ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vitali Ignatiev, care deține funcția de ministru de externe în guvernul autoproclamat al Transnistriei, a declarat miercuri într-un interviu acordat prin videoconferință agenției Reuters că „situația este alarmantă, deoarece Transnistria a suferit atacuri teroriste”, transmite agenția Agerpres, citată de Știri pe Surse

Ignatiev a reluat acuzațiile separatiștilor transnistreni, care învinuiesc Ucraina că s-ar afla în spatele unor incidente semnalate începând de săptămâna trecută. El a afirmat că marți a fost doborâtă încă o dronă încărcată cu explozibili, intrată în Transnistria de pe teritoriul ucrainean.

„Sincer, nu văd nici un motiv pentru care partea ucraineană să utilizeze astfel de metode împotriva Transnistriei. Transnistria nu amenință Ucraina. Am spus de mai multe ori că suntem un stat absolut pașnic”, a susținut reprezentantul administrației secesioniste de la Tiraspol. Însă realitatea este că Transnistria nu e un stat, ci o regiune secesionistă de pe teritoriul Republicii Moldova.
 
Cu trupe și muniții ruse pe teritoriu, Tiraspolul denunță ajutorul militar promis de UE Chișinăului

Liderul separatiștilor de la Tiraspol a criticat Uniunea Europeană pentru ajutorul militar promis Republicii Moldova, deși Transnistria se „bucură” de trupe și muniții ale Federației Ruse, în timp ce mimează pacifismul la fel de ipocrit ca și statalitatea.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a făcut miercuri o vizită la Chișinău, unde a declarat că Uniunea Europeană are „datoria” să susțină Republica Moldova și a afirmat că Bruxellesul ia în considerare un sprijin militar suplimentar pentru autoritățile de la Chișinău.

Ignatiev a comentat că „astfel de declarații, astfel de acțiuni nu contribuie la calm, ci dimpotrivă, contribuie la tensiuni și afectează normalizarea situației”.

Separatiștii pro-ruși au respins cererea agenției Reuters de a relata din Transnistria, afirmând că toate acreditările jurnaliștilor străini au fost sistate după atacurile de săptămâna trecută.
 
Liderul de la Tiraspol, rezervat față de o posibilă intervenție rusească

Întrebat dacă poate exclude posibilitatea ca Rusia să își folosească baza militară din Transnistria pentru a ataca Ucraina, Ignatiev a răspuns că nu poate vorbi în numele Moscovei.

El s-a distanțat însă de remarcile unui general rus care a afirmat săptămâna trecută că unul dintre obiectivele armatei ruse este de a ocupa teritorii ucrainene astfel încât să facă legătura cu Transnistria. „Cred că în astfel de condiții dificile, trebuie să fim foarte atenți cu declarațiile. Și chiar și mai atenți cu acțiunile”, a comentat Ignatiev în interviu.
 
În schimb, se dezlănțuie împotriva Chișinăului: cererea de aderare la UE este „ruptă de realitate”  

Reprezentantul separatiștilor transnistreni a catalogat cererea Republicii Moldova de a adera la UE drept „ruptă de realitate” și a avertizat că astfel s-ar crea un risc suplimentar de izbucnire a unor noi conflicte, deoarece Chișinăul a luat decizia „unilateral”, adică fără să-i consulte pe separatiștii care oricum nu stau de vorbă cu Chișinăul. 

„Moldova și Transnistria sunt într-o stare de conflict nerezolvat (...) Un conflict nerezolvat înseamnă probabil că Moldova ar trebui mai întâi să rezolve conflictul și abia apoi să își decidă viitorul politic”, a concluzionat liderul separatiștilor de la Tiraspol.

Această din urmă declarație este, totuși, mai moderată decât replica pe care a dat-o Tiraspolul a doua zi după ce Chișinăul a semnat cererea de aderare la U.E., când Transnistria a cerut separarea de Republica Moldova.

Îngrijorarea majoră este ca nu cumva Transnistria, care și-a decis prin referendum independența în 2006, să nu folosească pretextul unei „agresiuni ucrainene” pentru a cere ajutor militar din partea Rusiei, așa cum au făcut republicile separatiste Donețk și Luhansk în noaptea de 23 spre 24 februarie 2022, determinând invadarea Ucrainei. În acest caz, Tiraspolul ar putea genera o agresiune rusă împotriva Republicii Moldova, ceea ce nu ar fi un scenariu de neluat în calcul, dat fiind că o hartă rusească citată de președintele Belarusului în martie avea îndreptată una dintre săgeți în direcția Transnistriei/Republicii Moldova.