Asociația Grupul pentru Reformă și Alternativă Universitară (GRAUR) Cluj cere Ministerului Educației retragerea titlului de doctor acordat fostului procuror șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, confirmând după un an de cercetări că aceasta și-ar fi plagiat teza de doctorat.
 
Potrivit unui comunicat al Asociației GRAUR transmis, sâmbătă, cu titlul ”E pur si muove…sau de ce teza lui Kovesi este la fel de sigur plagiată pe cât este de sigur că Pământul se învârte”, se vor face demersurile necesare prin sesizarea organelor abilitate cu privire la obținerea unui titlu științific garantat de stat prin declarația considerate a fi mincinoasă a Laurei Codruța Kövesi cu privire la calitatea sa de autor al tezei plagiate.

„După un an de zile de cercetări temeinice suntem în măsură să confirmăm că există toate argumentele factuale care permit concluzia că teza lui Kovesi este plagiată, să confirmăm că decizia elaborată de un organ consultativ al Ministerului Educației a fost realizată cu rea-credință și fără minimă competență profesională. Anunțăm că Asociația GRAUR va solicita Ministerului Educației anularea deciziei de ne-plagiat emise în cauză și retragerea de îndată a titlului de doctor acordat în condiții nelegale dnei Laura Codruța Kovesi. Solicităm Ministerului Educației sancționarea tuturor persoanelor implicate în acțiunile de analiză lipsită de fundament a deciziei în discuție și anunțăm că Asociația GRAUR va face demersurile necesare prin sesizarea organelor abilitate cu privire la obținerea unui titlu științific garantat de stat prin declarația mincinoasă a dnei Laura Codruța Kövesi cu privire la calitatea sa de autor al tezei plagiate”, se arată în documentul citat.

Reprezentanții GRAUR au subliniat că lumea academică și oamenii de bună credință sunt, în continuare, indignați de modul în care în cazul Kovesi, un organ al unei autorități a statului a acționat și a reușit să ridice standardul dublu la nivel de „stat perpendicular”, adică „legea pentru unii nu este legea pentru toți”.

„Prin aceasta, organismul consultativ a permis apariția unei decizii prin care o teză de doctorat a unui demnitar în funcție a fost scoasă de sub incidența acuzației de lipsă de integritate și a permis păstrarea unui titlu științific necuvenit de doctor în drept. În mod concret ne vom referi la scrierea <<Kovesi Laura Codruța. Combaterea crimei organizate prin dispoziții de drept penal. Teză de doctorat. Conducător științific: Prof. dr. Pașca Viorel. Timișoara: Universitatea de Vest. 2011>>, iar sintagmele <<cazul Kovesi>> și <<teza lui Kövesi>> nu au nicio conotație peiorativă, ci sunt în relație directă cu o calitate de autor declarat și cu o situație publică determinată de aspectele care privesc faptele de plagiat cuprinse în teză. Întrucât teza este plagiată, este, de asemenea, firesc să folosim pentru autoarea ei sintagma de <<plagiatoare>>”, se mai arată în comunicatul Asociației GRAUR.

Reprezentanții asociației au susținut că membrii comisiei de analiză a tezei de doctorat a Laurei Codruța Kovesi au introdus definiții și idei care nu au nimic de-a face cu legea sau cu definiția plagiatului.

„Textul de lege și definițiile, unanim acceptate, precizează că plagiatul este preluare de fragmente ca atare sau ca parafrazare ale unui text autentic cu delimitare evidentă și cu menționarea explicită a autorului sau sursei. Comisia, cu de la sine putere, introduce criteriul proporției și declară că <<pasajele care pot cădea sub calificarea legală română de plagiat reprezintă circa 20 de pagini din 444, ceea ce reprezintă aproape 4 % din teză>>. Comisia omite un detaliu esențial și anume că fiecare preluare neconformă este identificabilă și poate fi pusă în relație cu o persoană care este autorul de drept al paragrafului preluat fără mențiune. Cu alte cuvinte nu se poate vorbi de aproape 4% din teză, ci de cel puțin 11 autori furați. Cu alte cuvinte, în teza lui Kovesi se găsesc cel puțin 11 fapte de plagiat”, se subliniază în comunicat.

De asemenea, se precizează, pentru comparație, că dacă un volum de 4% fragmente preluate neconform în teza de doctorat al unui fost ?ef al DNA este nesemnificativ pentru a-l califica drept plagiator și pe scrierea sa drept o scriere plagiată, „atunci este firesc să urmeze că individul care a ucis o persoană din cei 100 cetățeni pe care i-a salutat timp de o lună nu este ucigaș, că individul care a furat o bicicletă din cele 100 de biciclete din parcare nu este un hoț, iar parlamentarul care a ajutat o firmă din cele 300 de firme ale județului să ajungă la o finanțare publică nu poate fi acuzat de abuz sau de corupție”.

„Comisia de analiză spune, în rezumat și prin acțiune, că textele legilor, codurilor, convențiilor internaționale și deciziile DIICOT pot fi preluate fără nicio responsabilitate și introduse în orice scriere a unui jurist român care poate apoi declara că este autorul scrierii inclusiv a fragmentelor preluate din reglementări. Comisia omite faptul că autoarea tezei nu este scriitoare de coduri penale, de legi, de convenții internaționale și de rapoarte DIICOT, ci doar o simplă doctorandă, o absolventă oarecare a facultății de drept, deci textul de lege la care se referă trebuie separat în mod distinct, prin delimitare și indicarea sursei, de contribuțiile tezei care este declarată a fi a ei”, se mai men?ionează în comunicatul GRAUR.

În comunicat se mai arată că există deja dovada că autoarea tezei a făcut și a profitat de o declarație mincinoasă pentru a depune teza care nu-i aparținea, pentru a solicita constituirea unei comisii de doctorat, pentru a solicita susținerea publică a tezei plagiate.

„Este evident că în momentul în care a solicitat pașii procedurali de mai sus, autoarea plagiatoare știa foarte bine că teza nu-i aparține și că prin declarația presupusă că teza i-ar aparține, se produce o declarație mincinoasă. Astfel, comisia de analiză era în situația în care lua la cunoștință de existența unei infracțiuni iar acțiunea firească ar fi trebuit să fie sesizarea organelor abilitate. Evident, comisia de analiză a evitat apelul la aplicarea legii penale de care fapta ar fi avut nevoie”, se mai precizează în document.

Asociația GRAUR Cluj-Napoca este proprietarul Indexului Operelor Plagiate din România lansat la 6 februarie 2012.

În februarie 2019, GRAUR a cerut îndepărtatea persoanelor dovedite că au plagiat din structurile de decizie ale Ministerului Educației, printre care se număra fostul ministru Valentin Popa, dar și rectori și prorectori ai unor universități din Cluj-Napoca, București, Târgu Mureș, Suceava sau Bacău.