În cadrul proiectului intitulat „Traseul Memoriei”, înainte de Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor, la Iași s-a lansat  site-ul „Iași, capitală de război”,  ce conține și o secțiune dedicată eroilor care și-au pierdut viața în timpul Primului Război Mondial. 

Primarul Iașiului, Mihai Chirica, a anunțat că proiectul „Traseul Memoriei” este implementat cu finanțare de la Guvernul României. 

Proiectul se dorește a fi dedicat Iașiului din perioada 1916-1918, când a fost capitala României, motiv pentru care a fost construit acest site. „Este o aplicație care a fost lansată trecând prin Centenarul României pe Traseul Memoriei, cu ajutorul căreia cei interesați pot afla informații despre Iașiul din timpul Primului Război Mondial, când a fost capitală de război. Există diverse informații despre monumentele istorice, clădirile care au funcționat în acea vreme și ce personalități au trăit atunci", a declarat jurnaliștilor primarul Mihai Chirica.

Potrivit edilului, pe site-ul www.iasicapitaladerazboi.ro sunt prezentate fotografii și documente de arhivă despre administrarea orașului și viața cotidiană, despre misiunile diplomatice și militare, despre „frontul din spatele frontului”, Iași și Marea Unire. Pe site este postat și un film documentar, o hartă în care sunt marcate 35 de clădiri importante din perioada Primului Război Mondial.

O secțiune specială este dedicată celor înmormântați la Iași în timpul Primului Război Mondial, fie ei soldați, medici, civili români și străini, în acest sens fiind întocmită o bază de date care conține numele eroilor înmormântați la Iași, în ordine alfabetică, gradele lor militare și unitățile militare din care au făcut parte.

În Cimitirul Eternitatea din Iași sunt înhumați, într-o parcelă specială, 8.873 de eroi cunoscuți, 2.352 de eroi necunoscuți, 178 de eroi necunoscuți din satul Goruni, 16 eroi francezi și 580 de prizonieri de alte naționalități. Tot aici sunt înmormântate personalitățile reprezentative ale României, precum Atanasie Chiriac și Teofil Ioncu, membri ai Sfatului Țării care au votat Unirea Basarabiei cu România, scriitorul Barbu Ștefănescu Delavrancea, primarii Iașiului din Primul Război Mondial: George G. Mârzescu, Mihai Tomida, Nicolae A. Racoviță, Gheorghe N. Botez și Emil R. Cernătescu.

Primarul Iașiului a anunțat totodată că a fost lansată și aplicația pentru telefonul mobil „Traseul Memoriei", care are rolul de a promova în rândul turiștilor români și străini obiectivele care sunt considerate a fi monument istoric din perioada Primului Război Mondial. Aplicația poate fi descărcată gratuit pe Android și IOS. 


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews