ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Nu doar Patriarhia Moscovei atacă Biserica Ortodoxă Română după reiterarea dreptului canonic al BOR în Republica Moldova și în teritoriile locuite de români din Ucraina.
 
Biserica Ortodoxă autocefală a Ucrainei (care ține de Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol) susține că decizia Sfântului Sinod al BOR încalcă toate canoanele bisericești, creează schismă în biserică și prin urmare cere încetarea agresiunii și face plângeri la Patriarhia Ecumenică, iar Patriarhul Daniel va primi o scrisoare de atenționare, relatează Știripesurse.

”Deciziile au fost luate în ședința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe autocefale a Ucrainei (BOaU) în ședința din 7 martie 2024 sub președinția Mitropolitului Epifanie al Kievului și al întregii Ucraine.

”Având în vedere decizia Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 29 februarie 2024 cu privire la Ucraina, după discuții, s-a decis în unanimitate trimiterea scrisorilor Sfântului Sinod al BOaU către Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu și Preafericitul Părinte Patriarh Daniel al României, subliniind poziția Bisericii Ortodoxe a Ucrainei.
 
Sinodul afirmă că unul dintre principiile fundamentale ale ordinii și structurii canonice a Bisericii Ortodoxe este că fiecare Biserică Ortodoxă locală are jurisdicție exclusivă pe teritoriul său canonic. De asemenea, Marele Sinod de la Constantinopol din 1872 a stabilit că baza pentru formarea structurilor canonice ale Bisericii nu poate fi exclusiv principiul tribal, filetic, care nu unește credincioșii ortodocși, ci împarte unicul Trup al Bisericii și creează o schismă.

Printre altele, scrisorile subliniază că, în conformitate cu ordinea canonică și definiția Tomosului de autocefalie a Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, numai Biserica Ortodoxă a Ucrainei, și nu alta, are jurisdicție canonică asupra întregului teritoriu recunoscut internațional, inclusiv recunoscut și prietenos de statul român, al Ucrainei.

Fiind o Maică Biserică iubitoare pentru toți credincioșii ortodocși din Ucraina, indiferent de originea lor etnică, și arătând grijă pastorală față de nevoile spirituale ale credincioșilor ortodocși aparținând tradiției naționale și bisericești românești care trăiesc în Ucraina, Biserica Ortodoxă a Ucrainei, prin rezoluția Sfântului său Sinod (Jurnalul nr. 39 al ședinței din 27 iulie 2019) a adoptat următoarea hotărâre: "Având în vedere nevoile pastorale ale comunităților ortodoxe vorbitoare de limbă română din Ucraina, pe modelul organizării vieții bisericești în parohiile Bisericii Ortodoxe Române cu un număr predominant etnic de ucraineni – formarea unui Vicariat Ortodox Român al Bisericii Ortodoxe Ucrainene (Biserica Ortodoxă a Ucrainei) pentru organizațiile religioase (comunități religioase și mănăstiri) din Ucraina cu un număr predominant de etnici români".

Sfântul Sinod își exprimă speranța că toate problemele care trebuie reglementate vor fi rezolvate de Bisericile Locale Române și Ucrainene în duhul iubirii frățești, al ordinii canonice și al definițiilor Tomosului de autocefalie al Bisericii Ortodoxe a Ucrainei.”, se spune în Decizia sinodului BOaU.