Noua Catedrală Arhiepiscopală din Curtea de Argeș a fost sfințită de Arhiepiscopul Calinic vineri, 7 decembrie 2018, în ziua sărbătorii Sfintei Filofteia, în prezența a mii de credincioși, scrie Basilica.ro.

„Noua casă” pentru moaștele sfintei, așa cum este numită catedrala în Actul de sfințire, va avea hramurile „Sf. Mc. Filofteia” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”.

Racla cu moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia, ocrotitoarea Eparhiei Argeșului și Muscelului, a fost scoasă joi seară din paraclisul mănăstirii Curtea de Argeș și însoțită către noua catedrală de un sobor de preoți.

La procesiune au participat aproape o mie de credincioși cu lumânări aprinse în mâini, în timp ce câteva sute de oameni așteptau în fața noului lăcaș de cult.

După slujba de sfințire a fost oficiată pentru prima dată Sfânta Liturghie în noua catedrală.
Noua Catedrală Arhiepiscopală din Curtea de Argeș
Noua catedrală are, în linii mari, arhitectura Bisericii Domnești de la Curtea de Argeș, ctitorită de domnitorul Basarab I la mijlocul secolului al XIV-lea. În incintă există un loc special amenajat, în pridvor, unde sunt locurile de veci pentru membrii Casei Regale a României și arhiepiscopii Argeșului și Muscelului.

Piatra de temelie a fost pusă în 10 mai 2009, în prezența Principesei Moștenitoare Margareta și a Principelui Radu.

Regele Mihai a fost înmormântat, pe 16 decembrie 2017, în noua catedrală arhiepiscopală și regală din Curtea de Argeș, alături de regina Ana, care a fost înmormântată pe 13 august 2016.

În vechea catedrală arhiepiscopală de la Curtea de Argeș, ctitorită de Neagoe Basarab la începutul secolului al XVI-lea și refăcută la sfârșitul secolului al XIX-lea, sunt înmormântați primii doi regi ai României, Carol I și Ferdinand. În anul 2003, la Curtea de Argeș au fost aduse și rămășițele pământești ale regelui Carol al II-lea, care au fost depuse într-o capelă din curtea mănăstirii.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews