ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Numărul bărbaților care trec la sexul feminin, pentru a fi plasați în închisorile pentru femei din Scoția a depășit Anglia și Țara Galilor, după ce Isla Bryson - unul dintre bărbații care se pretinde femeie a fost condamnat ieri, transmite MailOnline. Fostul DJ, în vârstă de 31 de ani, s-a alăturat pedofilului trans Katie Dolatowski în închisoarea pentru femei Cornton Vale din Stirlingshire, după ce a fost găsit vinovat de două violuri la Înalta Curte din Glasgow, potrivit dailymail.

Potrivit unui raport recent publicat de Serviciul penitenciar scoțian (SPS), la sfârșitul lunii iunie 2022, în închisorile scoțiene existau 11 femei și cinci bărbați transsexuali. Dintre cele 11 femei trans, șase erau deținuți în închisori pentru bărbați și cinci în închisori pentru femei. Dacă cifrele rămân aceleași în prezent, Bryson și Dolatowski ar duce acest număr la șapte bărbați trans în închisorile pentru femei - mai mult decât cei șase din Anglia și Țara Galilor citate într-un raport recent al Ministerului Justiției. 

Dintre cei cinci bărbați care se pretind femei și sunt aflați în închisorile scoțiene, unul a fost deținut într-o închisoare pentru bărbați și patru în închisori pentru femei anul trecut. Bryson, care se numea Adam Graham când a comis atacurile sexuale violente din 2016 și 2019, a început să se transforme după ce a fost acuzat de poliție. Noi cifre au apărut astăzi, dezvăluind că alți opt infractori trans de sex masculin  din Scoția au făcut același lucru după ce au fost condamnați sau arestați preventiv.

O analiză recentă a think-tank-ului Policy Exchange a avertizat că „nu este de neconceput ca un bărbat fără identitate trans să ia decizia strategică de a-și schimba sexul legal pentru a schimba închisorile", pur și simplu pentru că a vrut „să iasă din contextul dur și adesea periculos al unei închisori de bărbați". Bryson, violatorul din Clydebank, se află în unitatea de segregare de la Cornton Vale pentru o perioadă de până la o lună înainte de a fi condamnat. În 2019, deținutul transsexual Paris Green, care a fost condamnat la minimum 18 ani de închisoare pentru crimă, și-a început pedeapsa la Cornton Vale, dar a fost mutat după ce au fost raportate informații despre faptul că ar fi întreținut relații sexuale cu deținute de sex feminin în celule.

Green, care s-a născut Peter Laing, a fost mutat în aripa pentru femei de la HMP Edinburgh în timp ce aștepta o operație de schimbare de sex. La începutul acestei săptămâni, violatorul în serie Jonathon Mallon, în vârstă de 40 de ani, ar fi declarat că acum vrea să i se spună Charlene și le-a spus deținuților că speră să fie mutat într-o închisoare scoțiană pentru femei până la Paște. Un criminal care și-a schimbat sexul în 2018 ar fi cerut să fie tratat ca un copil de către personalul închisorii. Sophie Eastwood se numea Daniel și a fost închis pe viață în 2004 pentru că și-a strangulat o colegă de celulă cu șireturi de pantofi.

Eastwood, care se pretinde femeie de cinci ani, se află la închisoarea Polmont, rezervată exclusiv bărbaților, unde vrea să se identifice ca un bebeluș, să poarte scutece și să primească mese amestecate ca și cum ar fi mâncare pentru bebeluși. În Anglia și Țara Galilor, Ministerul Justiției a precizat în raportul său anual privind egalitatea de șanse că, în 2022, doar șase deținuți care se autoidentifică drept femei transsexuale sunt deținuți în închisori pentru femei.
 
Iată un caz concret mai jos:
 
Downing Street și-a exprimat îngrijorarea după ce s-a aflat că un bărbat trans condamnat pentru violarea a două femei în timp ce era bărbat este deținut într-o închisoare pentru femei. Isla Bryson a fost găsit marți vinovat de violarea unei femei în Clydebank în 2016 și a alteia în Drumchapel, Glasgow, în 2019, în urma unui proces la Înalta Curte din Glasgow.

Se pare că se află la închisoarea pentru femei Cornton Vale din Stirling în așteptarea sentinței pentru aceste infracțiuni, pe care le-a comis înainte de a începe tranziția pentru a deveni femeie. Serviciul penitenciar scoțian (Scottish Prison Service - SPS) a declarat că decide unde să trimită deținuții transsexuali „pe o bază individualizată, în baza unei evaluări multidisciplinare atât a riscului, cât și a nevoilor". Această decizie vine după ce guvernul britanic a blocat controversata legislație privind reforma de gen în Scoția, care ar accelera și simplifica procesul de obținere a unui certificat de recunoaștere a sexului (GRC) pentru persoanele trans.

Comentând miercuri cazul Bryson, purtătorul de cuvânt oficial al prim-ministrului a declarat: „Acesta este un caz în care instanțele nu au pronunțat încă o sentință, așa că nu voi oferi nimic despre detalii. Am văzut reportajul și înțeleg îngrijorările".

Întrebat despre politica generală, acesta a spus „Marea Britanie are o politică prin care serviciul penitenciar din Anglia și Țara Galilor gestionează deținuții transsexuali de la caz la caz, iar femeile transsexuale trebuie să treacă printr-o evaluare solidă a riscului care să țină cont de istoricul lor infracțional și de anatomia lor înainte de a putea fi mutate într-o închisoare pentru femei." Deputata SNP Joanna Cherry a declarat că Bryson nu ar trebui să fie ținută într-o închisoare pentru femei.

Ea a declarat pentru Times Radio: „Pentru mulți oameni, va părea că acest violator condamnat a jucat sistemul pentru a încerca să câștige simpatie și să ajungă într-o închisoare pentru femei. Și cred că mulți oameni vor fi șocați de acest lucru. Așadar, cred că ar trebui să vorbim despre aceste cazuri. Iar femeile din închisoare sunt foarte vulnerabile. Multe femei din închisoare au fost ele însele abuzate și au suferit răni de-a lungul anilor. Și astfel, ele sunt deosebit de vulnerabile. Și poate că unii oameni ar spune că nimănui nu-i pasă cu adevărat de deținuți. Dar ideea despre drepturile omului este că acestea sunt universale și se aplică tuturor. Așa că sunt foarte îngrijorată de siguranța femeilor deținute, la care a fost plasat un violator condamnat. Iar conform legii scoțiene, infracțiunea de viol poate fi comisă doar de cineva cu un penis, iar acesta este un bărbat. Și cred că ar trebui să spunem că asta s-a  întâmplat aici."

Intervievatorul Stig Abell a întrebat: „Deci, acesta este un bărbat care a comis o crimă și ar trebui să fie într-o închisoare pentru bărbați?". La care dna Cherry a răspuns: „Da."

Bryson a apărut pentru prima dată în instanță ca Adam Graham în 2019 și a fost numit ulterior în documentele judiciare anul următor - cam în momentul în care a decis să facă tranziția - ca Isla Annie Bryson, cunoscut anterior ca Adam Graham. Instanța a auzit în cadrul probelor convenite că Bryson se identifică acum ca femeie transsexuală și a fost cunoscut anterior sub „numele mort" Adam Graham. Săptămâna trecută, el a declarat că a știut că este transsexual de la vârsta de patru ani, dar nu a luat decizia de a face tranziția până la vârsta de 29 de ani, iar în prezent ia hormoni și solicită o intervenție chirurgicală pentru a finaliza schimbarea de sex.

Bryson, care a negat acuzațiile care i se aduc, a declarat în fața instanței: „Am jumătatea de sus", referindu-se la sâni. Alte persoane și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea, inclusiv deputatul conservator scoțian Russell Findlay, care a declarat: „Avem acum situația absolut perversă în care o instanță scoțiană se referă la faptul că cineva care spune că se identifică ca femeie a folosit „penisul ei" pentru a viola două femei vulnerabile. Am avertizat asupra inevitabilității ca acest lucru să se întâmple dacă legea SNP privind identitatea de gen a trecut, dar faptul că a devenit deja realitate este profund îngrijorător și un afront adus victimelor."

O purtătoare de cuvânt a SPS a declarat: „Nu am avut nici o problemă: „Deciziile luate de SPS cu privire la cea mai potrivită locație pentru a găzdui persoanele transsexuale sunt luate pe o bază individualizată, informate de o evaluare multidisciplinară atât a riscului, cât și a nevoilor. Astfel de decizii urmăresc să protejeze atât bunăstarea și drepturile individului, cât și bunăstarea și drepturile celor din jur, inclusiv ale personalului, pentru a obține un rezultat care să echilibreze riscurile și să promoveze siguranța tuturor. În cazul în care există îngrijorări cu privire la riscurile pe care le prezintă o persoană, fie pentru ea însăși, fie pentru ceilalți, ne păstrăm capacitatea de a o ține separată de populația obișnuită până când se va pune în aplicare un plan de gestionare convenit."

Un purtător de cuvânt al guvernului scoțian a declarat: "Deciziile luate de Serviciul penitenciar scoțian (SPS) cu privire la plasarea deținuților transsexuali se bazează pe protejarea atât a bunăstării și a drepturilor individului, cât și a celor din jurul său, inclusiv a personalului. SPS utilizează evaluări cuprinzătoare și individualizate ale riscurilor pentru a informa deciziile, cum ar fi amplasarea adecvată a persoanelor transsexuale în custodie, și nu pe baza unui certificat de recunoaștere a sexului. Proiectul de lege privind reforma recunoașterii de gen (Scoția) nu modifică în niciun fel acest proces."