ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Norvegia a lansat o anchetă privind 7 decese înregistrate în căminele de bătrâni, după ce au primit vaccinul COVID-19 produs de Pfizer/BioNTech - Comirnaty.

Agenția Norvegiană pentru Medicamente a declarat că decesele au avut loc la „câteva zile” după ce li s-a administrat vaccinul, transmite SmartRadio.

„Cei mai slabi și cei mai vulnerabili, care au boli grave, sunt vaccinați cu prioritate. Probabil vor mai exista decese aproape de momentul vaccinării. Trebuie să evaluăm dacă injecția este cauza morții sau dacă este o coincidență faptul că se întâmplă atât de curând după imunizare”, spune Steinar Madsen, directorul medical al agenției, într-un comunicat, citat de New York Post.

Nu au fost furnizate alte detalii despre cazuri. Autoritățile sanitare au menționat că aproximativ 400 de persoane mor săptămânal în căminele de bătrâni. Oficialii spun că vor continua să monitorizeze efectele secundare ale vaccinului, deocamdată nu s-a dovedit că decesele sunt cauzate de vaccinare.

Studii insuficiente

Studiile pe care se bazează autorizația temporară acordată vaccinului nu includ și persoane de peste 85 de ani. „Prin urmare, știm foarte puține despre efectele secundare care ar putea apărea în cazul vârstnicilor. Deocamdată ne asumăm că sunt aceleași ca în cazul tinerilor, dar este o situație pe care trebuie s-o urmărim îndeaproape”, transmite agenția.

„În urma utilizării vaccinului în Marea Britanie și Statele Unite, au fost raportate unele cazuri de reacții alergice severe”, a spus agenția. „Majoritatea efectelor secundare apar la scurt timp după vaccinare și dispar după câteva zile. Chiar dacă vaccinurile au fost testate pe un număr mare de voluntari, nu putem fi niciodată siguri că nu apar și efecte adverse necunoscute.”, mai transmit sursele citate și preluate de ActiveNews.

Reamintim că vaccinul în cauză are cel puțin 15 efecte adverse recunoscute, respectiv:

 

1. Peste 80% dintre cei injectați - durere la nivelul locului de administrare a injecției (>80%),

2. Peste 60% - fatigabilitate (>60%)

3. Peste 50% - cefalee (>50%)

4. Peste 30% - mialgie (durere musculară)  (>30%)

5. Peste 30% - frisoane  (>30%)

6. Peste 20% - artralgie (durere localizată în articulații) (>20%)

7. Peste 10% - febră (>10%)

8. Peste 10% - tumefiere la nivelul locului de administrare a injecției (>10%)

9.  Tulburări hematologice și limfatice - Limfadenopatie

10. Tulburări ale sistemului imunitar - Anafilaxie; hipersensibilitate

11. Tulburări psihice - Insomnie

12. Paralizie facială periferică acută

13. Tulburări gastro-intestinale - Greață

La acestea se adaugă fracturi ale mandibulei (situație trecută în Raportul oficial către UE - pagina 108) (14) și spargeri de dinți din cauza frisoanelor puternice generate de administrarea vaccinului Covid cât și reacții alergice mai grave sau mai puțin grave (15) la persoanele sensibile. În timpul testelor au fost înregistrate 6 (șase) decese, despre care companiile producătoare au spus că nu legătură cu administrarea vaccinului.

De asemenea, conform PROSPECTULUI VACCINULUI COMIRNATY, mai notăm:


- Frecvența posibilelor reacții alergice severe este necunoscută („nu poate fi estimată din datele disponibile”). (pag.28)

- „Nu s-au efectuat studii de genotoxicitate [capacitatea de a cauza daune materialului genetic] sau de carcinogenitate [capacitatea de a induce cancer]. (pag.9)

- „Durata protecției oferite de vaccin este necunoscută și este încă în curs de a fi determinată prin studii clinice aflate în desfășurare.” (pag.4)

- „Acest medicament a fost autorizat [doar] conform unei proceduri numite „aprobare condiționată”. Aceasta înseamnă că sunt așteptate date suplimentare referitoare la acest medicament.” (pag.9)

- „Aceasta fiind o autorizare prin aprobare condiționată” deținătorul autorizației de punere pe piață (DAPP) „trebuie să finalizeze, în intervalul de timp specificat”, anumite proceduri pentru a „completa caracterizarea substanței active și a produsului finit”, pentru a „asigura acuratețea calității medicamentului” și „pentru a confirma eficacitatea și siguranța” acestuia. De asemenea, DAPP trebuie „să furnizeze informații suplimentare privind procesul de sinteză și strategia de control pentru excipientul ALC-0315” și pentru „excipientul ALC-0159”. (pag.17-18)

- „La fel ca în cazul oricărui vaccin, este posibil ca vaccinarea cu Comirnaty să nu le ofere protecție tuturor persoanelor vaccinate. Este posibil ca persoanele să nu fie pe deplin protejate înainte de 7 zile după a doua doză de vaccin. (pag.4)

- „Vaccinul este indicat persoanelor „cu vârsta de 16 ani și peste”. (pag.2)

- „Citiți cu atenție și în întregime” prospectul „înainte de a vi se administra acest vaccin deoarece conține informații importante pentru dumneavoastră.” (pag.26)