ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mitropolitul Porfirie de Zagreb și Ljubljana a fost ales Patriarh al Bisericii Ortodoxe Sârbe în ședința de lucru a Sinodului Bisericii Ortodoxe Sârbe de joi, 18 februarie 2021.

După procedura de alegere a fost oficiată o slujbă de Te Deum și a fost intonat imnul „Întru mulți ani!” pentru nou-alesul Arhiepiscop de Peci, Mitropolit de Belgrad și Karlovitz și Patriarh al Bisericii Ortodoxe Sârbe, relatează Pr. Pavel Goreanu pentru Basilica.ro.

PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a transmis, în aceeași zi, un mesaj de felicitare către noul Patriarh al Serbiei.

„Cu prilejul alegerii Preafericirii Voastre ca Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Sârbe, vă felicităm și ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos să vă dăruiască multe împliniri duhovnicești în noua misiune încredințată.

În numele membrilor Sfântului Sinod, al clerului și al credincioșilor Bisericii Ortodoxe Române, vă dorim ani binecuvântați în slujirea poporului binecredincios al Serbiei și mult ajutor de la Dumnezeu în întreaga lucrare a Preafericirii Voastre.

Întru mulți și binecuvântați ani!”, i-a urat Patriarhul României nou-alesului Patriarh al Serbiei.
 
Noul Patriarh al Serbiei, Porfirije Perić, s-a născut în data de 22 iulie 1961 în Bečej, nordul Serbiei, din părinții Radivoie și Radoika, la botez primind numele Prvoslav. Școala primară și gimnazială le-a urmat în localitatea Ciurug, iar liceul în Novi Sad. În 1986 a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă din Belgrad. Înainte de absolvirea facultății, a fost tuns în monahism la Mănăstirea Deceani, în 1985, de către ieromonahul Irineu, actualul episcop de Bacika. După absolvirea facultății, a plecat la studii post-universitare la Atena, unde va rămâne până în 1990.

În ședința de lucru a Sfântului Sinod din 14 mai 1999, ieromonahul Porfirie a fost ales Episcop vicar al episcopiei Bacika, cu titulatura de Egher.

A susținut apoi lucrarea de doctorat la Facultatea de Teologie a Universității din Atena (2004), având ca temă „Posibilitatea cunoașterii lui Dumnezeu prin opera Apostolului Pavel, conform interpretării Sfântului Ioan Gură de Aur”.

În data de 29 iulie 2008, Consiliul republican de radiodifuziune l-a ales președinte.

În perioada 2010-2011 a fost numit și episcop militar, iar apoi coordonatorul sectorului pentru relația dintre Biserică și Armată.

În ședința de lucru a Sfântului Sinod din 24 mai 2014, episcopul Porfirie a fost ales Mitropolit de Zagreb și Ljubljana. A fost întronizat în data de 13 iulie 2014, în Catedrala „Schimbarea la Față” din Zagreb. Slujba de întronizare a fost oficiată de către vrednicul de pomenire patriarh Irineu.

Noul Patriarh al Serbiei vorbește patru limbi străine și este profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității din Belgrad, unde predă disciplina „Psihologia Pastorală”.

După alegerea noului întâistătător, a doua sau a treia zi, în cadrul liturghiei solemne, arhierești, urmează întronizarea în Catedrala Patriarhală, iar după aceea, nou-alesul patriarh intră în drepturile și îndatoririle de conducător al Bisericii Ortodoxe Sârbe.

Conform tradiției, întronizarea se face în Catedrala Patriarhală „Sfântul Arhanghel Mihail” din Belgrad, iar a doua zi, sau la scurt timp, se repetă aceeași slujbă și în sediul patriarhiei din Peci, sediul istoric al Patriarhiei Sârbe.