ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Controverse despre numărul victimelor după atacul terorist de la Moscova: Bilanțul ar putea fi mult mai mare decât cel anunțat oficial

Până la 95 de persoane sunt încă dispărute după atacul de săptămâna trecută din apropierea Moscovei, când bărbați înarmați au deschis focul cu arme automate asupra spectatorilor dintr-o sală de concerte și au provocat un incendiu devastator, a anunțat miercuri portalul rusesc de știri BAZA, despre care se știe că are surse în serviciile de securitate ale țării, relatează Reuters, citat de Știriepsurse.

Bilanțul oficial al atacului de la Crocus City Hall se ridică acum la 140 de morți și 182 de răniți.
 
Dar BAZA, care are contacte bune în cadrul serviciilor de securitate și de aplicare a legii din Rusia, susține că alte 95 de persoane au apărut pe listele întocmite de serviciile de urgență pe baza apelurilor oamenilor care își caută rudele dispărute.

"Aceste liste includ persoane cu care rudele nu au reușit să ia legătura de la atacul terorist, dar care nu se află pe listele cu răniți și morți", a afirmat BAZA.
 
"Unele dintre aceste persoane au murit, dar nu au fost încă identificate", mai menționează canalul de știri.
 
Canalele sociale rusești au fost inundate în zilele care au trecut de la atac cu apeluri de a ajuta la găsirea victimelor. Pe un grup de chat pe Telegram numit "Crocus. Help Centre", prietenii și rudele au împărtășit numele spectatorilor dispăruți de la concert și au cerut ajutor.

"Era cineva pe listă cu numele Igor Valentinovici Klimencenko?", scria un utilizator sâmbătă seara. "Poate cineva să trimită lista cu victimele?", solicita el.

Numele Klimencenko nu se afla pe lista cu morții confirmați publicată de Ministerul rus pentru Situații de Urgență.

O altă persoană a scris pe același chat că unchiul lor lucra nu departe de Crocus și că nu a mai luat legătura cu el de la atac. "Sunt foarte îngrijorat", a scris nepotul sâmbătă seara.

Presa locală din regiunea Briansk, din sud-vestul Rusiei, a relatat miercuri că o femeie încă își căuta fiul, Dmitri Bașlikov, un profesor din Moscova care a mers la concertul "Piknik" împreună cu un prieten, care a reușit să scape. Nici numele lui Bașlikov nu se afla pe lista Ministerului pentru Situații de Urgență.

De atunci, mai multe persoane dispărute au fost confirmate decedate, cum ar fi Arseni, în vârstă de 15 ani, care a mers la concert împreună cu mama sa, Irina Vedeneeva. Canalul de Telegram SHOT a publicat duminică o fotografie a lui Arseni, despre care a spus că i-a trimis-o bunicii sale cu puțin timp înainte de începerea concertului, împreună cu apeluri din partea "pensionarei îndurerate" pentru a ajuta la găsirea lui. Mama sa a fost deja confirmată ca fiind moartă, a precizat SHOT. În fotografie, Arseni, într-un hanorac negru cu glugă, stă în fața unui poster al trupei Piknik, despre care SHOT a spus că era formația sa preferată. Luni, canalul a scris că trupul lui Arseni a fost găsit și identificat de rudele sale. Numele mamei și al fiului se află acum pe lista de morți confirmați publicată de Ministerul rus al Situațiilor de Urgență.