ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) solicită public președintelui Klaus Iohannis revocarea „de îndată”, adică acum, a Anei Birchall din poziția de ministru al Justiției, așa cum a dispus Curtea Constituțională. Potrivit asociației, începând cu data de 11 septembrie 2019, de 40 de zile, presedintele României se află în afara statului de drept, încălcând flagrant si continuu legea fundamentala a României.

„Este inacceptabil ca de 40 de zile Președintele Iohannis să nu respecte Constituția României, separarea puterilor în stat și domnia legii (rule of law). Într-un stat de drept legile sunt general obligatorii și nu facultative, motiv pentru care nici un român nu poate alege să respecte sau nu legea, după cum îi convine. Președintele oferă un model de urmat pentru fiecare cetățean. Or, dacă cel mai important om în stat, respectiv președintele țării, refuză să se supună legii fundamentale, de ce restul cetățenilor ar mai respecta Constituția și legile din România?", arată Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO), într-un comunicat de presă.


Potrivit comunicatului AJADO, concret, Curtea Constituțională a României (CCR), sesizată fiind cu o cerere privind existența unui conflict juridic de natură constituțională între Guvern si Președintele României, generat de refuzul Președintelui de a revoca din functie 3 miniștri, printre care si Ministrul justiției, Ana Birchall, a statuat prin Decizia 504/2019:

„108. Așa fiind, Curtea reține că revocarea reprezintă un mijloc legal pus la dispoziția prim-ministrului pentru vacantarea unei funcții din structura Guvernului, o măsură pe care prim- ministrul o propune Președintelui României exclusiv în sensul respectării formalismului și a principiului simetriei ce guvernează regimul actelor juridice de numire în funcții publice și față de care, fără a avea un drept propriu de apreciere, Președintele trebuie să se conformeze într-un termen legal de 15 zile de la data propunerii prim-ministrului.

109. Curtea reține că Președintele României nu a emis, nici până în prezent, decretele de vacantare a funcțiilor în urma propunerilor de revocare din funcție înaintate de prim-ministru în data de 26 august 2019, deși termenul legal de 15 zile a expirat.

110. Raportând cele mai sus arătate la circumstanțele specifice prezentei cauze, Curtea constată că Președintele României a încălcat dispozițiile constituționale ale art. 1 alin. (5) privind respectarea legilor, cu referire la normele incidente din Codul administrativ mai sus indicate, precum și ale art. 147 alin. (4) din Constituție, în considerarea jurisprudenței în materie a Curții Constituționale (Decizia nr. 875/2018), refuzând să dea curs propunerii de revocare formulate de prim-ministru, propunere față de care, așa cum s-a arătat mai sus, Președintele nu are un drept de opțiune.”

„Succint spus, desi Presedintele avea obligatia constitutionala sa emita decret de vacantare a functiei de ministru al justitiei in termen de 15 zile de la data de 26 august 2019, adica cel mai tarziu pana in data de 11 septembrie 2019, acest decret nu a fost emis nici pana in prezent, 21 octombrie 2019, se spune în comunicatul asociației.

În concluzie, afirmă magistrații, începând cu data de 11 septembrie 2019, de 40 de zile, Președintele României se află în afara statului de drept, încălcând flagrant și continuu legea fundamentală a României.

„In perioada mandatului sau, Presedintele Iohannis s-a autoprezentat constant ca un sustinator, aparator si luptator pentru statul de drept din Romania.

Conform definitiei, "stat de drept” (adica "domnia legii”, de la "rule of law”) inseamna ca toti cetatenii, indiferent de functiile ocupate, sunt sub lege si egali in fata acesteia, cu totii avand obligatia sa o respecte”, spun magistrații.