ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei și-a exprimat îngrijorările în legătură cu noua lege a învățământului din Ucraina și a fost votată o rezoluție critică în care se spune că noile reglementări nu păstrează un echilibru între învățământul în limba oficială a statului și învățământul în limbile minorităților etnice. În rezoluție se mai spune și că noile reglementări ”reduc dramatic” drepturile minorităților etnice recunoscute la educație în limba lor. 

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei cere autorităților de la Kiev să modifice legea, să ia în considerație recomandările Comisiei de la Veneția și aibă consultări ” reale” cu reprezentanții minorităților recunoscute oficial în Ucraina. Legea promulgată de președintele ucrainean a fost criticată de Moldova, Romania, Ungaria și Polonia, țări care au importante minorități în Ucraina.
 
Noua lege a educației introduce sistemul de 12 clase în Ucraina și extinde utilizarea limbii ucrainene în sfera educației, și anume ca în licee și facultăți să se predea doar în ucraineană, iar educația în limbile minorităților să fie disponibilă doar în grădinițe și școli primare, clasele I-IV.
 
O declarație uluitoare a făcut un înalt demnitar de la Kiev. „Afirmațiile agresive venite din partea unor reprezentanți ai delegațiilor ungară și română păreau a fi pretenții teritoriale ascunse față de Ucraina”, a afirmat deputatul ucrainean Irina Gherașcenko, prim-vicepreședinte al Radei Supreme de la Kiev și membru al Delegației Ucrainei la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, în urma dezbaterii de la APCE pe tema legii ucrainene a educației. „Retorica unor reprezentanți ai delegațiilor României și Ungariei la APCE este de natură electorală și vizează mobilizarea propriilor alegători, pentru a demonstra cetățenilor din statele lor că luptă pentru drepturile conaționalilor în toate colțurile lumii”, a mai spus oficialul de la Kiev, conform evz.ro.
 
Această lege a stârnit proteste din partea Ungariei — care a amenințat Kievul că va bloca orice progres în „procesul său de integrare europeană' — dar și a României și Rusiei.
 
Kievul a promis că va modifica noua sa Lege a Educației în urma concluziilor „Comisiei de la Veneția”, un grup de experți ai Consiliului Europei ce ar urma să se pronunțe până la sfârșitul anului asupra conformității acestei legi cu principiile fundamentale ale organizației paneuropene, a amintit liderul ucrainean.