Ministerul de Interne vrea să schimbe Codul Rutier astfel încât să fie sancționată mult mai aspru folosirea telefonului mobil în timpul mersului.

Noul Cod Rutier prevede amenzi dure pentru șoferii care fac live la volan. Modificarea importantă și care ar putea salva multe vieți este prevăzută de un proiect de lege publicat vineri de Ministerul de Interne.

Campania Observator și a Poliției Române de stopare a fenomenului live-urilor la volan, 'Stop live pe Facebook la volan! Dă like vieții!', care au fost cauza principală a numeroase tragedii rutiere s-a concretizat printr-un proiect de lege pentru modificarea Codului Rutier, potrivit observator.tv.

Proiectul prevede „interzicerea, în timpul mersului, a ținerii în mână sau folosirii cu mâinile în orice mod nu numai a telefonului mobil, ci și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video (ex. tablete)”.

Amenzile pentru șoferii care fac live la volan sunt cuprinse între 1.300 de lei și 2.900 de lei.

Concret, pentru nerespectarea acestei norme de conduită se introduce o nouă sancțiune de 9-20 puncte-amendă (clasa a IV a) și 6 puncte de penalizare.
În plus, sancțiunea cu amendă va fi aplicată și conducătorilor de vehicule pentru care nu este prevăzută obligativitatea deținerii permisului de conducere (ex. bicicliști).

"Având în vedere gradul de pericol al faptei de a utiliza telefonul mobil, sau orice alt dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, în alte condiții decât cele permise, a fost introdus un mecanism mai aspru de sancționare pentru situația în care concomitent cu această faptă este încălcată o altă regulă privind circulația vehiculelor.

Astfel, pe lângă amendă se va aplica sancțiunea contravențională complementară a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile pentru conducătorii de autovehicule", se arată în proiectul de modificare a Noului Cod Rutier.