ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Novak Djokovici se va întoarce în detenție sâmbătă dimineață, după ce expulzarea sa a fost amânată de guvernul australian, pentru a-i permite să conteste decizia în instanță, în speranța că va fi lăsat să rămână în țară pentru a-și apăra titlul de la Australian Open săptămâna viitoare.
 

După ce viza numărului unu al tenisului mondial a fost astăzi anulată pentru a doua oară de autoritățile australiene, sârbul a făcut apel vineri, însă cazul său a fost transferat la Curtea Federală.

Judecătorul Anthony Kelly - care a revocat luni anularea vizei inițiale - a declarat că o nouă instanță și un nou judecător vor trebui să analizeze contestația făcută de avocații tenismenului împotriva celei de-a doua anulări a vizei de ședere. 

Între timp, Djokovici va fi reținut începând de sâmbătă, de la ora 8:00, cu excepția cazului în care va participa la audieri online din birourile avocaților săi, cu ofițeri ai Poliției de Frontieră dispuși la același etaj, a declarat avocatul guvernului australian, Stephen Lloyd, citat de The Daily Mail

Ofițerii de la Imigrări au revocat viza lui Djokovici, pretinzând că numărul 1 mondial de tenis, care nu este vaccinat anti-Covid, ar putea reprezenta un risc pentru comunitate. Acuzația este de fapt doar o presupunere lipsită de dovezi, având în vedere că sportivul are dovada trecerii prin boală în luna decembrie, care este acceptată pe plan internațional ca alternativă la vaccinare timp de 6 luni de zile. Mai mult, chiar guvernul statului Victoria îi acordase sârbului o scutire medicală justificată de trecerea acestuia prin boală. Autoritățile australiene se pun astfel într-o lumină ridicolă, negând documente emise chiar în țara lor. Acest comportament discreționar dă de bănuit că totul este o comandă politică, mai ales că alți sportivi au fost lăsați să participe la Australian Open, pe când Djojkovici, care a câștigat acest turneu de 9 ori, este oprit de la o nouă participare.

Avocații sârbului au ripostat, susținând în instanță, vineri seară, că ministrul imigrației, Alex Hawke, a anulat viza lui Djokovici pe motiv că prezența lui în Australia ar putea stârni sentimente anti-vaccinare, iar nu din cauză că el, personal, nu s-a vaccinat. Motivarea oficială a deciziei ministrului Hawke nu a fost încă publicată.

Hotărârea ministrului a fost „vădit irațională”, a declarat avocatul lui Djokovici, Nicholas Wood, în fața Curții Federale de Circumscripție și Familie din Australia, adăugând că a solicitat ca cererea împotriva revocării vizei sportivului să fie judecată duminică, pentru ca acesta să poată juca luni la Australian Open în cazul în care contestația va avea câștig de cauză. 

Organizatorii Australian Open au confirmat apoi că prima jumătate a tablourilor masculin și feminin se va disputa în prima zi, ceea ce înseamnă că Djokovici trebuie să fie pregătit să joace luni. 

Avocații guvernului au confirmat că ministrul Hawke nu urmărește să îl rețină pe tenismen peste noapte, dar că acesta va fi reținut sâmbătă dimineața la Departamentul pentru Afaceri Interne și, după ce va petrece timp cu avocații săi pregătindu-și cazul, va fi dus înapoi în detenție sâmbătă seara.

Dacă nu va fi revocată de judecătorii curții federale, anularea vizei ar putea însemna că sportivului în vârstă de 34 de ani i se va interzice să primească o nouă viză australiană timp de 3 ani - cu excepția unor circumstanțe imperioase care afectează interesul Australiei -, ceea ce ar putea să-l excludă și de la următoarele competiții Australian Open din următoarea perioadă.

Care ar putea fi strategia avocaților apărării?

Asul din mânecă pentru avocații lui Novak Djokovici este solicitarea unei alte vize în baza unui articol de lege privind interesul public, dezvăluie publicația sârbească blic.rs, citată de Eurosport

„Există o variantă ca cel mai bun tenismen din lume să rămână în Australia. Politica australiană de imigrare are ca opțiune diferite tipuri de vize, cu accent pe cea înregistrată sub codul "Public Interest 4013”. Viza cu codul 4013 presupune o perioadă de trei ani de scutire de la interdicție în cazul în care viza este revocată. Ea permite șederea în continuare, cu condiția îndeplinirii anumitor criterii. Unele sunt legate direct de Djokovici, altele de speța în care ministrul imigrării va lua o decizie în privința sârbului. Una dintre chestiuni vizează informațiile incorecte apărute în cererea de viză, adică chiar cazul lui Djokovic”, notează blic.rs.

Sârbul era cap de serie nr. 1 la Australian Open și își aflase deja posibilul program din turneu. Astfel, el îl înfrunta în primul tur pe compatriotul său, Miomir Kecmanovic, nr. 78 ATP. Aceasta ar fi fost a doua confruntare dintre cei doi sportivi, care s-au mai duelat în 2021, în sferturile de finală ale turneului Serbia Open de la Belgrad, unde Djokovic s-a impus cu 6-1, 6-3. După Kecmanovic, liderul clasamentului mondial ar fi putut da în turul 2 peste Tommy Paul, în turul 3 l-ar fi putut înfrunta pe Lorenzo Sonego, iar în turul 4 s-ar fi putut întâlni cu Cristian Garin. În sferturile de finală de la Australian Open 2022, Novak Djokovic și Matteo Berrettini puteau fi față în față, în timp ce în semifinale numărul 1 ATP i-ar fi avut ca adversari pe Alexander Zverev sau Rafael Nadal.