ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Adrian Zuckerman, proaspăt instalat ambasador al Statelor Unite la București, a avertizat joi privind potențialele pericole lacare se expune România dacă apelează la tehnologia 5G și tehnologia nucleară din China.
Diplomatul american a numit România drept un ”aliat strategic”.

”Cred că președintele Trump și președintele Iohannis sunt amândoi de acord cu faptul că România este un aliat foarte apropiat al Statelor Unite ale Americii. Este un partener strategic iar ambele țări fac eforturi să aducă îmbunătățiri la acordul bilateral. Cred că este important ca un aliat strategic să fie foarte precaut la potențialele pericole puse de tehnologia 5G chineză și este în aceeași măsură importantă și precauția în domeniul energiei – cum ar fi dezvoltarea tehnologiei nucleare cu influență din partea regimului comunist chinez, mai ales acum, la comemorarea a 30 de ani de la căderea regimului comunist. Cred că ambii lideri sunt la fel de conștienți de asta și împreună vor să păstreze România ca aliat puternic al SUA, ca membru NATO și membru al comunității europene, al UE”, a declarat Adrian Zuckerman, într-un interviu pentru Agerpres.
 
Declarațiile diplomatului american vin pe fondul încheierii unui memorandum între guvernele român și american prin care participarea companiei chineze Huawei la licitația pentru licențele 5G ar fi serios îngreunată.
 
Pe 20 august, Klaus Iohannis a semnat un „Memorandum de Înțelegere” cu partea americană privind tehnologia 5G. Memorandumul stabilește o serie de criterii pe care companiile participante la licitația din toamnă ar trebui să le respecte. Aceste criterii ar trebui să fie „compatibile cu statul de drept" și să fie „transparente”, două aspecte la care China nu excelează ceea ce ar putea afecta compania Huawei.