ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Noii parlamentari vor depune jurământul, cel mai probabil, lunea viitoare, pe 19 decembrie, ziua în care expiră mandatul actualilor senatori și deputați, iar consultările președintelui cu partidele în vederea desemnării viitorului prim-ministru ar putea avea loc mai devreme, dacă vor fi anunțate rezultatele finale ale scrutinului din 11 decembrie, scrie news.ro.

Potrivit calendarului post-electoral stabilit de Guvern, în cel mult 48 de ore de la închiderea urnelor, adică până pe 13 decembrie la ora 24:00, partidele pot depune la Biroul Electoral Central (BEC) cereri de anulare a alegerilor. BEC are la dispoziție maximum trei zile pentru soluționarea acestor cereri, adică până pe 15 decembrie.

În cazul în care contestatarii alegerilor sunt nemulțumiți de soluția dată de BEC, ei pot ataca această decizie la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) în termen de 24 de ore. La rândul ei, ÎCCJ are la dispoziție maximum trei zile, până pe 18 decembrie, prentru a tranșa problema, prin decizie definitivă.

În momentul în care rezultatele finale sunt publicate în Monitorul Oficial, adică după decizia Curții Supreme, noul Parlament poate fi convocat de către președintele Klaus Iohannis.