ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Partidului Neamul Românesc, Ninel Peia, fost candidat la alegerile prezidențiale 2019, i-a denunțat pe principalii săi contracandidați din primul tur de scrutin pentru infracțiunile de fals intelectual și uz de fals, plângerea penală fiind depusă la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. În fapt, Ninel Peia îi acuză pe Dan Barna, Klaus Iohannis, Theodor Paleologu, Viorica Dăncilă și Mircea Diaconu de posibile infracțiuni de fals în înscrisuri și uzul de fals în înscrisuri în legătură cu listele de susținători depuse odată cu înregistrarea candidaturii la Biroul Electoral Central.

Deși mai mulți aspiranți la Președinția României au înregistrat nereguli (invalidante numeric sau nu -n.r.) privind cantitatea și autenticitatea semnăturilor de susținere a candidaturii lor, o parte dintre independenți au fost în pericol să nu le fie recunoscută înscrierea în cursă (cum este și cazul lui Ninel Peia -n.r.), în timp ce candidații mai bine cotați (precum Iohannis sau Barna) nu ar fi fost supuși unei verificări riguroase, de unde suspiciunea că organele abilitate i-au tratat în mod discriminatoriu pe unii dintre candidați.
 
La polul opus, au existat și persoane care s-au retras singure din cursă deși adunaseră numărul necesar de semnături pentru depunerea candidaturii, cum ar fi Liviu Pleșoianu, care a bănuit că unele dintre semnături i-au fost multiplicate în mod fraudulos de către „binevoitori” și s-a temut de consecințele legale.

În ceea ce-l privește, Ninel Peia intenționează, prin depunerea denunțului penal la P.Î.C.C.J. București, să oblige organele în drept să cerceteze eventualele falsuri din toate dosarele de candidatură înscrise la B.E.C.

„Am fost informat cu privire la faptul că organele de cercetare penală au chemat la audieri persoane care au semnat declarații pe propria răspundere prin care se atestă veridicitatea listelor de semnături pentru candidatura mea și că aceste persoane au strâns semnături și pentru candidații mai sus menționați”, afirmă Ninel Peia, potrivit căruia, în această situație ,„este necesară verificarea integrală a tuturor listelor de semnături depuse odată cu propunerile de candidatură”.

Verificările „aleatorii” dispuse de B.E.C. la vremea respectivă au scos la iveală numeroase nereguli, printre care posibile semnături identice la mai mulți candidați.

Există informații încă neconfirmate cum că dosarul candidaturii lui Dan Barna ar fi conținut 300.000 de semnături false, copiate din listele de semnături strânse în cadrul campaniei „Fără Penali în Funcții Publice”, sau că dosarul candidaturii lui Klaus Iohannis ar conține peste două milioane de semnături false, copiate după listele electorale din fiecare localitate.

Președintele Partidului Neamul Românesc a solicitat Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție să dispună conservarea dosarelor de candidatură ale politicienilor menționați.

„Date fiind gravitatea faptelor, interesul public cu privire la persoanele împotriva cărora se face acest denunț, impactul social și ecoul negativ al unor asemenea fapte la nivelul întregii societăți românești preocupate de viața politică și mecanismele folosite de către fiecare membru marcant al vieții politice în scopul alegerii într-o funcție publică, rog soluționarea cu celeritate a prezentului denunț”, scrie Ninel Peia în finalul denunțului său.