ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Liderul USR, reclamat la Parchet pentru presupuse nereguli financiare comise în timpul campaniei la locale, când partidul său dorea să salveze Bucureștiul. Nicușor Dan are de dat explicații în fața procurorilor, după ce un raport al Autorității Elctorale Permanentă l-a denunțat pentru ilegalitățile finanțării campaniei electorale a USB în campania electorală din 2016.


Raportul AEP asupra finanțării campaniei USB relevă o serie de ilegalități sancționate contravențional, cărora li se adaugă două infracțiuni de care este suspectat președintele formațiunii, Nicușor Dan.

Potrivit stiripesurse.ro, Nicușor Dan a fost denunțat în baza articolului 13 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie: „Fapta persoanei care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influența ori autoritatea sa în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani.” 

În baza acestui articol au fost condamnați, printre alții, Adrian Năstase și Liviu Dragnea.

În plus, președintele USB (în prezent USR) a fost denunțat pentru conflict de interese și încălcarea regimului incompatibilităților din Legea 161/2003.

Prima faptă se referă la folosirea în scopuri personale a unor donații primite de Uniunea Salvați Bucureștiul, iar cea de-a doua faptă se referă la închirierea contra cost a unui spațiu de către USB de la Asociația Salvați Bucureștiul, asociație al cărui membru fondator este Nicușor Dan.
 
 
Liderul USR  a anunțat deja că a depus o contestație la Autoritatea Electorală Permanentă prin care respinge mai multe acuzații privind finanțarea ilegală a formațiunii și a Uniunii Salvați Bucureștiul și prin care cere, totodată, revocarea deciziei Autorității de nerambursare a sumei de 152.291,96 de lei.
„Au apărut în spațiul public tot felul de acuze, zvonuri legate de o presupusă finanțare ilegală a Uniunii Salvați Bucureștiul și mai apoi USR. (...) Pentru alegerile locale, când USR a candidat în București, noi am cerut rambursarea a aproximativ 650 mii de lei, bani pe care i-am cheltuit în cuprinsul campaniei electorale. AEP ne-a rambursat aproximativ 500.000 de lei și nu ne-a rambursat aproximativ 150.000 de lei pe patru motive — pe fiecare din aceste motive am făcut o contestație", a declarat Nicușor Dan, duminică.

Lista ilegalităților din campania electorală a USB

Nicușor Dan, în calitate de candidat al USB la Primăria Capitalei, a primit o donație de 90.000 de lei de la Bogdan Stroe, candidat al USB la funcție de consilier general. Contractul de donație, autentificat pe 24 mai 2016 la Societatea Profesională Notarială Confides, stipula clar că banii sunt destinați campaniei electorale pentru funcția de primar general. Cu toate acestea, doar 70.000 de lei din cei 90.000 au fost depuși în contul de campanie deschis la Garanti Bank, iar pentru sumele rămase nu au fost prezentate documente justificative, rezultând că au fost cheltuite în scop personal. AEP a solicitat informații suplimentare de la băncile la care au deschise conturile personale Nicușor Dan și Bogdan Stroe, BCR și ING. BCR a refuzat să pună la dispoziția AEP datele solicitate, invocând secretul bancar.

De altfel, pentru că niciun candidat al USB nu a depus integral extrasele de cont pentru conturile în care au fost încasate donațiile, AEP a trimis adrese la 39 de bănci, pentru eliberarea extraselor de cont aparținând formațiunii politice, solicitând și informații despre eventuale conturi nedeclarate.

O altă problemă o reprezintă donațiile primite prin intermediul platformei www.salvatorii.ro, gestionate de Asociația G2. Colectarea s-a făcut înainte și în timpul campaniei electorale, dar a continuat și după alegeri, până în prezent. Pentru a lămuri situația veniturilor din contul central de campanie, AEP a solicitat Garanti Bank extrasul de cont. „Din verificările efectuate rezultă că în perioada 09.05 - 03.06.2016, deci în campania electorală, dl. Nicușor Dan a beneficiat de un cuantum total de 101.938,80 lei, sume depuse de Asociația G2 în contul bancar personal al candidatului. În extrasul de cont se evidențiază și mișcare unor sume din donații în interes personal sau transferate în alt cont drept cheltuieli personale (peste 8000 de lei), chiar dacă sumele în cauză reprezentau donații pentru campania electorală”, se arată în raportul AEP.

În contractele încheiate de Asociația G2 cu USB, se stipulează un comision de 5% încasat de asociație pentru sumele colectate, sume pentru ca nu sunt emise documente financiar contabile justificative. Mai mult, chiar dacă operează această comisionare, suma este reîntregită la momentul depunerii în contul de campanie, fără a fi indicate sursele. Alte probleme în privința colaborării cu Asociația G2 vizează existența unei copii a cărții de identitate a donatorilor, fără semnătură, ceea ce lasă loc unor posibile donații fictive, continuarea virării banilor în contul USB și în campanie, în loc ca sumele să fie virate în conturile de campanie ale candidaților, așa cum prevede legea, virarea sumelor în conturile personale ale candidaților și folosirea în campanie a unor sume care puteau fi legal folosite doar la activitatea curentă a USB.

„În această situație, se poate constata fără dubiu că formațiunea politică a folosit în campania electorală alte surse de finanțare față de cele prevăzute de lege”, inclusiv prin faptul că Asociația G2 este persoană juridică, este concluzia AEP. Se dispune în acest caz o amendă între 10.000 și 50.000 de lei, precum și confiscarea sumelor care au făcut obiectul contravenției.

Problemele au existat și cu finanțarea publicității pe Facebook. Din verificări a rezultat că pentru suma de 215.310,36 lei formațiunea politică nu a efectuat nicio înregistrare contabilă. Din documentele verificate, nu s-a putut stabili din ce sursă de finanțare și prin ce cont a fost achitată această sumă. AEP invocă suspiciunea că plata a fost efectuată prin conturi paralele, altele decât cele declarate și înregistrate la AEP. Suspiciunea este confirmată de extrasele de cont remise de Garanti Bank. În cauză sunt șase conturi deschide personal de Nicușor Dan la Agenția Magheru a băncii, la data de 11 martie 2016.

Din totalul de 686.703,95 lei din cererea de rambursare depusă de USB la AEP, suma de 135.821,94 de lei nu a fost validată, reprezentând cheltuieli ilegale. Pe lângă sumele primite ilegal prin intermediul Asociației G2 de către Nicușor Dan, alte donații prezintă probleme prin faptul că nu se cunoaște modul în care s-a efectuat donația și nu există niciun act de predare sau acceptare a donației. Vizați sunt Elena Iancu (candidat la funcția de consilier local sector 4 - 4800 de lei), Dumitru Dobrev (candidat la funcția de primar sector 4 - 8250 lei), Mihai Daneș (candidat la funcția de primar sector 6 - 5000 de lei), Adrian Alexandru (candidat la funcția de consilier local sector 2 - 1500 de lei).


Articolul integral poate fi citit AICI.