ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Nicolas Sarkozy a fost condamnat la trei ani de închisoare, dintre care doi cu suspendare, pentru infracțiuni de corupție, informează BBC. Sentința nu este definitivă, fiind de așteptat ca Sarkozy să facă apel.

Fostul președinte francez, în vârstă de 66 de ani, a fost găsit vinovat pentru că a încercat să mituiască un magistrat, oferindu-i cu un loc de muncă prestigios, în schimbul unor informații despre un dosar penal separat, care îl viza pe Sarkozy. 

El este primul fost președinte francez care primește o pedeapsă privativă de libertate și se așteaptă să facă apel.

Dacă sentința rămâne definitivă, Sarkozy ar putea să execute un an de arest la domiciliu, purtând o brățară electronică.

Judecătorul de caz a afirmat că fostul președinte era conștient de gravitatea faptelor sale și totuși le-a comis, adăugând că acțiunile acestuia și ale avocatului său au dat justiției „o foarte proastă imagine” publică.

Infracțiunile pentru care a fost dată sentința sunt trafic de influență și încălcare a secretului profesional.

Condamnarea lui Sarkozy reprezintă o piatră de hotar în justiția Franței postbelice. Singurul precedent a fost procesul predecesorului lui Sarkozy, Jacques Chirac, care a primit doi ani de închisoare cu suspendare în 2011 pentru aranjarea unor locuri de muncă fictive la Primăria pariziană pentru aliații săi, pe vremea când Chirac era primarul Parisului. Acesta a decedat în 2019.