ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O ambarcațiune având la bord aproximativ 100 de migranți clandestini a ajuns sâmbătă în apele teritoriale românești. Zeci de transfugi ajunși cu o barcă, pe țărmul Mării Negre, între stațiunile 2 Mai și Vama Veche, au fost preluați de Poliția de Frontieră și duși la Mangalia. Cei mai mulți dintre refugiații interceptați la graniță sunt din Siria, Irak sau Afganistan și folosesc România ca rută să ajungă în Europa de Vest.

Două ambarcațiuni pline cu migranți au fost interceptate în largul Mării Negre, în timp ce se îndreptau spre țărmul românesc. Una a fost întoarsă din drum și direcționată către Bulgaria. Cealaltă, cu aproape 100 de oameni la bord, a ajuns în zona stațiunii 2 Mai. Migranții au fost escortați de navele Gărzii de Coastă, iar la mal au fost așteptați de polițiști și jandarmi.

Transfugii urmează să fie identificați și supuși unor controale medicale. Apoi vor fi direcționați spre centre de refugiați din țară.

Săptămâna trecută, un pescador cu 87 de migranți care a fost detectat de polițiștii gărzii de coastă în largul Marii Negre a ajuns pe plaja sălbatică de la Midia.

Aceștia se adaugă altor 160 de transfugi care au fost depistați în zona litoralului în luna august. În operațiuni au fost arestate și 7 călăuze, cetățeni turci, bulgari și ciprioți.

Krzysztof Borowski, reprezentant al Frontex (Agenția Europeană a Polițiilor de frontieră), a declarat într-un interviu exclusiv pentru emisiunea Lumea Azi de la TVR1, că este posibil ca traficanții de refugiați să testeze această posibilă rută.

„Sunt trei rute principale. Vorbim de cea prin Italia, cea prin Grecia și cea prin Spania. Am văzut în ultimele săptămâni că traficanții par să testeze ruta prin Marea Neagră. Este, practic, o rută din Turcia, traversează Marea Neagră până în România sau Bulgaria. Am văzut mai multe ambarcațiuni care au traversat și acesta este un indiciu că traficanții testează această posibilă rută”, a declarat reprezentantul Frontex.  Krzysztof Borowski a explicat că Marea Neagră e mai dificil de traversat decât Mediterana, de exemplu.
 
 
Reamintim că miercuri, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a respins plângerile înaintate de către Slovacia și Ungaria cu privire la cotele obligatorii de relocare a imigranților, adăugând că Bruxellesul își păstrează dreptul de a impune acest sistem statelor membre, informează Reuters și BBC.

După disputele care au izbucnit în interiorul Uniunii Europene cu privire la sistemul cotelor obligatorii, Curtea Europeană de Justiție a decis că UE are dreptul să impună Guvernelor naționale un număr de imigranți. Criza migrației a luat amploare în urmă cu doi ani, când peste un milion de oameni au ajuns în Europa