ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


UPDATE: În urma publicării știrii de către Free West Media, citată mai jos, s-a născut o controversă: dacă Norvegia a reclasificat Covid-19, iar dacă a reclasificat, se datorează campaniei de vaccinare sau imunității naturale dobândite de-a lungul timpului?
 
În sursa inițială, publicația norvegiană VG, după care, cel mai probabil, a tradus și Free West Media, directorul adjunct al FHI (Institutul Norvegian de Sănătate Publică), Geir Bukholm, punctează faptul că: „Ne aflăm acum într-o fază în care trebuie să privim coronavirusul ca pe una dintre mai multe boli respiratorii sezoniere. Acest lucru se datorează faptului că marea majoritate a celor aflați în pericol sunt protejați”. 
 
În original: "We are now in a new phase where we must look at the coronavirus as one of several respiratory diseases with seasonal variation.”
 
Chiar directorul institutului precizează faptul că cei vaccinați s-ar putea infecta și, prin urmare, menționează astfel: „Pentru cei vaccinați care ar putea fi infectați și dezvolta simptome, marea majoritate vor avea simptome asemănătoare răcelii”.
 
Între timp, Newsweek a contactat FHI pentru clarificări. De aici, ideea de boală respiratorie sezonieră ia o altă întorsătură:
 
„Nu este corect că Institutul Norvegian de Sănătate Publică a afirmat că virusul Covid-19 nu este mai periculos decât gripa obișnuită”, a declarat Line Vold, director de departament la NIPH, cu toate că, în sursa originală, VG, Geir Bukolm chiar a declarat că virusul a devenit o boală respiratorie sezonieră, după cum am citat mai sus.
 
În schimb, CDC întărește afirmația conform căreia vaccinații transmit boala, ba chiar mai mult, NU recomandă cetățenilor americani vaccinați să meargă în Norvegia, unde autoritățile americane consideră că e cel mai înalt risc de infectare, în ciuda gradului înalt de vaccinare: „Din cauza situației actuale din Norvegia, chiar și călătorii complet vaccinați pot fi expuși riscului de a contracta și răspândi variantele COVID-19”.
 
 

Situația Norvegiei, care, cu 80% populație adultă vaccinată, a atins un record de infectări în luna septembrie, este tratată de Varujan Vosganian, fostul ministru al Economiei, într-un articol publicat de RGN Press: „Le solicit promotorilor certificatului verde ca, înainte de a-i acuza pe nevaccinați de creșterea numărului de infectări și a-i trata ca pe niște stigmatizați, să ne explice situația Norvegiei, care, cu 80% populație adultă vaccinată, a atins în luna septembrie recordul absolut de infectări de la începutul epidemiei și până azi”.
 
 
Concluzionând, dacă COVID-19 a ajuns o boală respiratorie obișnuită, se datorează, atât mutațiilor suferite, după cum subliniază Free West Media, cât și imunității de turmă. În România, specialiști ca dr. Oana Mihaela Secară, au subliniat în repetate rânduri că doar imunitatea naturală, „de turmă”, ne va salva de Covid și nu cea pretinsă de oficiali, așa-zisă „de vaccin”. Vaccinul nu poate da imunitate la nivel național atâta timp cât vaccinații pot infecta și se pot îmbolnăvi la rândul lor.  Chiar și New York Times, care este o tribună vaccinistă, recunoaște că imunitatea naturală, în schimbul celei date de vaccin, este de preferat pentru că durează ani de zile sau chiar o viață întreagă.
 
Amintim celor care ne acuză de „fake news”, jurisprudența CEDO care protejează libertatea presei: 
 
„Articolul 11 corespunde articolului 10 din CEDO, având următorul text:
 
(1) Orice persoană are dreptul la libertatea de exprimare. Acest drept cuprinde libertatea de opinie și libertatea de a primi sau de a comunica informații sau idei fără amestecul autorităților publice și fără a ține seama de frontiere.”.
 
ActiveNews nu este un site științific ci un site de informare care preia din surse credibile informații în interesul public. Suntem însă probabil singurul site din România care oferă într-un articol link la toate trimiterile pe care le face, pentru că cititorul să poată aprofunda subiectul la sursă. Cu toate acestea nu suntem responsabili dacă aceste articole suferă modificări.
 
Reamintim că o televiziune care se pretinde sursă supremă de informații în România, Digi 24 - ca și alte oficine asemănătoare (G4 Media / News.ro ș.a.) - cu un buget de zeci de milioane de euro, tocmai a îmbolnăvit de Covid peste jumătate din monahii de la Sfântul Munte Athos și a omorât și vreo 8 dintre ei. Fără ca nimic să fie adevărat. Pornind de la Digi 24 știrea falsă, recte „FAKE NEWS”, s-a răspândit prin maniera copy-paste la ordin în întreaga Românie. Cine a mai rectificat ulterior informația falsă cu cea reală și cum?
 
După cum scriam în stirea inițială, Institutul Norvegian de Sănătate Publică (FHI) a luat decizia remarcabilă, dar susținută statistic, de a clasifica Covid-19 ca fiind o boală respiratorie nu mai periculoasă decât o gripă obișnuită. Se clarifică faptul că pandemia nu s-a încheiat, ci că a intrat într-o nouă fază în care Covid-19 este acum asimilat unei boli respiratorii obișnuite, cum ar fi gripa sau o infecție respiratorie, relatează Free West Media. 

Acest lucru se întâmplă, printre altele, datorită mutațiilor pe care le-a suferit Coronavirusul, care îl fac mai puțin periculos, împreună cu imunitatea naturală obținută în societatea norvegiană. În plus, se mai susține că și de imunitatea indusă de vaccinare. Pentru această pretinsă imunitate facem referire la avertismentul CDC din 27 septembrie 2021 (imagine mai sus), care interzice americanilor vacinați complet, deci „imunizați”, să călătorească în Norvegia ca să nu se îmbolnăvească de la... vaccinații norvegieni, și ei... „imunizați”!

Deși infecția în sine continuă să circule în rândul populației, acest lucru nu înseamnă o creștere a numărului de spitalizări, ceea ce semnifică faptul că virusul nu mai creează o povară mare pentru asistența medicală în Norvegia. 
 
„Cel puțin în Norvegia există o oarecare luciditate. Există o speranță pentru lume.  Acest vis nebunesc s-ar putea încheia”, a declarat inventatorul tehnologiei ARNm, Robert Malone, cel care a semnalat articolul de altfel.


Acest lucru se datorează faptului că marea majoritate a persoanelor expuse riscului sunt protejate. Cei care sunt vaccinați au și simptome severe, iar cei care nu fac parte din grupurile de risc au, de asemenea, de obicei, doar simptome obișnuite de răceală ușoară.
 
Astfel, FHI apreciază că virusul COVID-19 se alătură acum altor virusuri respiratorii, cum ar fi răceala comună și gripa sezonieră.

"Este ceva pozitiv și transmite semnale că cel puțin în Norvegia, în acest moment, se consideră că sunt conștienți de situație", a declarat pentru Aftonbladet Niklas Arnberg, profesor de virusologie la Universitatea Umeå și președinte al Fundației pentru Pandemie.

Mai contagioasă, dar mai puțin periculoasă

FHI consideră că pandemia în sine nu s-a încheiat, deoarece este încă prezentă în lume și se răspândește, în același timp în care proporția de persoane vaccinate la nivel mondial este scăzută. Atâta timp cât se va răspândi în afara teritoriilor țărilor bogate, va fi o pandemie continuă, se spune.

Al doilea factor este unul bine cunoscut, și anume că, cu foarte puține excepții, virusurile, în timp, din motive pur evolutive, se dezvoltă spre a deveni mai contagioase, dar în același timp mai puțin letale. Sars-CoV-2 a suferit mii de mutații și diferite variante s-au înlocuit reciproc în ceea ce privește rata de răspândire și gradul de infectare, dar care s-au dovedit în permanență din ce în ce mai puțin letale. Această răspândire continuă și în rândul persoanelor vaccinate, deoarece gradul de protecție vaccinală împotriva acestei variante este mai scăzut decât împotriva variantelor anterioare, ceea ce permite, de asemenea, răspândirea sa continuă, chiar și în țările în care majoritatea populației a fost vaccinată.

În studiile efectuate de FHI, s-a constatat că atât persoanele vaccinate parțial, cât și cele complet vaccinate care primesc Covid-19 au un risc scăzut de a trebui să meargă la spital pentru îngrijiri, dar că același lucru este valabil și pentru persoanele sănătoase care nu fac parte din grupurile de risc. În cazul celor care au fost vaccinați parțial, s-a ajuns la concluzia că gradul de protecție împotriva variantei Delta este de doar 22 la sută, care crește la 65 la sută în cazul celor care au primit două doze de vaccin. Există în continuare grade scăzute de eficacitate în comparație cu varianta Alfa a virusului, unde gradul de protecție a fost în schimb de 55 la sută și 84 la sută pentru cei vaccinați.

Se crede, de asemenea, că riscul de a avea nevoie de îngrijiri medicale crește pentru cei care sunt complet nevaccinați, dar acest lucru depinde, de altfel, de grupul de risc în care vă aflați. Aproximativ 40% dintre cei care au avut nevoie de internare pentru îngrijiri medicale în Norvegia în cursul săptămânii trecute au fost, de exemplu, complet vaccinați.

În fiecare an, între 300.000 și 1,5 milioane de suedezi se îmbolnăvesc de gripă, dar tot puțini mor, doar între 700 și 2.000 anual, cu variații anuale destul de mari în acest interval. Ca și în cazul Covid-19, în grupurile de risc se înregistrează majoritatea covârșitoare a deceselor, dar, în ciuda acestui fapt, nu se efectuează vaccinări în masă la nivelul societății.

Mai mulți copii cu vârste cuprinse între 10 și 19 ani, de exemplu, mor de gripă comună în fiecare an, între cinci și zece copii, ceea ce este mai mult decât cei care au murit cu Covid-19 în 2020 și 2021, deoarece, potrivit registrului de decese al Consiliului Național de Sănătate și Asistență Socială, doar patru copii care au murit cu Covid-19 până în prezent. În ceea ce privește acest grup de vârstă, gripa este mai periculoasă decât Covid-19. Acest lucru este interesant în sine, deoarece în Norvegia, spre deosebire de Suedia, au ales să nu vaccineze copiii sub 12 ani.

Viitorul pare luminos

Până la iarnă, se bănuiește că în Norvegia spitalele nu vor fi împovărate de pacienți care s-au îmbolnăvit de Covid-19, ci va exista un amestec de Covid-19, alte infecții respiratorii și gripă comună.

"Cred că am atins vârful de data aceasta. Atunci cred că în schimb vom avea parte de un val de iarnă care va veni mai târziu. Dar nu credem că va fi mai mare decât poate face față sistemul de sănătate", a declarat Geir Bukholm pentru Verdens Gang.

Potrivit evaluărilor FHI, infecția este în declin, mai puțini oameni se îmbolnăvesc grav, foarte puțini mor, iar evaluarea Norvegiei potrivit căreia Covid-19 nu mai este mai periculoasă decât o gripă obișnuită pare din ce în ce mai corectă.