ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul a stabilit regulile pentru amânarea plății ratelor. Băncile pot accepta sau refuza cererea clienților pentru a își amâna ratele până la nouă luni, arată normele de aplicare care au fost publicate în Monitorul Oficial.Pot beneficia de amânarea plății ratelor la bancă persoanele fizice ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect. Clientul trebuie să declare pe propria răspundere că i-au fost afectate veniturile.

Banca va analiza cererea și va răspunde în scris în maximum 15 zile. 

De asemenea, beneficiază de amânarea plății ratelor cei care au deja credite și cei care nu au restanțe. 

Reamintim că Ministerul Finanțelor Publice a subliniat, sâmbătă, că băncile vor amâna plata ratelor pentru toți clienții afectați de criza provocată de răspândirea COVID-19, în cazul populației fiind suficientă pentru aprobarea facilității o declarație pe proprie răspundere că au fost afectate veniturile față de situația anterioară declanșării situației de urgență.

Instituția subliniază că pentru creditele ipotecare, perioada pentru care se acordă facilitățile de suspendare la plată a ratelor poate fi exprimată o singură dată și este cuprinsă între o lună și nouă luni, fără a putea depăși data de 31 decembrie 2020.

Posibile motive de amânare în cazul creditelor ipotecare sunt șomajul tehnic, concedierea, reducerea salariului în cazul debitorului sau a membrilor familiei acestuia, plasarea în carantină sau în izolare a debitorului sau îmbonăvirea acestuia de coronavirus.