ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În cadrul proiectului intitulat „Traseul Memoriei”, înainte de Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor, la Iași s-a lansat  site-ul „Iași, capitală de război”,  ce conține și o secțiune dedicată eroilor care și-au pierdut viața în timpul Primului Război Mondial. 

Primarul Iașiului, Mihai Chirica, a anunțat că proiectul „Traseul Memoriei” este implementat cu finanțare de la Guvernul României. 

Proiectul se dorește a fi dedicat Iașiului din perioada 1916-1918, când a fost capitala României, motiv pentru care a fost construit acest site. „Este o aplicație care a fost lansată trecând prin Centenarul României pe Traseul Memoriei, cu ajutorul căreia cei interesați pot afla informații despre Iașiul din timpul Primului Război Mondial, când a fost capitală de război. Există diverse informații despre monumentele istorice, clădirile care au funcționat în acea vreme și ce personalități au trăit atunci", a declarat jurnaliștilor primarul Mihai Chirica.

Potrivit edilului, pe site-ul www.iasicapitaladerazboi.ro sunt prezentate fotografii și documente de arhivă despre administrarea orașului și viața cotidiană, despre misiunile diplomatice și militare, despre „frontul din spatele frontului”, Iași și Marea Unire. Pe site este postat și un film documentar, o hartă în care sunt marcate 35 de clădiri importante din perioada Primului Război Mondial.

O secțiune specială este dedicată celor înmormântați la Iași în timpul Primului Război Mondial, fie ei soldați, medici, civili români și străini, în acest sens fiind întocmită o bază de date care conține numele eroilor înmormântați la Iași, în ordine alfabetică, gradele lor militare și unitățile militare din care au făcut parte.

În Cimitirul Eternitatea din Iași sunt înhumați, într-o parcelă specială, 8.873 de eroi cunoscuți, 2.352 de eroi necunoscuți, 178 de eroi necunoscuți din satul Goruni, 16 eroi francezi și 580 de prizonieri de alte naționalități. Tot aici sunt înmormântate personalitățile reprezentative ale României, precum Atanasie Chiriac și Teofil Ioncu, membri ai Sfatului Țării care au votat Unirea Basarabiei cu România, scriitorul Barbu Ștefănescu Delavrancea, primarii Iașiului din Primul Război Mondial: George G. Mârzescu, Mihai Tomida, Nicolae A. Racoviță, Gheorghe N. Botez și Emil R. Cernătescu.

Primarul Iașiului a anunțat totodată că a fost lansată și aplicația pentru telefonul mobil „Traseul Memoriei", care are rolul de a promova în rândul turiștilor români și străini obiectivele care sunt considerate a fi monument istoric din perioada Primului Război Mondial. Aplicația poate fi descărcată gratuit pe Android și IOS.