ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Agenția Europeană pentru Medicamente a făcut anunțul: Medicamentele pentru gripă și răceală cu pseudoefedrină produc un risc crescut de ischemie și atac de cord.

Un comitet al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) a declarat vineri că a început o analiză a medicamentelor decongestionante pentru răceală și gripă care conțin pseudoefedrină, ca urmare a unor probleme de siguranță, notează Reuters, potrivit ȘtiriPeSurse. 

Analiza ar fi legată de mai multe afecțiuni care afectează vasele de sânge din creier la unii pacienți care au luat medicamente care conțin pseudoefedrină.

Potrivit EMA, preocupările sunt legate de riscul de sindrom de encefalopatie reversibilă posterioară (PRES) și de sindrom de vasoconstricție cerebrală reversibilă (RCVS), afecțiuni care afectează vasele de sânge din creier. PRES și RCVS pot implica reducerea alimentării cu sânge (ischemie) a creierului și pot provoca complicații majore.
 
„Medicamentele care conțin pseudoefedrină prezintă un risc cunoscut de evenimente ischemice cardiovasculare și cerebrovasculare (efecte secundare care implică ischemie la nivelul inimii și creierului), inclusiv accident vascular cerebral și atac de cord”, se arată pe site-ul EMA.