ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În România stării de urgență, dacă nu pleci în Germania la cules recolte, riști să te alegi cu amendă doar pentru că ai omis să treci în declarație anumite lucruri. Este cazul unui fermier, prezentat de ziarul Ziua de Vest. 
 
„Și la ce oră vă întoaceți?” „Între 20.00 și 22.00. La câmp nu e oră fixă”. Acesta este dialogul între polițist și fermier înainte ca acesta din urmă să fie amendat,  în prima fază cu 2.000. Apoi, agentul s-a răzgândit și i-a dat 5000 de lei amendă.

Pe data de 7 aprilie, Gelu Barna, fermier din Săcălaz, județul Timiș,  se îndrepta spre spre câmp ca să însămânțeze culturile de primăvară. Pe drum a fost oprit de un echipaj de un echipaj de poliție.

„Mi-a cerut declarația pe propria răspundere și buletinul și oamenii legii au constatat că totul a fost în regulă și că declarația este corectă. Mi-au dat liber”, a declarat fermierul, potrivit ziuadevest.ro.
 
Bărbatul susține că nu a mers niciun kilometru și a fost oprit de un alt echipaj de poliție. Numai că de data aceasta lucrurile au stat diferit. ”Omul legii m-a întrebat unde merg. I-am spus că la câmp, la semănat. M-a întrebat când mă întorc, i-am spus că în jur de orele 20-22. Niciodată nu am o oră fixă când mă întorc de pe câmp”.

”Dar nu ai trecut ora pe declarație! Trebuie să îți dau amendă 2.000 de lei!”, i-ar fi spus polițistul fermierului.
”I-am spus că nu trebuie trecută ora, mi-a spus să trag pe dreapta și m-a informat că am amendă 5.000 de lei. I-am repetat în continuare că nu trebuie trecută ora pe declarație pentru că niciodată nu am o oră fix când mă întorc de pe câmp”, a spus fermierul.

Amețit de suma mare cu care a fost amendat, omul a căutat înțelegere la polițist, rugându-l să îl lase să completeze ora pe adeverință și să îi anuleze amenda, ca apoi să plece liniștit la câmp să muncească.

Pentru că nu a găsit înțelegere, bărbatul a luat legătura cu un avocat și a spus că îl va acționa pe polițist în judecată. „Ne vedem la Tribunal!”, a scris Gelu Barna pe facebook.  ”E un abuz strigător la cer. Nu voi ceda. Facem contestație și îi dau în judecată. Așa ceva nu se face. Am avut adeverința, am avut buletinul, am fost corect. Nu trebuia să mă amendeze,  să își bată joc de un fermier care produce hrana cea de toate zilele pentru această țară. E un abuz clar. I-am spus că merg pe câmp, sunt fermier, mă ocup cu agricultura. ”Nu mă interesează!”, a fost răspunsul lui.

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) atrage atenția că există multe cazuri când polițiștii și jandarmii au dat pe nedrept amenzi cetățenilor în această stare de urgență.

În aceste cazuri, este necesară depunerea (chiar și prin email) a unei contestații la judecătoria în raza căreia s-a săvârșit contravenția. Cei care doresc să depună o astfel de contestație au nevoie și de un martor care este dispus să se prezinte în instanță pentru a confirma cele susținute de reclamant.