ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Autorul atacului armat asupra premierului slovac Robert Fico s-ar putea să nu fi fost doar un "lup singuratic", cum s-a crezut până în prezent, a declarat duminică ministrul de interne slovac Sutaj Estok, în timp ce autoritățile încearcă să elucideze deplin tentativa de asasinat, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Potrivit ministrului de interne, echipa care investighează cazul va cerceta și dacă suspectul a acționat ca parte a unui grup de persoane ce s-au încurajat reciproc să recurgă la un asasinat.

Un element care sugerează implicarea și a altor persoane este ștergerea la două ore după tentativa de asasinat a comunicațiilor pe internet ale suspectului, și nu este clar cine le-a șters, fiind exclus ca el să fi făcut acest lucru, având în vedere că deja era arestat, și cel mai probabil nici soția sa, a explicat ministrul de interne.

Acesta din urmă a confirmat că suspectul era ostil politicii lui Fico, un premier social-democrat, dar apropiat de premierul conservator ungar Viktor Orban. De îndată ce a preluat conducerea guvernului în octombrie 2023, Robert Fico a sistat ajutorul militar pentru Ucraina și a cerut negocieri de pace între aceasta și Rusia.

Potrivit guvernului de la Bratislava, suspectul s-a radicalizat după ce aliatul lui Fico, Peter Pellegrini, a câștigat alegerile prezidențiale luna trecută și el a spus în fața anchetatorilor că era nemulțumit de reformele inițiate de noul guvern în parchetul anticorupție și presa publică, reforme criticate de opoziția progresistă și de Comisia Europeană. Robert Fico a cerut desființarea procuraturii anticorupție și a televiziunii publice, pe care le-a acuzat de partizanat politic împotriva lui și în favoarea opoziției liberale.