ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Decizia prin care Clotilde Armand, edilul Sectorul 1, prin care a tăiat finanțarea pentru patru spitale este una „perfect juridică și legitimă”. Așa susține primarul general, Nicușor Dan.
 
„Consiliul Local poate aloca fonduri unităților medicale deoarece "e permis de lege". În 2002, Guvernul a dat OUG prin care a dat spitale către autorități locale. În 2004 a venit Parlamentul și a spus că sunt exceptate spitalele clinice și universitare care trebuie să fie administrate de Minister. În 2004, a venit Guvernul mai târziu și a spus că aceste spitale trebuie administrate de ele însele. În 2008, a venit iar Guvernul cu o OUG în care a spus că a spus că spitalele din București, care nu sunt speciale – clinice, universitare și de urgență. Așa s-a format ASSMB-ul.

Pe de altă parte, pe spitalele clinice universitare de urgență, pe toate acestea, Guvernul a hotărât prin HG pe care dintre ele le dă autorităților locale și pe care nu le dă. O astfel de HG a apărut în 2010 și s-a făcut pur și simplu o listă cu unități spitalicești administrate de autorități locale”, a afirmat Nicușor Dan.
 
Nicușor a explicat că spitalele Floreasca, Grigore Alexandrescu, de Urgențe Oftalmologice și de Mari Arși, în cazul cărora Primăria Sectorului 1 a tăiat finanțarea, nu se află pe această listă.

„Aceste patru spitale de care vorbim nu sunt în această listă. Ce a făcut Consiliul Local Sector 1 a făcut o chestiune absolut firească. Aveau obligația din 2004 să redea administrarea acestor spitale însele și le-a dat acum în 2021. O hotărâre perfect juridică și legitimă”, a precizat Nicușor Dan. „Aceste spitale sunt la Ministerul Sănătății, așa cum este și spitalul Universitar. Ministerul Sănătății trebuie să stabilească o strategie despre ce face cu acest spitale. În momentul acesta, ele sunt în managementul medical al Ministerului Sănătății. Noi ne subordonăm strategiei pe care Ministerul Sănătății o are, pentru un spital de urgență deservește pacienții de pe o rază mai mare”, a spus primarul.