ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Poliția norvegiană a anunțat marți că a început chestionarea șefei guvernului, Erna Solberg, în legătură o petrecere de ziua ei de naștere, pe care a organizat-o în luna februarie, ceea ce ar putea atrage o amendă de 10.000 de coroane norvegiene (1.165 USD) pentru încălcarea măsurilor de distanțare socială impuse chiar de guvern în contextul pandemiei.

„Am început o investigație și parte a acesteia implică intervievarea prim-ministrului. Am luat inițiativa și chestionarea a început”, a declarat inspectorul de poliție Per Morten Sending, citat de Agerpres. Ancheta ar urma să se încheie în această săptămână.

Premierul Norvegiei, Erna Solberg, a prezentat scuze pentru că, alături de 13 membri ai familiei, a sărbătorit într-o stațiune montană împlinirea vârstei de 60 de ani, în ciuda unei interdicții privind evenimentele cu mai mult de zece participanți, impuse chiar de guvernul pe care îl conduce.

„Am planificat o cină la un restaurant, care am crezut că respectă normele privind coronavirusul. A fost un restaurant unde am rezervat trei mese separate și am păstrat distanța între noi”, a explicat Solberg. „Pot doar să prezint scuze pentru faptul că nu am înțeles că aceasta, potrivit definiției din lege, este un eveniment”, a adăugat ea. 

Potrivit acestei explicații, chiar dacă în incintă s-au aflat 13 persoane, ele au stat separat în 3 grupuri. Dacă n-ar fi fost vorba de membrii aceleiași familii și de participarea la un eveniment comun, probabil că nici nu s-ar fi pus problema încălcării legii. S-ar putea, însă, ca substratul să fie revolta cetățenilor care, fiind supuși unor reguli absurde din partea guvernanților, constată că nici ei înșiși nu le respectă sau nu cred în ele. Asta ne face să ne amintim de petrecerea de ziua ex-premierului Ludovic Orban din 2020, când mai mulți membri ai guvernului au fost surprinși stând într-o încăpere a instituției fără a purta masca pe care ei înșiși o impuneau, prin amenzi dure, celorlalți cetățeni. Deși la acea dată șeful guvernului și-a plătit online amenda pentru a calma spiritele, ne dăm lesne seama că nu despre mască în sine se stârnise indignarea publică, ci în privința atitudinii sfidătoare.

Revenind în Norvegia,  constatăm că poporul îi poartă sâmbetele Ernei Solberg din același motiv. Șefa guvernului de la Oslo e cea care a susținut impunerea de restricții cât mai dure sub pretextul încetinirii răspândirii noului coronavirus, ceea ce a făcut ca nemulțumirea cetățenilor să crească, mai ales într-o țară unde, în 2020, se înregistraseră rate foarte mici de contaminare sau decese. Cu toate acestea, politicienii au ales să pună presiune asupra populației de frica escaladării numărului de infectări cu noile tulpine ale virusului, apărute în 2021.