ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Războiul din Ucraina este un dezastru al iubirii iar menirea noastră este să o menținem. Pentru prima dată se văd ororile războiului astfel pentru că pentru prima dată avem avansul tehnologic necesar pentru a transmite aproape în direct o astfel de cantitate de informații.

Duhovnicește vorbind, să fim atenți să nu ne războim și noi, la rândul nostru, ci mai degrabă să arătăm compasiune față de oamenii simpli care suferă. Să ne rugăm pentru aceștia, pentru că aceasta ajută mult. De asemenea, să dăm, dacă putem, un exemplu de viață creștină – adică de viață jertfitoare și iubitoare față de semeni și, cu toate că trebuie să ne păstrăm discernământul, să avem grijă să nu judecăm persoane ci, mai degrabă, să ajutăm la renașterea unei lumi mai bune, mai iubitoare. Pentru aceasta, întâi trebuie să ne crucificăm inima.

Mai jos vă prezentăm, câteva creații artistice și câteva mesaje legate de războiul din Ucraina a unora dintre cei mai mari compozitori ai ultimilor 150 de ani: Roger Waters (unul din geniile formației Pink Floyd), Sting (unul dintre cei mai influenți compozitori în viață), Thomas Bergersen (cel mai mare compozitor de muzică de film) și Arvo Part (ortodox de origine estoniană – considerat cel mai mare compozitor la ora actuală).

Din partea chiliei, vă prezentăm și un poem – numit „Poem pentru România” – compus și recitat de părintele Pimen Vlad.

Audiție plăcută! (Dincolo de smerita noastră dedicație, vă rugăm să citiți cu atenție mesajele compozitorilor; socotim că merită)

Părintele Pimen Vlad: Poem pentru România

Este o dedicație smerită din partea chiliei noastre:

E ceață, e trist văzduhul ce ne înconjoară
E trist și cerul când lumea se omoară
Când cei din frunte strigă tare:
Să ne luptăm să facem răul și mai mare
De Dumnezeu nu prea avem timp ca să vorbim
Dar ne grăbim ca să murim.
Ca să murim este ușor
Dar oare… sunt eu pregătit să mor?
Atunci când țara mea e-n suferință
Când oamenii se clatină-n credință
Sunt unii care plâng de foame
Și strigă către Tine, Doamne
Atunci când legile sunt tot mai dure
Cu oamenii obișnuiți să-ndure
Atunci când toate acestea sunt în toi
Conducătorii noștri vor război.
Așa, mai dintr-o dată, peste noapte
Au devenit apărători ai țărilor învecinate.
Și-au început așa cu gura mare
Să ne trimitem fiii fiecare
Să-i pregătească de război
Să moară unul, dacă-s doi.
Și cine strigă, oare, așa de tare?
Cei care n-au copii și nu-i doare.
Până acum ne-au tot închis în case
Și s-au tăiat pădurile frumoase
Și s-a distrus ce a mai fost
Lăsând pe oameni fără rost.
Strămoșii noștri au făcut război
Ce cei ce au venit la noi
Ca să ne ia bucata de pământ
Și să ne-ngroape în mormânt.
Noi am știut să ne-apărăm cu buzduganul
Și sărăcia și nevoile și neamul.
Noi nu ne-am dus la nimeni acasă
Ca să le luăm pâinea de pe masă
Nici nu am râvnit la pământuri străine,
Avându-le pe ale noastre pline.
Ne-am mulțumit cu ce ne-a dat bunul Dumnezeu,
Chiar dacă ne-a fost bine sau mai greu.
Să nu ne abatem de la această cale
Și să rămânem în ale noastre hotare. VIDEO:


Roger Waters: Ukraine

Înainte de melodie, vă prezentăm scrisoarea unei ucrainence către Roger Waters pe care acesta a înglobat-o în piesa sa, dimpreună cu răspunsul său.

O NOTĂ DE LA ROGER PRIVIND UCRAINA. DAR ÎNTÂI, O NOTĂ DE LA ALINA:

Bună!

Numele meu este Alina Mitrofanova, am 19 ani și locuiesc în Ucraina. Astăzi țara mea rezistă invaziei ruse și adevăratului război început de președintele rus și condus de armata rusă.

Sunt un mare fan al Pink Floyd și Roger Waters și a fost foarte important pentru mine să aud părerea lui Roger despre toată această situație. Poate că nu pare la fel de urgent și critic, pentru că acest război poate fi considerat doar „problema noastră”, dar, din păcate, devine rapid o catastrofă pentru întreaga Europă și pentru întreaga lume.

Războiul a început în urmă cu 11 zile și în fiecare zi auzim sirene care semnalează bombele aruncate de ocupanții ruși. Agresiunea Rusiei distruge țara MEA, ucide sute de adulți și copii nevinovați în țara MEA și nu îmi pot explica câți ucraineni sunt forțați să-și părăsească casele și să fugă de această nebunie. Orașele din Estul Ucrainei sunt distruse de armata rusă, sute de mii de oameni evacuează și devin refugiați, iar numărul lor crește cu fiecare minut. Sunt îndurerată, la fel ca mulți alți ucraineni, pentru că mă doare foarte mult să văd cum țara MEA devine o țintă militară pentru Rusia și liderul ei nebun, care este convins că există „neonaziști”, care trebuie uciși. Este absolut fals, pentru că eu locuiesc aici și pot spune 200% că nu există astfel de oameni acolo!

Îl rog pe Roger să vorbească public despre acest război, pentru că încă nu pot înțelege cum o persoană, care a scris un număr semnificativ de versuri împotriva războiului, nu a vorbit încă despre tragedie. Mai mult, înțeleg pe deplin că punctul de vedere al lui Roger poate fi diferit, dar îi rog să-și împărtășească propria opinie despre acest război. Este mai bine decât să taci, pentru că în această situație, tăcerea este unul dintre cei mai mari dușmani – este imposibil să construiești un zid în această situație și să rămâi izolat de această problemă.

Sunt 95% sigură că această scrisoare nu va fi livrată direct lui Roger și ar fi doar un miracol de a avea un răspuns. Cu toate acestea, un om care vorbește despre riscurile de catastrofă nucleară și despre lipsa de sens a războiului nu poate să tacă în această situație. Spune lumii poziția ta!

Salutări din Ucraina,

Alina Mitrofanova

Răspunsul lui Roger Waters:

Dragă Alina,

Am citit scrisoarea dvs., vă simt durerea, sunt dezgustat de invadarea Ucrainei de către Putin, este o greșeală criminală în opinia mea, fapta unui gangster, trebuie să existe o încetare imediată a focului. Regret că guvernele occidentale alimentează focul care vă va distruge frumoasa țară prin transferul armelor în Ucraina, în loc să se angajeze în diplomația necesară pentru oprirea măcelul. Fiți siguri că dacă toți liderii noștri nu refuză retorica și nu se angajeză în negocieri diplomatice, va mai rămâne foarte puțin din prețioasa Ucraina atunci când lupta se va termina. O insurgență de lungă durată în Ucraina ar fi grozavă pentru șoimii gangsteri din Washington, la asta visează, „jucând jocul” așa cum fac ei, „cu curajul de a fi în afara razei”. Sper cu disperare că președintele tău nu este un gangster și că va face ce este mai bine pentru poporul său și va cere americanilor să vină la masa negocierilor. Din păcate însă, mulți lideri mondiali sunt gangsteri, iar dezgustul meu pentru gangsterii politici nu a început săptămâna trecută cu Putin. Am fost dezgustat de gangsterii Bush și Blair când au invadat Irakul în 2003, am fost și sunt încă dezgustat de guvernul gangster al invaziei Palestinei de către Israel în 1967 și de ocuparea ulterioară a aceluiași teritoriu cu apartheid, care se desfășoară acum de peste cincizeci de ani. Am fost dezgustat de gangsterii Obama și Clinton care au ordonat bombardamentele ilegale ale NATO atât asupra Libiei, cât și asupra Serbiei. Sunt dezgustat de distrugerea la scară largă a Siriei inițiată, așa cum a fost, în 2011 de interferența externă în cauza schimbării regimului. Am fost dezgustat de invazia Libanului din 1982, când gangsterul Shimon Peres s-a înțeles cu milițiile creștine falangiste în uciderea refugiaților palestinieni în taberele de refugiați Sabra și Shatila din sudul acelei țări.

Simt pentru tine, Alina, și pentru mama și tatăl tău, unchii și mătușile, frații și surorile și verii tăi, i-am pierdut atât pe tatăl meu Eric Fletcher Waters, cât și pe bunicul meu George Henry Waters în războaiele care luptau împotriva germanilor.

Vă rog să mă credeți când vă spun că cred în Declarația Universală a Drepturilor Omului, semnată la Paris în 1948. Am luptat la fel de greu ca să știu cum să favorizez și să susțin drepturile omului pentru toți frații și surorile mele din întreaga lume de atâta timp din câte îmi amintesc și te susțin pe tine și pe ai tăi acum, din toată inima.

Vorbind de gangsteri, trebuie să pun în discuție un lucru din scrisoarea dvs., credința voastră „200%” că nu există neo-naziști în țara voastră este aproape sigur greșită. Atât Batalioanele Azov din armata dumneavoastră, Miliția Națională cât și C14 sunt binecunoscute grupuri autoproclamate de neo-naziști. Sunt și ei gangsteri.

De asemenea, nu am păstrat tăcerea despre Ucraina, am scris un articol care a fost distribuit acum șase zile de Globetrotter, îl voi atașa la această postare: https://braveneweurope.com/roger-waters-the-war…

Ce altceva Alina? Ei bine, noi oamenii, noi toți din fiecare țară din lume, inclusiv Ucraina și Rusia, putem lupta cu gangsterii, le putem spune că nu vom face parte din războaiele lor obscene și mortale pentru a aduna putere și bogăție în detrimentul altora, le putem spune că familiile noastre, de fapt toate familiile din întreaga lume înseamnă mai mult pentru noi decât toată puterea și banii din lume.

Acolo unde locuiesc în SUA, ne putem alătura Black Lives Matter sau Code Pink sau BDS sau Veterans For Peace sau nenumărate alte organizații anti-război, pro lege, pro libertate, pro drepturile omului.

Voi face tot ce pot pentru a ajuta la încheierea acestui război îngrozitor din țara voastră, orice altceva decât fluturarea unui steag pentru încurajarea măcelului. Asta vor gangsterii, vor să fluturăm steaguri. Așa ne împart și ne controlează, încurajând fluturarea steagurilor, pentru a crea o cortină de fum de dușmănie care să ne orbească în capacitatea noastră nativă de a empatiza unii cu alții, în timp ce ei jefuiesc și violează planeta noastră fragilă. Voi face tot ce îmi stă în putere pentru a ajuta la reinstaurarea păcii pentru tine și familia ta și țara ta frumoasă. Războiul/insurecția de lungă durată, pe care Hillary Clinton și Condoleezza Rice îl încurajează împreună cu restul grupului de gangsteri șoimi din Washington, nu este în interesul dumneavoastră și nici al Ucrainei.

Vă doresc numai bine, Alina.

Vă mulțumesc pentru scrisoarea dvs. și, mai ales, dacă îmi veți trimite un răspuns la aceasta.

Voi imprima acel răspuns.

Vă promit.

Cu iubire,

R.

PS. Aveți un câine? Dacă da, va rog să-mi trimiteți o poză. VIDEO:


 
Sting: Russians
 
Celebrul cântăreț britanic Sting a făcut un apel la solidaritate cu poporul ucrainean pe pagina sa de Instagram, cântând melodia „Rușii”, scrisă în 1985, în perioada Războiului Rece. Melodia transmite un mesaj împotriva folosirii armelor nucleare: ‘Sper că și rușii își iubesc copiii”, spune unul din versurile cântecului. La începutul cântecului, Sting spune:

„Rareori am cântat această melodie în mulții ani de când a fost scrisă, pentru că nu m-am gândit niciodată că va mai fi relevantă. Dar, în lumina deciziei sângeroase și îngrozitor de greșite a unui om de a invada un vecin pașnic, neamenințător, cântecul este, din nou, o pledoarie pentru umanitatea noastră comună. Pentru curajoșii ucraineni care luptă împotriva acestei tiranii brutale și, de asemenea, pentru mulți ruși care protestează față de această grozăvie, în ciuda amenințării cu arestarea și închisoarea – ‘Noi, toți, ne iubim copiii. Opriți războiul”

Versurile:

În Europa și America există un sentiment în creștere de isterie
Condiționat să răspundă tuturor amenințărilor
În discursurile retorice ale sovieticilor,
Domnul Hrușciov a spus: „Vă vom îngropa”
Nu sunt de acord cu această atitudine
Ar fi un lucru așa de insensibil de făcut
Dacă și rușii își iubesc copiii

Cum pot să-mi salvez băiețelul
De jucăria mortală a lui Oppenheimer?
Nu există monopolul bunului simț
De-o parte și de cealaltă a barierei politice
Împărtășim aceeași biologie
Indiferent de ideologie
Credeți-mă când vă zic
Sper că și rușii își iubesc copiii

Nu există un precedent istoric pentru a pune
Cuvintele în gura Președintelui
Nimic nu se compară cu un război victorios
Este o minciună pe care nu o mai credem
Domnul Reagan spune „Vă vom proteja”
Nu sunt de acord cu această atitudine
Credeți-mă când vă zic
Sper că și rușii își iubesc copiii

Împărtășim aceeași biologie
Indiferent de ideologie
Ce ne-ar putea salva pe noi, pe mine și pe tine,
Dacă și rușii își iubesc copiii. VIDEO: 
 
 
 
Thomas Bergersen: Wings for Ukraine
 
Mesajul lui Thomas este unul foarte personal:

Această muzică nu este un mesaj politic. Ea există doar pentru a promova pacea, vindecarea, iubirea, speranța și libertatea în lume. Casa noastra. SINGURA noastră casă. Locul unde vor crește copiii noștri.

Sprijinirea Ucrainei nu exclude automat sprijinul pentru alte grupuri de oameni. Ne rugăm pentru siguranța tuturor copiilor și a civililor nevinovați în toate conflictele, indiferent de politică și naționalități.

Aripile sunt pentru toți cei care doresc să se ridice deasupra tiraniei, asupririi și războiului, într-un viitor de pace și libertate pentru toți.

Civili nevinovați din Ucraina au nevoie de sprijin chiar acum. Mulți oameni scriu cântece pentru această cauză și sprijină victimele altor conflicte. Dacă poți ajuta, grozav, te încurajez să-ți folosești și vocea. Acest război mă afectează DIRECT deoarece am familie în Ucraina – așa că scriu asta pentru familia mea, pentru prietenii mei dragi ucraineni și pentru toți cei care suferă.

Cu stimă,

Thomas

Versurile:

Tu ești credința mea

Tu ești speranța mea

Întinde aripile iubirii

Ahh-ooo-ahh

Inima păcii se sfâșie, copiii noștri plâng

Numai împreună îi putem salva (mângâia, încălzi, proteja)

Iubita noastră planetă mamă sângerează

Haideți să vindecăm durerea acumulată alegând

Oh, fratele meu, te rog ia-mă de mână (ține-mă de mână, hai să ne ținem împreună)

Doar iubirea și pacea pot opri suferința

Ahh-ooo-aah. VIDEO:
 
 
 
Arvo Part: Către oamenii din Ucraina
 
Cel mai mare compozitor în viață este socotit ortodoxul de origine estoniană, Arvo Part. Acesta a postat un mic mesaj către oamenii din Ucraina în care își cere iertare (!) față de cei ce suferă:

Dragi prieteni din Ucraina, dragi colegi, dragi toți care luptați pentru casa voastră cu prețul vieții voastre,
Ne înclinăm în fața vitejii voastre, a curajului în fața unei suferințe aproape insuportabile.
Suntem alături de voi cât putem. Nu ne mai rămâne decât un nod în gât, lacrimi și rugăciuni. Cuvintele au început să-și piardă sensul.
Iertati-ne!
Iertați-ne că nu v-am protejat de un dezastru de neimaginat în vremea noastră.
Trăiască Ucraina! Слава Україні!

Piesa pe care o propunem din partea lui Part este „Cantus in memoriam Benjamin Britten”, compus de acesta la moartea prietenului său cel mai apropiat, compozitorul Benjamin Britten. VIDEO:


~ Dumnezeu să ne miluiască și să ne ierte pe toți! ~