept de vot care se va află în străinătate în ziua votării, indiferent de motiv, solicită organizarea unei secții de votare în localitatea și statul unde vrea să voteze.

Ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, fost consilier al lui Iohannis, a lansat un apel la Guvern și la Autoritatea Electorală Permanentă să aprobe prelungirea termenului de înregistrare a cetățenilor români din străinătate atât pentru votul prin corespondență, cât și pentru solicitarea înființării de secții de votare.
 
Mihalache amintește, într-o declarație remisă STIRIPESURSE.RO, că la 11 septembrie, este prevăzut să se încheie procesul de înscriere a românilor din străinătate. „Mă simt dator să fac apel la Guvernul României și la Autoritatea Electorală
 Permanentă să aprobe prelungirea termenului de înregistrare a cetățenilor români din străinătate, atât, pentru votul prin corespondență, cât și pentru solicitarea înființării de secții de votare.

După cum se știe, mâine, 11 septembrie este prevăzut să se încheie acest proces. Este adevărat că, în aceste 45 de zile de când a fost demarată procedura de înregistrare, numărul românilor din străinătate este surprinzător de redus. Doar aproximativ 55.000 de români s-au înregistrat.
 
Diaspora mai are nevoie de timp, și cred că Guvernul are toate premisele să hotărască prelungirea perioadei de înscriere cu câteva zile și să dea astfel șansa cât mai multor români din străinătate să se înregistreze, fie pentru votul prin corespondență, pe o considerăm o modalitate civilizată și confortabilă de exercitarea a dreptului de vot în străinătate, fie pentru înființarea de secții de votare”, spune Mihalache.