ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sajid Javid, secretar de stat în Ministerul Sănătății din Marea Britanie, a avertizat cu privire la o nouă variantă de Covid super-mutant "cel mai rău din toate timpurile", care va face ca vaccinurile să fie cu cel puțin 40% mai puțin eficiente, ceea ce a forțat interzicerea zborurilor din Africa de Sud și alte cinci țări, relatează Daily Mail.

Experții au explicat mai devreme cum varianta B.1.1.529 are peste 30 de mutații - cele mai multe înregistrate vreodată într-o variantă și de două ori mai multe decât Delta - care sugerează că ar putea fi mai rezistentă la vaccinuri și mai transmisibilă decât orice versiune anterioară.

Varianta -a provocat o creștere "exponențială" a infecțiilor în Africa de Sud și s-a răspândit deja în trei țări - inclusiv în Hong Kong și Botswana, unde se crede că a apărut.   

Ca răspuns, ministrul Sănătății a anunțat că zborurile din Africa de Sud, Namibia, Lesotho, Botswana, Eswatini și Zimbabwe vor fi suspendate începând de vineri la prânz, iar toate cele șase țări vor fi adăugate pe lista roșie.

Israelul a fost prima țară care a urmat exemplul, trecând, de asemenea, pe lista roșie cele șase națiuni. 

Până în prezent, în Marea Britanie nu a fost detectat niciun caz, dar toți cei care s-au întors din Africa de Sud în ultimele 10 zile vor fi contactați și li se va cere să facă un test. 

În prezent, în fiecare zi, între 500 și 700 de persoane călătoresc în Marea Britanie din Africa de Sud, dar se așteaptă ca această cifră să crească odată cu începerea perioadei de sărbători.

Dl Javid a declarat: "Primele indicii pe care le avem cu privire la această variantă sunt că ar putea fi mai transmisibilă decât varianta Delta și că vaccinurile pe care le avem în prezent ar putea fi mai puțin eficiente împotriva ei”.

'Acum, pentru a fi clar, nu am detectat nicio variantă nouă în Marea Britanie până în acest moment. Dar am fost întotdeauna clari că vom lua măsuri pentru a proteja progresele pe care le-am făcut.

'Deci, ceea ce vom face este că începând de mâine la prânz vom suspenda toate zborurile din șase țări din Africa de Sud și vom adăuga aceste țări pe lista roșie de călătorie. 

'Aceste țări sunt Africa de Sud, Namibia, Lesotho, Eswatini, Zimbabwe și Botswana. Vom cere tuturor celor care sosesc din aceste țări începând de duminică, de la ora 4 dimineața, să stea în carantină în hoteluri.

'Dacă cineva sosește înainte de această dată, ar trebui să se autoizoleze acasă și să facă un test PCR în a doua și a opta zi. Dacă cineva a sosit din oricare dintre aceste țări în ultimele 10 zile, îi vom cere să facă teste PCR'.

Ministrul a adăugat: "Oamenii noștri de știință sunt profund îngrijorați de această variantă. Sunt îngrijorat, desigur, acesta este unul dintre motivele pentru care am luat această măsură astăzi'.

Întrebat ce va însemna situația pentru Marea Britanie în următoarele săptămâni, în apropierea Crăciunului, dl Javid a declarat: "Avem planuri, după cum se știe, pentru răspândirea acestei infecții aici, în Marea Britanie, și avem planuri de urgență - așa-numitul Plan B".

'Dar anunțul de astăzi se referă la o nouă variantă din Africa de Sud - a fost detectată în Africa de Sud și în Botswana - și este vorba despre a fi precauți, a lua măsuri și a încerca să ne protejăm, cât mai bine posibil, frontierele'. 

Oamenii de știință sud-africani, între timp, adaugă că sunt 'îngrijorați de saltul în evoluția acestei variante'.

El a precizat că este nevoie de mai multă muncă pentru a înțelege cât de îngrijorătoare este această variantă, adăugând: "Este nevoie de mai multă muncă pentru a înțelege cât de îngrijorătoare este această variantă: 'Din ceea ce știm, există un număr semnificativ de mutații, poate dublu față de numărul de mutații pe care l-am observat în varianta Delta.

"Acest lucru ar sugera că ar putea fi mai ușor de transmis și că vaccinurile actuale pe care le avem ar putea fi mai puțin eficiente".

Varianta nu a primit încă titlul de 'variantă îngrijorătoare' în Marea Britanie, dar un expert de rang înalt al Agenției britanice pentru securitate sanitară (UKHSA) a declarat: 'Aceasta este cea mai gravă variantă pe care am văzut-o până acum'.

Doar 59 de cazuri confirmate au fost identificate în Africa de Sud, Hong Kong și Botswana.

Varianta are peste 30 de mutații - aproximativ de două ori mai multe decât varianta Delta - care ar putea să o facă mai transmisibilă și să eludeze protecția oferită de o infecție anterioară sau de vaccinare.

Expertul a cărui modelare a ajutat la instigarea primei măsuri de izolare a coronavirusului a declarat că decizia de a impune restricții de călătorie a fost "prudentă".

Profesorul Neil Ferguson, membru al Grupului consultativ științific pentru situații de urgență (Sage), a declarat:
 
"Varianta B.1.1.529 prezintă un număr fără precedent de mutații în gena proteinei spike, proteina care este ținta majorității vaccinurilor”.