ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O înregistrare controversată cu Nicușor Dan, făcută public de Dana Budeanu la rubrica ”Verdict politic” pe site-ul Stiri pe surse, tulbură apele în plină campanie electorală pentru candidatul alianței Dreptei, scrie Cotidianul.

În înregistrare, candidatul PNL-USR la Primăria Capitalei discută cu un consilier din Sectorul 4, legat demolarea unui restaurant, deținut de Mihai Mitrache  în Parcul Copiilor. Omul de afaceri Mihai Mitrache, un susținător al lui Nicușor Dan și participant activ la protestele #Rezist împotriva PS.

Nicușor Dan spune că Mitrache este „dispus la dialog”, are „disponibilitatea de a-și retrage plângerile”.
 
Cristian Zărescu, consilierul primarului sectorului 4, Daniel Băluță, afirmă că Primăria discută cu Mitrache, care „vinde droguri” și care „e acuzat de prostituție” pentru că Nicușor Dan „a garantat” pentru el. „Dacă el vinde droguri sau face prostituție, aș încerca să-l prind cu instituțiile care se ocupa de asta. Dar strict pe speța asta, cu clădirea, eu cred ca el are dreptate”, zice Nicușor Dan. Consilierul îl întreabă dacă s-a întâlnit cu Mitrache. Nicușor Dan confirmă.

O înregistrare controversată cu Nicușor Dan, făcută public de Dana Budeanu, crește temperatura în campanie cu mai puțin de două săptămâni înainte de alegerile locale.

În înregistrare, candidatul PNL-USR la Primăria Capitalei discută cu un consilier din Sectorul 4, legat demolarea unui restaurant, deținut de Mihai Mitrache.

Nicușor Dan spune că Mitrache este „dispus la dialog”, are „disponibilitatea de a-și retrage plângerile”. Cristian Zărescu, consilierul primarului sectorului 4, Daniel Băluță, afirmă că Primăria discută cu Mitrache, care „vinde droguri” și care „e acuzat de prostituție” pentru că Nicușor Dan „a garantat” pentru el. „Dacă el vinde droguri sau face prostituție, aș încerca să-l prind cu instituțiile care se ocupa de asta. Dar strict pe speța asta, cu clădirea, eu cred ca el are dreptate”, zice Nicușor Dan. Consilierul îl întreabă dacă s-a întâlnit cu Mitrache. Nicușor Dan confirmă.

Iată dialogul purtat între Nicușor Dan și funcționarul primăriei Sectorululi 4

"Functionar: Dar cat mai aveti?

Nicușor Dan: Pana luni.

Functionar: Eee, haideti, ca nu mai e mult. Ia spuneti-mi!

Nicușor Dan: Pai, in primul rand, v-am trimis acum un minut un raspuns juridic la ce mi-ati trimis. Eu cred in continuare ca ei au dreptate.

Functionar: Mitrache.

Nicușor Dan: Mitrache, da. Ei sunt disponibili la dialog, dar vad ca dumneavoastra, intre timp, le-ati luat contoarele de apa, gaz… Adica s-au intrerupt utilitatile.

Functionar: Pai, noi respectam legea si ducem la bun sfarsit. In conditiile in care dansul nu s-a oprit, noi ducem la bun sfarsit punerea in aplicare a deciziei – care inseamna, evident, si debransarea. Adica in conditiile in care noi v-am transmis: 'Haideti sa-si opreasca plangerile, haideti sa-si retraga dosarele si haideti sa vedem dup-aia ce facem!' Si el, urmatoarea chestie, da un telefon in care il ameninta pe directorul ADP si il injura de mama. In conditiile astea, ce sa mai discutam, domnu' Nicusor? Adica ati ascultat inregistrarea aia.

Nicușor Dan: Da, dar n-am inteles ce a fost asta imediat, atunci.

Functionar: Da. A fost data acum doua zile, imediat dupa ce noi – eu si cu dumneavoastra – am decis ca incepem sa gasim o solutie. El suna din nou. N-ati vazut? A zis ca era legat de criza de coronavirus (ca si vorbeste). Adica el in continuare o tine pe a lui. Nu stiu… Eu incep sa nu mai inteleg nimic. Dar in sfarsit: OK… Ma depaseste chestia asta. Nu reusesc sa inteleg.

Nicușor Dan: Bun. Eu am vorbit mai mult cu ei. Avocatul lui e mult mai cerebral decat Mitrache. Si l-am convins sa ajunga la o intelegere. Singura intrebare a lor este ca, imediat ce isi retrag plangerile, nu mai au, practic, nimic la mana, cumva. Adica nu pot nici sa le mai depuna o data, ca ar iesi din termen. Si daca dati o alta dispozitie de demolare, teama lor e: care e garantia ca intelegerea e respectata? Dar, bine, asta e alta… Adica eu as vrea sa ma opresc cu telefonul fara fir. As vrea sa va pun in contact, ca sa vorbiti.

Functionar: Da, dar va dati seama: pentru ca dumneavoastra, la inceputul acestei relatii, ati garantat pentru el, e clar ca si dumneavoastra trebuie sa fiti implicat. Adica nu ne trimiteti pe noi la o discutie cu el, in conditiile in care el se poarta asa cum se poarta cu noi. E clar ca singurul motiv pentru care noi ar trebui sa stam de vorba cu el este faptul ca dumneavoastra garantati pentru el. Si nu ma refer la avocat. Eu vorbesc de el. Noi cu el am avut probleme. El ne-a amenintat politistii, el vinde droguri, el a fost acuzat de prostitutie, ca are fete la produs… Adica e vorba de el. Avocatii sunt avocati, dumneavoastra sunteti dumneavoastra… Dar eu vorbesc de el. Si cred ca conversatia aia, inregistrarea aia pe care v-am dat-o va spune totul. Adica aia e o inregistrare pe care el a facut-o. Adica e clar ca n-ai cu cine sa discuti la capitolul asta, din moment ce el face o astfel de inregistrare. Dumneavoastra n-ati face niciodata o astfel de inregistrare – sunt convins de asta.

Nicușor Dan: Mhm. Dar… OK.

Functionar: Adica stiti ce voiam sa va rog? Puneti-va un pic in locul nostru! Ce ati face? Sa zic ca dumneavoastra ati fi acum la carma Primariei Sectorului 4. Ce ati face? Pentru ca e clar: ocupati o functie importanta, s-ar putea sa ocupati o functie si mai importanta. OK: ce ati face daca ati fi in locul nostru? Ati sta de vorba cu un astfel de personaj, chiar daca cineva ar veni sa garanteze pentru el?

Nicușor Dan: Nu. Daca el vinde droguri sau face prostitutie, as incerca sa-l prind cu institutiile care se ocupa de asta. Dar strict pe speta asta, cu cladirea, eu cred ca el are dreptate.

Functionar: Da. OK, bine – e punctul dumneavoastra de vedere, cu care nu sunt de acord, dar vi-l respect.

Nicușor Dan: Adica v-am si dat un raspuns strict pe tema aia. De-asta am si intarziat: ca sa citesc din nou toate legile si astea… Eu sunt convins ca el are dreptate.

Functionar: V-am spus: singurul motiv pentru care noi mai stam de vorba despre acest caz cu acest personaj este faptul ca dumneavoastra ati garantat pentru el. Pentru ca altfel, domnu' Nicusor Dan, nici n-am mai fi stat de vorba despre acest subiect si am fi dus la bun sfarsit punerea in aplicare a legii. Dar faptul ca dumneavoastra ati intervenit si ne-ati vorbit sa gasim o solutie si sa ne oprim, stam de vorba. Dar, dupa cum vedem, nu prea mai avem cum sa stam de vorba daca el se comporta asa cu noi.

Nicușor Dan: Mhm. OK, bine. Pai…

Functionar: OK. O sa iau acel lucru, o sa iau ce mi-ati dat dumneavoastra si vedem mai departe ce se intampla, domnu' Nicusor… Dar spuneti-mi un lucru, ca am o curiozitate: dumneavoastra personal v-ati intalnit vreodata cu Mitrache asta? Personal, dumneavoastra, fata-n fata.

Nicușor Dan: Sigur ca da.
Functionar: Si ce parere v-a facut?

Nicușor Dan: M-am intalnit cu el si cu sotia si cu avocatul, si am fost la Avocatul Poporului.

Functionar: Si ce parere v-a facut personajul asta?

Nicușor Dan: Cu mine a avut o relatie foarte civilizata.

Functionar: Pentru ca el si de dumneavoastra vorbeste in niste termeni foarte nelalocul lor, sa spunem asa. Ca vin cu fratele meu Nicusor, ca va fac eu cu Nicusor, ca va pune Nicusor cu botul pe labe, ca am aranjat cu Nicusor sa nu se atinga nimeni de mine de la Sectorul 4…

Nicușor Dan: (Rade.) Da… Da. Da.

Functionar: Adica el asa vorbeste despre dumneavoastra. Si aicea eu stiu foarte bine ce vorbesc.

Nicușor Dan: Da. Da, da, da, da. Mhm.

Functionar: OK. Bine. Am inteles. O sa iau actul pe care mi l-ati trimis si tinem legatura, domnu' Nicusor, da?

Nicușor Dan: Da. Si eu va transmit disponibilitatea lor de a-si retrage plangerile penale, de a sterge postarile, de a… Dar cumva trebuie sa ajungem la alegerea asta… Vin si eu acolo, daca e nevoie.

Functionar: Nu. Fara dumneavoastra, clar noi n-avem ce sa discutam cu acel personaj. Doar faptul ca dumneavoastra ati garantat pentru el ne face sa mai stam de vorba. Altfel, nu.

Nicușor Dan: Mhm. OK. Bine.

Functionar: Bine. Va multumesc foarte si tinem legatura. Sa traiti. La revedere".

 

Înregistrarea a fost difuzată prima dată de Dana Budeanu.

 

Reacția lui Nicușor Dan: "Înregistrarea pesedistă încearcă să forțeze, evident fără succes, vreo declarație compromițătoare din partea mea"

Reacția lui Nicușor Dan a venit sub forma unei postări pe Facebook:

"Mafia din PSD și urmașii lui Dragnea folosesc aceleași mijloace murdare cu care ne-au obișnuit pentru a încerca să oprească îndepărtarea de la butoane a lor și a administrației corupte, condusă de Gabriela Firea.

Înregistrarea pesedistă, în care consilierul primarului sectorului 4 încearcă să forțeze, evident fără succes, vreo declarație compromițătoare din partea mea, nu arată nimic altceva decât că am realizat toate demersurile legale pentru a opri o acțiune abuzivă a administrației locale.

În primăvară, informasem, în scris, Avocatul Poporului și Primăria Sectorului 4 despre demolarea ilegală pe care se pregătea s-o comită. La momentul înregistrării, acum câteva luni, partea vătămată încerca să ajungă la o soluție amiabilă.

Ca parte în proces, prin Asociația Salvați Bucureștiul, le-am cerut celor două părți să se întâlnească, împreună cu avocații lor, pentru a discuta. Până la urmă, procesul a continuat și justiția ne-a dat câștig de cauză, fapt care arată că acțiunea noastră a fost una legitimă.

Asociația Salvați Bucureștiul acceptă cazuri în care există premise serioase în privința săvârșirii unor abuzuri din partea autorităților. Până acum, ASB are 175 de procese câștigate în instanță în chestiuni de mediu, urbanism, construcții și patrimoniu.

Îi informez pe primarul licitațiilor trucate și pe primarul interlopilor că, indiferent câte manipulări încearcă să instrumenteze, nu vor reuși să acopere abuzul și corupția pe care le patronează. O aștept la dezbatere pe candidata PSD la Primăria Capitalei, să discutăm inclusiv despre cazul din sectorul 4. Curaj, Gabriela Firea!". a scris Nicușor Dan pe Facebook.