ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 02.02/ 9:10 O informare meteo de ninsori moderate, vânt puternic și polei pentru Oltenia, Muntenia, Dobrogea și Banat a intrat în vigoare de joi, de la ora 23.00 și este valabilă până duminică, 4 martie, la ora 10.00.

Meteorologii avertizează că, temporar, vor fi precipitații în majoritatea regiunilor.

Va ninge, dar vor fi și perioade în care se vor semnala precipitații sub formă de lapoviță și ploaie cu depunere de polei, în special în Oltenia, Muntenia, Dobrogea și Banat și pe arii mai restrânse în restul teritoriului.

Ninsorile vor fi moderate cantitativ, îndeosebi în sud-vestul țării, iar în zona Munților Banatului și în cea de vest a Carpaților Meridionali se va depune strat nou de zăpadă mai consistent.

Temporar intensificări ale vântului vor fi în sudul Banatului, unde rafalele vor atinge în general 55-60 km/h, precum și în zona montană înaltă, cu viteze de 70-90 km/h, viscolind ninsoarea și spulberând zăpada.

Unele intensificări ale vântului, dar la cote mai reduse, de 40-50 km/h, vor fi și în regiunile extracarpatice.
 
ACTUALIZARE 01.03/08:45 Capitala și 29 de județe se află sub cod portocaliu de ger până vineri seara, ANM avertizând că temperaturile  vor coborî chiar și la - 25 de grade Celsius.

Pentru restul județelor - treisprezece - este în vigoare o atenționare cod galben de ger însoțit de ninsori și viscol. Acestea sunt Caraș-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Mureș, Bistrița-Năsăud, Cluj-Napoca, Arad, Timiș, Bihor, Sălaj, Maramureș și Satu Mare

Meteorologii anunță că valul de frig va persista și se va intensifica pe parcursul nopților, astfel că se vor înregistra temperaturi cu peste 10-15 grade mai coborâte decât valorile normale pentru această perioadă. 

Temperaturile maxime vor fi negative în toate regiunile și va fi ger, mai ales dimineața și noaptea.

ACTUALIZARE 28.02/09:00 Șapte județe au intrat, miercuri dimineață, sub cod portocaliu de viscol, iar 27 de județe și Capitala se află, până joi, sub cod portocaliu de ger.

Astfel, județele Giurgiu, Călărași, Ialomița, Buzău, Brăila, Constanța și Tulcea au intrat, miercuri, sub cod portocaliu de vânt puternic, ninsoare viscolită, zăpadă spulberată și vizibilitate scăzută.

Vor fi intensificări susținute ale vântului, cu rafale în general de 55 - 65 km/h și local în jur de 70 km/h, iar ninsoarea va fi puternic viscolită, zăpada spulberată și troienită. Vizibilitatea va scădea sub 50 de metri.

Codul portocaliu este în vigoare până la ora 20.00.

În acelați timp, miercuri până la ora 23.00 Muntenia, Dobrogea și jumătatea sudică a Olteniei și a Moldovei sunt sub cod galben de ninsori, intensificări ale vântului și viscol.

Capitala și 27 de județe din Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia și Dobrogea se află, până joi la ora 10.00, sub cod portocaliu de ger.

Gerul va fi persistent chiar și pe parcursul zilelor, când valorile termice vor fi comparabile cu recordurile înregistrate în această perioadă. Temperaturile maxime vor fi frecvent între minus 12 și minus 8 grade, cele minime se vor încadra în general între minus 22 și minus 12 grade, iar rafalele vântului vor accentua senzația de frig.

Cealaltă jumătate a țării se află sub cod galben de frig, cu temperaturi cu peste 10 - 15 grade mai coborâte decât valorile normale pentru această perioadă din an.
 
ACTUALIZARE 26.02/16:50 Directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a declarat luni că se ia în calcul posibilitatea extinderii avertizării de ger până pe 2 martie, având în vedere că valul de frig se va menține, iar temperaturile vor coborî până la -22 de grade Celsius în dimineața de joi.

Potrivit meteorologului, valul de frig se va menține până la finalul săptămânii în Moldova, Dobrogea și Muntenia, inclusiv în București, unde temperaturile minime vor fi de -18 grade.

"Ne așteptăm ca mâine (marți-n.r.) dimineață să avem minime cuprinse între -18 și -8 grade Celsius, -20 în depresiunile din estul Transilvaniei și în Moldova. Miercuri dimineață vor fi -21, -11 grade la scala întregii țări. De asemenea, pentru zilele de 1 și 2 martie, vor fi cele mai coborâte valori, chiar mai mult, -22 de grade, inclusiv la București -17 grade, chiar -18 grade. De aceea, în analiză, posibilitatea ca miercuri dimineață să prelungim avertizarea pentru valul de frig persistent, incluzând și ziua de 2 martie, pentru că și pe parcursul nopții de marți, miercuri spre joi și joi spre vineri, ne așteptăm ca valul de frig să continue să se manifeste, mai ales în regiunile extracarpatice. Includem aici Moldova, Dobrogea, Muntenia și Oltenia", a declarat Elena Mateescu, director al Agenției Naționale de Meteorologie, în cadrul Comandamentului de iarnă convocat la sediul Ministerului de Interne.

De asemenea, ANM va analiza, marți dimineață, și situația județului Giurgiu și a Capitalei, pentru a vedea dacă se impune prelungirea avertizării meteo.

"Mâine (marți- n.r.) dimineață vom lua decizia în sensul restrângerii ariei județelor afectate și care se află în momentul de față sub incidența codului portocaliu. Vom analiza și Giurgiu și Capitala mâine (marți-n.r.) dimineață pentru că pe parcursul acestei zile și în cursul nopții ne așteptăm să avem în continuare strat neuniform de zăpadă, însă grosimea să se situeze între 15-30 cm, iar viteza maximă la rafală 65 km/h. Rămân în vigoare până la ora 14.00 cele șapte județe din partea de sud-est, Buzău, Brăila, Ialomița, Călărași, Constanța și Tulcea, pentru că aici în continuare vitezele maxime la rafală se vor situa între 60-65 km pe oră, local peste 70 km/h. Pentru ziua de miercuri este posibil ca în continuare în această parte a țării, pentru cele șapte județe să se impună menținerea, dar de această dată sub incidența unui cod galben, pentru că fenomenele sunt în diminuare, comparativ cu zilele acestea, dar viteza vântului se încadrează în emiterea unui astfel de cod, 60-65 km/h și stratul de zăpadă depus în condițiile menținerii acestor manifestări", a completat directoarea ANM.
 
Știre inițială
 
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare cod portocaliu de vânt puternic, ninsori viscolite și vizibilitate scăzută pentru Capitală și județele Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Buzău, Brăila, Constanța și Tulcea, valabilă de luni, începând cu ora 10:00. O altă atenționare cod portocaliu e valabilă deja în județele Mehedinți, Dolj, Olt și Teleorman.

Conform ANM, de luni, de la ora 4 până marți la ora 20, în sudul Banatului, în Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei este cod galben de ninsori însemnate cantitativ, intensificările ale vântului și viscol.

În aceste zone, ninsorile vor fi moderate și local însemnate cantitativ și se va depune strat de zăpadă consistent; vântul va avea intensificări cu viteze de 45-55 km/h, iar în partea de sud-est a teritoriului peste 60-65 km/h, viscolind și spulberând zăpada. De asemenea, vizibilitatea va fi diminuată.

Luni, între orele 7 și 23 va fi fi cod portocaliu de ninsori abundente, temporar viscolite în județele Mehedinți, Dolj, Olt și Teleorman, unde se va depune și un strat consistent de zăpadă, local de peste 30-40 cm, iar vântul va avea intensificări cu viteze în general de 45-55 km/h, temporar viscolind ninsoarea.

De asemenea, în Municipiul București și în județele Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Buzău, Brăila, Constanța și Tulcea, luni, de la ora 10 până marți, la ora 14 va fi cod portocaliu de vreme rea.

În aceste zone, vântul va avea intensificări susținute, cu rafale de 55-65 km/h, local peste 70 km/h și vor fi perioade de timp cu ninsoare puternic viscolită, determinând scăderea vizibilității sub 50 de metri.

De asemenea, ANM a emis, sâmbătă, o atenționare cod portocaliu de ger, care vizează Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia și Dobrogea și care intră în vigoare luni, 26 februarie, la ora 03.00 și expiră pe 1 martie, la ora 10.00.

Temperaturile maxime vor fi frecvent între -12 și -8 grade, cele minime se vor încadra în general între -22 și -12 grade, iar rafalele vântului vor accentua senzația de frig.

Totodată, din dimineața zilei de luni, 26 februarie, aria ninsorilor se va extinde. În sud și sud-est acestea vor deveni local abundente și vor fi viscolite, în special în Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei.

Mai mult, ANM a mai emis, sâmbătă, și o atenționare cod galben de frig, care vizează toată țara și care intră în vigoare duminică dimineață, la ora 03.00, fiind valabilă până pe 1 martie, la ora 10.00.

Potrivit meteorologilor, valul de frig va cuprinde treptat toată țara și va fi în intensificare, astfel că se vor înregistra temperaturi cu peste 10-15 grade mai coborâte decât valorile normale pentru această perioadă din an.

Temperaturile maxime vor fi negative în toate regiunile și va fi ger dimineața și noaptea, la început cu precădere în jumătatea de nord, apoi și în restul teritoriului, iar intensificările temporare ale vântului vor amplifica senzația de rece. Din seara zilei de sâmbătă și până duminică noapte, în zona Carpaților Meridionali și de Curbură, în Muntenia, Oltenia, sudul Banatului și Dobrogea vor fi ninsori temporare, care în sud-vest vor deveni moderate cantitativ.

Vântul va avea intensificări în medie cu 45-50 km/h în majoritatea zonelor, iar în partea de sud-est a teritoriului rafalele vor atinge local 55-65 km/h.