ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La 13 octombrie 2014, doi mijlocitori ghiftuiți de comisioane din intermedieri de retrocedări și vânzări de păduri, așteptând "marea lovitură” din restituirea celor 43.000 hectare pentru Paltin Sturdza, aveau un dialog, plictisiți de atâtea reușite:

"Iacob Sorin Ion: Da, tati.

Bengescu Dan Costin: Ce faci, iubita?

Iacob Sorin Ion: Pe acasă.            

Bengescu Dan Costin: Vrei să joci?

Iacob Sorin Ion: Nu prea am chef. Mi-e așa o silă. Am o silă.

Bengescu Dan Costin: Ca un fel de greață, nu?

Iacob Sorin Ion: Da, am fost pe la Sinaia.

Bengescu Dan Costin: Și-ai obosit domne, ești și tu om.

Iacob Sorin Ion: Da, am muncit mult.

Bengescu Dan Costin: Da? Ce-ai făcut?

Iacob Sorin Ion: Ei, n-am făcut nimica, nu sunt boii vacii.

Bengescu Dan Costin: Bravo bade. Bine îngeraș.

Iacob Sorin Ion: Bine tati.

Bengescu Dan Costin: Te pupă tata. Pa.

Iacob Sorin Ion: Pa.”, citează Nostra Silva.

”Peste 3 zile, la 3 iunie 2011, Iacob Sorin Ion cumpără de la Purnichescu Ion o suprafață de 478 ha teren forestier, situate pe raza comunei Runcu, pentru prețul de 956.000 Euro, respectiv 2000 Euro/ha. Prețul nu se regăsește în contractul de vânzare-cumpărare , făcându-se trimitere la prețul stabilit în antecontractul încheiat la 5 aprilie 2011 între proprietar și Bengescu Dan Costin, motiv pentru care acesta din urmă semnează și contractul din 3 iunie 2011, în calitate de declarant.

În aceeași zi, la câteva minute, primind un  număr consecutiv la notar, se încheie contractul prin care Iacob Sorin Ion vinde către SC WILDLAND SRL, prin Christoph Franz Johannes Promberger, suprafața de 478 hectare pădure, pentru prețul de 1.386.060 Euro, respectiv 2.900 Euro/ha.

Rămâne ca autoritățile să verifice dacă avem o spălare de bani sau o strategie juridică! Cert este că, din două semnături, Iacob Sorin Ion revinde terenul cu un profit de 430.000 Euro. Acesta este modelul după care se vor desfășura în următorii ani colaborarea dintre organizațiile Fundației Conservation Carpathia și infractorii condamnați în primă instanță în dosarul Hrebenciuc – Paltin Sturdza”, a scris federația.

”Prin contractul 1528 din 24 decembrie 2013, Iacob Sorin Ion vinde SC WILDLAND SRL, reprezentată de Christoph Franz Johannes Promberger, suprafețele cumpărate în câteva zeci de minute, în aceeași zi, prin contractele 1522, 1523 și 1525/2013, respectiv 101 hectare plus cota de ½ din 52,67 ha și 21 ha, pentru prețul de 372.069 Euro, respectiv 2.700 Euro/ha. Iacob Sorin Ion cesionează lui Promberger & Co. cumpărătoarei "toate drepturile și obligațiile mele rezultând din contractul de vânzare-cumpărare a mesei lemnoase nr. 1527/2013, cu excepția dreptului de a încasa prețul”, relatează Nostra Silva.

Cazul complet și documentele aferente pot fi consultate la site-ul federației Nostra Silva.