ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Au fost publicate noi date oficiale despre numărul focarelor de pestă porcină și județele afectate. Conform statisticilor ANSVSA, pe 27 septembrie pesta porcină africană (PPA) era semnalată în 223 de localități din 13 județe, cu 952 de focare, dintre care 15 în exploatații comerciale.

De asemenea, PPA exista la 72 de mistreți, iar în total au fost eliminați 323.754 de porci afectați de boală, se menționează într-un comunicat de presă al ANSVSA, transmis joi seara.
 
Comparativ, la data de 19 septembrie, PPA era semnalată în 227 localități din 13 județe, cu un număr total de 927 de focare și 62 de cazuri la mistreți, iar, la nivel național, 311.869 de porci fuseseră sacrificați.

Până la data de 27 septembrie, au fost stinse cinci focare în județul Satu Mare, unde nu a mai fost înregistrat vreun focar din data de 31 august 2018. În plus, în județul Bihor nu au mai fost înregistrate noi focare de PPA, din data de 8 august 2018, iar în județul Tulcea, unitatea de procesare a cărnii aparținând societății S.C. Carniprod SRL și-a reluat activitatea, în data de 14 august 2018.

„Aceste rezultate au fost posibile datorită aplicării operative și eficiente a complexului de măsuri zoosanitare de combatere a pestei porcine africane (PPA) și a cetățenilor, care au înțeles să sprijine autoritățile în aplicarea acțiunilor necesare”, arată comunicatul de presă al ANSVSA.

Detaliat, situația evoluției focarelor de PPA se prezintă astfel:
- Județul Satu-Mare – 7 focare în gospodăriile populației și 10 cazuri la mistreți;
- Județul Bihor – 28 de focare în gospodăriile populației și 1 caz la mistreț;
- Județul Sălaj – 4 cazuri la mistreți;
- Județul Tulcea – 561 de focare (dintre care 5 focare la exploatații comerciale și 1 focar la o exploatație de tip A) și 42 de cazuri la mistreți;
- Județul Brăila – 81 de focare (dintre care 8 focare la exploatații comerciale);
- Județul Constanța – 76 de focare în gospodăriile populației și 2 cazuri la mistreți;
- Județul Ialomița – 119 de focare în gospodăriile populației și 3 cazuri la mistreți;
- Județul Galați – 12 focare în gospodăriile populației și 1 caz la mistreț;
- Județul Ilfov – 9 focare în gospodăriile populației;
- Județul Călărași – 52 de focare (dintre care 1 focar la o exploatație comercială) și 8 cazuri la mistreț;
- Județul Buzău – 3 focare în gospodăriile populației;
- Județul Giurgiu – 3 focare în gospodăria populației și 1 caz la mistreț;
- Județul Dâmbovița – 1 focar în gospodăria populației.

Prezenței virusului PPA în țara noastră a fost semnalată prima oară la 31 iulie 2017, în județul Satu-Mare. Evoluția bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice și de laborator, iar zilnic se analizează situația existentă, se aplică măsuri și se întreprind acțiuni în funcție de circumstanțe.
 
„Acțiunile autorităților sunt conjugate și întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid și pentru a împiedica răspândirea bolii. Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar sau DSVSA județeană. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic”, au mai anunțat reprezentanții ANSVSA.