ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


România va primi, în perioada 2018 - 2019, un număr de 109 refugiați de origine siriană, aflați provizoriu în Turcia, a anunțat joi purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, într-o conferință de presă la Palatul Victoria.

Potrivit acestuia, în ședința de Guvern de joi a fost adoptată o hotărâre privind relocarea unor refugiați, în perioada 2018 - 2019, pe teritoriul țării noastre.

"România va primi în această perioadă, 2018 - 2019, 109 refugiați de origine siriană, aflați provizoriu în Turcia. (...) Această hotărâre este luată conform cotei de relocare stabilită prin deciziile Comitetului pentru relocarea refugiaților din România”, a precizat Nelu Barbu.

În anul 2018 este vorba despre 40 de refugiați de origine siriană, aflați în Turcia, iar în 2019 - 69 de refugiați, a precizat Barbu.

„40 reprezintă cota anuală și ceilalți 29 sunt refugiați care nu au fost relocați, conform angajamentelor asumate anterior de țara noastră, în perioada 2014 - 2015”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

România ar fi trebuit să găzduiască până în vara lui 2017 peste 4.000 de refugiați ajunși în Grecia și Italia dinspre Africa și Orientul Mijlociu, conform mecanismelor de relocare stabilite în 2015 de Comisia Europeană – așa-numitele „cote obligatorii” de refugiați, cărora România li s-a opus și a refuzat să le voteze, asemenea Ungariei, Cehiei și Slovaciei.
 
Cele două mecanisme de relocare a refugiaților ajunși dinspre Africa și
Orientul Mijlociu în UE, mai exact în Italia și Grecia, unde situația era cea mai gravă în plină criză a migranților, vizau relocarea în total a 160.000 de refugiați în țările UE, pentru a dispersa presiunea de pe Italia și Grecia. 

Până în iulie 2017, România primise, prin intermediul acestor mecanisme de relocare convenite cu UE, doar 710 persoane aflate „în nevoie de protecție internațională” și care au ajuns ca urmare a migrației ilegale în Grecia și Italia, conform datelor puse la dispoziția Gândul de Inspectoratul General pentru Imigrări.