ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un cutremur cu magnitudinea de 4,1 grade pe scara Richter s-a produs în județul Gorj. Seismul a avut loc, luni dimineață, la ora 08.26, a transmis SPS.

”În ziua de 19.06.2023, 08:26:02 (ora României), s-a produs în OLTENIA, GORJ un cutremur mediu cu magnitudinea ML 4.1, la adâncimea de 15 km.

Cutremurul s-a produs la 18km NV de Targu Jiu, 68km NE de Drobeta-Turnu Severin, 68km S de Hunedoara, 82km S de Deva, 96km E de Resita, 99km V de Ramnicu Valcea.”, informează Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului - INCDFP.

Potrivit Greennews, cutremurele pot fi induse de mai multe activități ale oamenilor, au avertizat experții în seismologie.

„Este necesară o supraveghere seismică continuă a tuturor acestor activități, pentru a putea întrerupe aceste activități în cazul în care s-ar observa o intensificare a activității seismice induse”, a spus Iren Moldovan, șef laborator Seismologie și Structura Litosferei în cadrul Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), pentru Green News.

„Cutremurele provocate de oameni au provocat pagube și pierderi de vieți omenești” a spus și William Ellsworth, cercetător în geofizică la Universitatea Stanford, pentru Green News.

În SUA, cea mai mare magnitudine raportată pentru un cutremur generat din aceste cauze a fost de 5,5 grade.

„Problema cea mare din punct de vedere seismic este că aceste cutremure induse, chiar dacă nu sunt mari, devin un fenomen constant în zonele cu exploatări de gaze de șist și afectează fondul construit prin frecvența lor”, a spus Moldovan.

„Părerea mea este să nu se accepte niciodată în România începerea activităților de explorare sau exploatare gaze de șist”, a adăugat ea, menționând că în prezent aceste activități nu ar avea loc în țara noastră. Și  totuși, de unde zeci de cutremure de la începutul anului, urmate de sute de replici?

„Chiar dacă în SUA au fost făcute, acolo zonele de exploatare erau zone nelocuite și necultivate. La noi, într-o țară 'eminamente agrară ' și unde densitatea localităților este foarte mare, nu se poate implementa o astfel de exploatare care să otrăvească pânza freatică, să distrugă culturile, să inducă cutremure în zone locuite sau chiar turistice”, a mai spus aceasta.  

Autoritățile refuză să explice dacă seria interminabilă de sute de cutremure are legătură cu exploatările marilor firme de petrol și gaze.

 

Vedeți: Nu avem NICI O EXPLICAȚIE de ce au apărut acum cutremurele din România - Directorul Institutului Național pentru Fizica Pământului. Cutremurul de azi din Gorj a fost urmat de 20 DE REPLICI