ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Potrivit știripesurse.ro, noile cercetării susțin faptul că Simfonia a V-a a lui Ludwig van Beethoven, dar și alte compoziții clasice, ar avea efecte benefice asupra sănătății organismului, inclusiv în cazul cancerului.

Muzica simfonică are proprietatea de a transmite o cantitate însemnată de senzații și emoții, influențând starea de bine a organismului. Un studiu efectuat în 2011 în Brazilia, susține că muzica clasică are potențialul de a ucide celulele canceroase.

Simfonia a V-a luptă împotriva cancerului

Un studiu din 2011, care face parte din programul de oncobiologie al Universității Federale din Rio de Janeiro, sugerează că simfonia a V-a de Beethoven ar putea lupta cu cancerul. 
Cercetările au efectuat o analiză profundă asupra creșterii și distrugerii celulelor MCF-7, responsabile de producerea cancerului mamar.
 
Celulele canceroase au fost expuse, în mediu de laborator la trei celebre compoziții: „Atmospheres” a lui Ligeti, „Sonata pentru două piane în D”, compusă de Mozart, și Simfonia V-a de Beethoven.

În urma expunerii s-a ajuns la concluzia că Simfonia a V-a dar și „Atmospheres” au reușit să distrugă celule canceroase. Posibilele mecanisme incredibile ar putea avea legătură cu ritmul, frecvența și intensitatea muzicii.

Astfel, echipa de cercetători brazilieni a reușit să demonstreze că muzica poate avea efecte nu doar la nivel psihic, dar și la nivelul celular, din punct de vedere morfo-funcțional, influențând dimesiunile celulei și granulația.
 
Studiul a stârnit totuși controverse, unii oameni fiind sceptici la informațiile rezultate în urma cercetărilor. Unii au scos în evidență faptul că experimentul a fost realizat doar în condiții de laborator, cu expunerea celulelor la muzica lui Beethoven, fără să fie realizat pe șoareci de laborator sau subiecți umani.
 
În plus, echipa de cercetători brazilieni nu au putut identifica ce caracteristici ale Simfoniei a V-a au fost capabile să distrugă celulele canceroase.
 
Cu toate acestea, un aspect rămâne cert: muzica este vindecătoare. 
 
Un studiu al Universității din Northumbria a descoperit faptul că „Anotimpurile” lui Vivaldi, în special „Primăvara”, au capacitatea de a îmbunătăți atenția și  senzația de vigilență.
 
Studiul a fost realizat folosind două grupuri de oameni: persoane care aveau un IQ scăzut ( și care efectuau sarcinile cerute mai greoi și cu o precizie precară) și persoane care aveau un IQ mediu rezolvând eficient sarcinile oferite. Grupul cu IQ scăzut a fost lăsat să asculte „Anotimpurile” și pus să efectueze sarcinile în timp ce muzica rula. S-a constatat că acei oameni care se descurcau greu, au fost mult mai rapizi și mai preciși sub influența compoziției lui Vivaldi, potrivit adevarul.ro.
 
Alt studiu realizat în Taiwan, a demonstrat că muzica clasică, mai ales a lui Mozart, are capacitatea de a determina efecte pozitive asupra persoanelor bolnave de epilepsie: 58 de copii cu epilepsie focală au fost puși să asculte muzica lui Mozart, timp de opt minute, în fiecare zi. După șase luni de experiment, medicii au făcut encefalograme, tuturor. S-a constatat că în cazul a 47 de copii activitatea epileptiformă, cea care provoca crizele, s-a diminuat semnificativ, sub efectul muzicii.
 
Specialiștii de la Centennial Medical Plaza, Aurora, sugerează faptul că muzica lui Mozart ar trebui să fie inclusă ca tratament adițional pentru persoanele care suferă de epilepsie.
 
 Cel mai cunoscut efect al muzicii clasice este acela de eliberare și de liniștire psiho-emoțională. Sunt numeroase studii care susțin ideea că muzica clasică ameliorează depresia, anxietatea, dar și altor tulburări psihice. Tocmai de aceea în tratamentul afecțiunilor psihice este folosită meloterapia. 
 
Este bine cunoscut faptul că muzica potențează nivelul de hormoni ai fericirii, în special dopamina.