ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Numele episcopului care a citit Proclamația de la Alba Iulia a fost scris din nou greșit pe un banner din București: Iulian Hossu, în loc de Iuliu Hossu. Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București (ARCB), Francisc Doboș, atrage atenția asupra acestei erori pe pagina sa de Facebook, întrebându-se dacă este vorba despre ignoranță, indolență sau rea-voință. Primăria Sectorului 2 a transmis că regretă "tehnoredactarea greșită” de pe unul dintre bannerele dedicate Centenarului și că va lua măsuri pentru a remedia această eroare.

„Ignoranță, indolență sau rea voință de Centenar. Saptamâna trecută semnalam bannerul de la Universitate unde Episcopul greco-catolic Iuliu Hossu cel care a citit declarația Marii Unirii din 1918 era numit EMIL Hossu. Acum mă aflu pe bulevardul Pache Protopopescu nr. 30. Aici este un alt banner al Primăriei Sectorului 2 care celebrează Centenarul și în care episcopul Iuliu Hossu este numit IULIAN. Normal că mă întreb dacă este vorba doar de ignoranță sau...”, scrie Francisc Doboș pe pagina sa de Facebook.

Săptămâna trecută, Francisc Doboș atrăgea atenția asupra unei erori de pe un panou din pasajul de la Piața Universității, unde a fost scris greșit numele celui care a citit Proclamația de Unire de la Alba Iulia: Emil Hossu în loc de Iuliu Hossu. Doboș spunea atunci că trebuie scos în evidență rolul pe care l-a avut Biserica Greco-Catolică în realizarea Marii Uniri, însă ar trebui evitate astfel de greșeli.

Primăria Capitalei a transmis ulterior că bannerele din pasajul de la Piața Universității, unde a fost amenajată o expoziție dedicată Centenarului, vor fi refăcute pentru ca numele episcopului să fie scris corect.

Iuliu Hossu a fost episcop greco-catolic de Cluj și cel care a citit Proclamația de Unire de la Alba Iulia la 1 decembrie 1918 în fața a mii de români, pe când avea doar 32 de ani. Episcopul greco-catolic a fost și cel care a dus regelui Ferdinand și Reginei Maria hotărârea de unire a Transilvaniei cu Vechiul Regat.