ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Noua Catedrală Arhiepiscopală din Curtea de Argeș a fost sfințită de Arhiepiscopul Calinic vineri, 7 decembrie 2018, în ziua sărbătorii Sfintei Filofteia, în prezența a mii de credincioși, scrie Basilica.ro.

„Noua casă” pentru moaștele sfintei, așa cum este numită catedrala în Actul de sfințire, va avea hramurile „Sf. Mc. Filofteia” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”.

Racla cu moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia, ocrotitoarea Eparhiei Argeșului și Muscelului, a fost scoasă joi seară din paraclisul mănăstirii Curtea de Argeș și însoțită către noua catedrală de un sobor de preoți.

La procesiune au participat aproape o mie de credincioși cu lumânări aprinse în mâini, în timp ce câteva sute de oameni așteptau în fața noului lăcaș de cult.

După slujba de sfințire a fost oficiată pentru prima dată Sfânta Liturghie în noua catedrală.
Noua Catedrală Arhiepiscopală din Curtea de Argeș
Noua catedrală are, în linii mari, arhitectura Bisericii Domnești de la Curtea de Argeș, ctitorită de domnitorul Basarab I la mijlocul secolului al XIV-lea. În incintă există un loc special amenajat, în pridvor, unde sunt locurile de veci pentru membrii Casei Regale a României și arhiepiscopii Argeșului și Muscelului.

Piatra de temelie a fost pusă în 10 mai 2009, în prezența Principesei Moștenitoare Margareta și a Principelui Radu.

Regele Mihai a fost înmormântat, pe 16 decembrie 2017, în noua catedrală arhiepiscopală și regală din Curtea de Argeș, alături de regina Ana, care a fost înmormântată pe 13 august 2016.

În vechea catedrală arhiepiscopală de la Curtea de Argeș, ctitorită de Neagoe Basarab la începutul secolului al XVI-lea și refăcută la sfârșitul secolului al XIX-lea, sunt înmormântați primii doi regi ai României, Carol I și Ferdinand. În anul 2003, la Curtea de Argeș au fost aduse și rămășițele pământești ale regelui Carol al II-lea, care au fost depuse într-o capelă din curtea mănăstirii.