ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE ORA 12.15. Trei judecători ai Curții Federale au menținut decizia luată vineri de ministrul australian al Imigrației, care anula viza lui lui Novak Djokovici invocând interesul public.

Această decizie înseamnă că, cel mai probabil, jucătorul sârb de 34 de ani, se va întoarce în detenție, în așteptarea expulzării, informează Fox News.

Un ordin de expulzare cuprinde în general și o interdicție pe trei ani de revenire pe teritoriul Australiei.

Ministrul Imigrației a anulat viza lui Djokovici, care este nevaccinat,  deoarece a apreciat că prezența acestuia în Australia ar constitui un risc pentru „sănătatea și ordinea publică” a țării și ar putea fi „contraproductivă eforturile de vaccinare a altora în Australia”.

Viza lui Djokovici a fost anulată inițial pe 6 ianuarie, pe aeroportul din Melbourne, la numai câteva ore de la aterizarea campionului sârb.

Viza a fost anulată de un agent de frontieră, care a considerat că tenismenul nu se încadrează în excepțiile medicale de la regulile medicale australiene pentru vizitatorii nevaccinați.

ACTUALIZARE ORA 5.30. Ședința s-a încheiat cu declarația judecătorului șef: "Sperăm să ne petrecemdupă-amiaza și, probabil, începutul serii, tratând argumentele care au fost prezentate instanței. Nu în vederea prezentării motivelor complete astăzi, ci pentru a ajunge la un punct de vedere cu privire la rezultatul problemei."

După cum transmite și EuroSport, Curtea federală de la Melbourne a intrat în pronunțare după audierea părților. Judecătorii James Allsop, Anthony Besanko și David O’Callaghan vor analiza toate argumentele aduse astăzi în fața curții și vor anunța decizia în cel mai scurt timp. Șeful completului de judecată Allsop a spus că "este uin caz foarte complicat și că este imposibil de ajuns la un acord între cei trei judecători atât de repede, dar cazul va fi soluționat cu celeritate din cauza implicațiilor sale". Decizia va veni pe parcursul zilei de astăzi.

ACTUALIZARE 3.30 Ora România: Procesul s-a întrerupt pentru o pauză de prânz. Urmează să fie reluat în jurul orei 4.15-4.30. Puteți urmări mai sus și imagini din timpul primei părți a ședinței. Procesul urmează să mai dureze câteva ore, aproximează comentatorii canalului Game to Love - Tennis Podcast.

ȘTIREA INIȚIALĂ:

Tribunalul federal din Melbourne a început audierile în cadrul apelului formulat de avocații lui Novak Djokovici la decizia autorităților australiene de a-i anula a doua oară viza de intrare în Australia, informează abc.com.au preluat de news.ro și ȘtiripeSurse. Președintele Serbiei  Alexandar Vucic cât și Casa Regală Karadjordjevici au transmis vineri mesaje puternice de susținere a lui Nole și de reproș față de autoritățile noii dictaturii vacciniste din Australia.

Audierea se face online, iar Djokovici, care și-a petrecut noaptea în centrul pentru imigranți, se află la sediul firmei de avocatură care îl reprezintă.

Cazul este judecat de un complet de trei judecători și decizia acestuia nu poate fi contestată.

Ministrul Imigrației, Alex Hawke, a decis să anuleze a doua oară într-o săptămână viza lui Novak Djokovici, deoarece prezența liderului ATP în Australia crește sentimentul de antivaccinare și duce la nerespectarea regulilor Covid-19.

"Prezența domnului Djokovici în Australia poate reprezenta un risc pentru sănătatea comunității australiene, deoarece poate stimula sentimentul antivaccinare, ducând la refuzul altor persoane nevaccinate să se vaccineze, alte persoane nevaccinate fiind convinse și mai tare să nu se vaccineze și/sau o reducere a utilizării dozei booster.

Există dovezi care sugerează că domnul Djokovici a arătat, în trecut, o aparentă desconsiderare față de necesitatea de a se izola după primirea unui rezultat pozitiv al testului Covid-19.

Având în vedere statutul și poziția lui Djokovici ca model în comunitatea sportivă și nu numai, prezența sa continuă în Australia poate stimula o nerespectare a cerințelor de precauție după primirea unui test COVID-19 pozitiv. În special, comportamentul său poate încuraja sau influența pe alții să-i imite comportamentul anterior și să nu respecte măsurile adecvate de sănătate publică în urma unui rezultat pozitiv al testului COVID-19, care ar putea duce la transmiterea bolii și la riscuri grave pentru sănătatea lor și a altora", este motivarea lui Hawke pentru anularea vizei, conform documentelor furnizate de presa de la antipozi și surselor citate.

Avocații lui Djokovici susțin că decizia ministrului Imigrației, Axel Hawke, de a anula viza starului tenisului este invalidă din trei motive:

Este ilogică, irațională sau nerezonabilă anularea vizei din cauza temerilor că prezența lui Djokovici în Australia ar putea stimula sentimentul anti-vaccinare fără a lua în considerare că și deportarea sa ar putea stimula sentimentul anti-vaccinare.

Ministrul Imigrației nu poate să constate că prezența lui Djokovici în Australia poate fi un risc pentru sănătate sau pentru bună ordine din cauză că el ar putea "sprijini sentimentul anti-vaccinare".

Ministrul nu a putut să facă o constatare cu privire la "poziția binecunoscută" a lui Djokovici cu privire la vaccinare, pentru că sportivul nu s-a exprimat în acest sens în ultima perioadă.

La rândul său, ministrului Imigrației spune că motivele invocate de apărătorii lui Djokovici nu stau în picioare.

Într-un răspuns adresat tribunalului și pus la dispoziția publicului în urmă cu puțin timp, Alex Hawke susține că se poate constata clar că liderul ATP s-a opus vaccinării împotriva Covid-19.

Documentul spune că există, de asemenea, dovezi ample că prezența sa în Australia poate stimula sentimentul împotriva vaccinării.

Hawke a respins și argumentul lui Djokovici, conform căruia anularea vizei sale a fost ilogică sau irațională, deoarece ar putea declanșa aceleași tulburări anti-vaccinare. Ministrul susține că a ținut cont de asta și îi revine lui Djokovici sarcina să demonstreze contrariul.

Vedeți prima rundă aici: PROCESUL kafkian al lui NOVAK DJOKOVIC s-a încheiat cu victoria sârbului. Atletul trebuia să fie eliberat de îndată dar în acest moment autoritățile îl țin încă închis. Tensiunea crește. Guvernul: Djokovic este nevaccinat și prezintă un pericol

Vucic: Trăiască Serbia, Novak, suntem alături de tine!

Președintele Serbiei, Alexandar Vucic, a postat, vineri, un mesaj dur, în care îl acuză pe premierul australian Scott Morrison de rele tratamente aplicate tenimenului Novak Djokovic, informează The Age citat de Ziare.com.

"Ei ne predică adesea despre statul de drept. Vă puteți imagina cum ar fi dacă un ministru din Serbia ar anula hotărârile judecătorești. Ne-au arătat cum arată o justiție independentă, dar ne-au arătat și cum arată o justiție irelevantă, pentru că toată puterea este în mâinile executivului.

Dacă ai vrut să-i interzici lui Novak Djokovic să câștige pentru a zecea oară trofeul (n.r. - la Australian Open), de ce nu l-ai trimis acasă imediat, de ce nu i-ai spus că este imposibil să obțină o viză? De ce îl maltratezi, de ce îl hărțuiești pe el, dar și pe familia lui și o națiune care este liberă și mândră? Toate acestea sunt necesare pentru a câștiga niște alegeri și pentru a-ți mulțumi publicul?

A apărut un președinte al unei țări mici care are curajul să-i spună asta unui mare prim-ministru al unei țări mari. Pot, pentru că spun adevărul și știi că spun adevărul. Vom lupta pentru Novak Djokovic și faptul că îl vei hărțui pentru o zi, două sau cinci în plus sau minus nu va schimba sentimentele poporului nostru față de poporul australian, pe care îi respectăm și apreciem foarte mult, dar respectăm în același timp și opinia noastră despre Novak Djokovic.

Poți scrie sute de mii de articole foarte proaste despre el, el va rămâne cel mai mare jucător de tenis din toate timpurile și va fi mereu în inimile noastre. Și tu, care crezi că obții ceva hărțuindu-l, nu te vei apropia niciodată nu doar de Novak Djokovic, ci de orice om obișnuit, fie dintre ai tăi, fie dintre oamenii noștri mândri și demni.
Serbia îl va susține pe Novak Djokovic și Serbia va ști să vă răspundă, purtându-se mult mai frumos decât te-ai comportat față de Novak Djokovic, dar respectând regulile internaționale și respectând tot ceea ce înseamnă reprezentarea adecvată a unei țări. Trăiască Serbia, Novak, suntem alături de tine!", a declarat Vucici, pe Instagram.

Și Prințul Filip și Prințesa Danica Karadjordjevici, fiul și nora lui Aleksandar Karadjordjevici, Prințul Moștenitor al Iugoslaviei, au dat publicității un comunicat, în care vorbesc despre tiranie în cazul Novak Djokovic.

"Când tirania își arată fața urâtă, atunci este de datoria noastră să vorbim. Mulți nu vor recunoaște că ne îndreptăm pe această cale periculoasă, deoarece tirania are un mod viclean de a se deghiza într-un act de bine, prin urmare, cei care vorbesc sunt adesea întâmpinați cu dezaprobare și indignare, cum este cazul curajosului nostru frate Novak Djokovici. Am devenit distrași în societatea noastră modernă, drept urmare, putem uita cu ușurință lecțiile grăitoare ale istoriei. Când libertatea individuală de alegere a cuiva este compromisă, atunci acest lucru este greșit atât din punct de vedere moral, cât și constituțional. Este esențial să ne protejăm suveranitatea individuală sau riscăm să pierdem totul", se arată în comunicatul citat.

În acest timp străzile din Melbourne sunt invadate de susținătorii lui No-vax și arată așa: