ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Kudela, coechipier al lui Stanciu la Slavia Praga din Cehia, a primit suspendarea după ce l-a „abuzat rasial” pe Glen Kamara, starul lui Rangers, în Europa League, și va rata astfel Campionatul European . Și, după cum a relatat Daily Record, Stanciu a declarat după meciul pierdut cu 1-0 în fața Angliei că este solidar cu Kudela, despre care a afirmat că a fost pedepsit "fără nicio dovadă", transmite Daily Mail

"Am făcut același lucru cu Slavia, când am jucat împotriva lui Arsenal în sferturile de finală ale Europa League”, a spus Stanicu.

”Mi se pare normal și am decis să fac acest gest pentru colegul meu de la Slavia, pentru Kudela, care, fără nicio dovadă, a fost suspendat pentru 10 meciuri după meciul cu Rangers”.

”Așa, pur și simplu, pentru că un coechipier al lui Kamara a auzit acel cuvânt pe care eu nu pot să-l spun. Am decis să nu îngenunchez și nu cred că asta este soluția”.

Incidentul dintre Kudela și Kamara a avut loc în martie, când fundașul central i-a șoptit ceva la ureche mijlocașului finlandez în timpul meciului din șaisprezecimile de finală ale Europa League, Kamara și coechipierul său Bongani Zungu spunând că au auzit o insultă rasială.

O anchetă oficială l-a găsit pe Kudela vinovat de "comportament rasist", deși a negat acuzația. Ulterior, Kamara a primit o suspendare de trei meciuri după ce a fost găsit vinovat de agresarea lui Kudela în tunelul de după meci, iar jucătorul de 34 de ani a lansat un apel după verdictul de vinovăție, deși acesta a fost respins de UEFA în luna mai. Avocatul lui Kamara, Aamer Anwar, a declarat: "Ar trebui să aibă o interdicție de cel puțin un an pentru jucători atunci când se ajunge la așa ceva și ar trebui să amendeze cluburile și jucătorii cu sume substanțiale, astfel încât să le afecteze buzunarele.

'Dacă cineva înființează o Super Ligă, atunci UEFA se va mișca aproape instantaneu și va amenința cu tot felul de sancțiuni și pedepse. Dar dacă vine vorba de rasism, este foarte simbolic. Îngenunchează, flutură un banner, afișează un slogan și crezi că treaba e gata. Asta nu e treabă". 

Stanciu, în vârstă de 28 de ani, a fost unul dintre cei doi jucători români care au preferat să stea în picioare în loc să îngenuncheze pe stadionul Riverside din Middlesbrough în weekend, în timp ce jucătorii englezi au continuat să o facă în ciuda mai multor huiduieli din partea unor părți ale publicului.

Și Ionuț Nedelcearu, determinat de atitudinea negativă pe care a provocat-o decizia sa, a reacționat pe Facebook:
 
„Pentru că am sesizat că refuzul meu de a îngenunchea înainte de meciul dintre țara noastră și Anglia a provocat comentarii negative, care mă jignesc, vreau să clarific faptul că nu sunt rasist și urăsc toate tipurile de rasism și discriminare, lucru cunoscut de toți cei care mă cunosc ca om și ca jucător profesionist de fotbal. Dar nu simt că trebuie să fac lucrul ăsta din pură obligație. Filozofia mea de viață este că mesajele pe care noi, ca membri ai societății, ar trebui să le transmitem împotriva rasismului ar trebui să fie mult mai clare și ar trebui să implice toate manifestările rasismului pe care le experimentăm în viața de zi cu zi. În opinia mea este mai degrabă o ipocrizie să considerăm că ne îndeplinim misiunea împotriva rasismului doar respectând un ordin de a îngenunchea”, potrivit Smart Radio
 
Amintim și câteva dintre comentariile de susținere lăsate de britanici la articolul publicat de Daily Mail:
 
”Bravo acestui om, restul sunt niște oi care nu înțeleg cu adevărat pentru ce îngenunchează”.

”Oh, haide. Își dă seama în mod clar că nu este o oaie, ci un om cu ceva curaj”.

”Cu ce a schimbat faptul că au îngenuncheat? Nu a schimbat nimic, pare a fi un gest lipsit de sens”.

 ”În sfârșit, un om care poate gândi singur și care nu face parte din agenda Wokerati!”