Deși nici 5% din românii din Diaspora s-au înscris la votul pentru alegerile prezidențiale, ambasadorul Marii Britanii în România, Dan Mihalache, fost consilier al lui Iohannis, a lansat un apel către guvern pentru prelungirea 
termenului de înregistrare a cetățenilor români. Mihalache recunoaște însă că, de când a fost demarată procedura de înregistrare, numărul românilor care s-au înregistrat este extrem de mic.

Miercuri este ultima zi în care cetățenii care vor să voteze în străinătate la prezidențiale se pot înregistra pe www.votstrainatate.ro.

Cei care doresc să voteze în străinătate la alegerile prezidențiale se pot înregistra ca alegători în străinătate prin intermediul unui formular online, până cel mai târziu la ora 23:59:59.

Potrivit www.votstrainatate.ro, până marți seară s-au primit aproximativ 31.400 de cereri pentru votul la secția de votare și circa 33.138 de solicitări pentru vot prin corespondență.

În ceea ce privește votul la secția de votare, prin înregistrarea ca alegător în străinătate, cetățeanul român cu drept de vot care se va află în străinătate în ziua votării, indiferent de motiv, solicită organizarea unei secții de votare în localitatea și statul unde vrea să voteze.

Ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, fost consilier al lui Iohannis, a lansat un apel la Guvern și la Autoritatea Electorală Permanentă să aprobe prelungirea termenului de înregistrare a cetățenilor români din străinătate atât pentru votul prin corespondență, cât și pentru solicitarea înființării de secții de votare.
 
Mihalache amintește, într-o declarație remisă STIRIPESURSE.RO, că la 11 septembrie, este prevăzut să se încheie procesul de înscriere a românilor din străinătate. „Mă simt dator să fac apel la Guvernul României și la Autoritatea Electorală
 Permanentă să aprobe prelungirea termenului de înregistrare a cetățenilor români din străinătate, atât, pentru votul prin corespondență, cât și pentru solicitarea înființării de secții de votare.

După cum se știe, mâine, 11 septembrie este prevăzut să se încheie acest proces. Este adevărat că, în aceste 45 de zile de când a fost demarată procedura de înregistrare, numărul românilor din străinătate este surprinzător de redus. Doar aproximativ 55.000 de români s-au înregistrat.
 
Diaspora mai are nevoie de timp, și cred că Guvernul are toate premisele să hotărască prelungirea perioadei de înscriere cu câteva zile și să dea astfel șansa cât mai multor români din străinătate să se înregistreze, fie pentru votul prin corespondență, pe o considerăm o modalitate civilizată și confortabilă de exercitarea a dreptului de vot în străinătate, fie pentru înființarea de secții de votare”, spune Mihalache.

  

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews