Lăsată într-o stare avansată de degradare, o clădire simbol din satul Valeapai, veche de 100 de ani, va fi salvată și va deveni casă parohială pentru preotul care a decis să rămână pe aceste meleaguri bănățene.
 
Sătenii și oameni cu suflet mare, voluntari ai Asociației „Acasă în Banat” împreună cu Parohia Ortodoxă din localitate vor începe  sâmbătă, 2 martie, la Valeapai, o amplă intervenție de renovare a clădirii unei foste primării. Si o vor transforma în casă parohială pentru  părintele Ionuț Vatră.

Povestea părintelui Ionuț Vatră începe acum un an, când a ajuns, alături de soția sa Mihaela și micuța Filofteia, la parohia din satul Valeapai, o comunitate destul de mică cu oameni nu foarte înstăriți.

Preotul a prins drag imediat de sat și a decis că aici sunt oamenii pe care dorește să îi păstorească. Satul nu are casă parohială, așa că familia s-a mutat provizoriu în locuința unei familii din sat.

Părintele Ionuț Vatră a luat însă decizia de a salva una dintre casele abandonate din sat, un imobil simbol: vechea primărie a localității, aflată acum într-o stare avansată de degradare, scrie opiniatimisoarei.ro.

„Satul nostru suferă pe seama faptului că nu are casă parohială. Parohia Valeapai este una mică și nu avem posibilitățile materiale de a ridica o clădire nouă. Recent am reușit să preluăm de la Primăria comunei acest imobil care a stat mulți ani părăsit. Cu ajutorul lui Dumnezeu, până în luna iunie, când ni se va naște cea de-a doua fetiță, ne vom muta aici”, a declarat părintele Ionuț Vatră.

Clădirea se află chiar în centrul satului Valeapai, aproape de biserica ortodoxă, are o vechime de peste 100 de ani și a fost de-a lungul timpului folosită drept notariat, primărie, internat și magazin. În urmă cu trei săptămâni, părintele și oamenii din sat au curățat curtea casei, au defrișat vegetația crescută, au scos tonele de moloz și gunoaie adunate de-a lungul timpului. Sâmbătă, 2 martie 2019, voluntarii Asociației se vor alătura oamenilor din Valeapai pentru a da o mână de ajutor. Se vor face reparații la acoperiș, se vor înlocui podelele, vor fi consolidați pereții căzuți, se va amenaja curtea etc.

„Vrem să ajutăm satul Valeapai la renovarea casei parohiale, din mai multe motive. De Valeapai ne leagă foarte multe deoarece Asociația Acasă în Banat are sediul în acest sat. Însă, dincolo de acest lucru, noi credem că părintele Ionuț Vatră e un exemplu deoarece nu dorește să demoleze această casă cu poveste și istorie, ci dorește să o repună în valoare, oferind-o înapoi comunității din care face parte. Odată renovată, această clădire, fosta primărie, aflată în centrul satului, va fi o mândrie, va fi din nou un punct de reper, pentru trecutul, prezentul dar și viitorul acestei localități”, a spus Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat.

Este nevoie în principal de materiale de construcții: grinzi, scândură, ciment, pietriș, nisip, vopseluri, materiale pentru amenajări interioare etc.
 
Mai multe detalii puteți găsi pe pagina de Facebook a Asociației Acasă în Banat. Pentru donații de materiale puteți să îl contactați pe părintele paroh Ionuț Vatră la nr. tel. 0726.978.378.


2% din impozitul pe salariu
Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a siteului ActiveNews România, nu către stat. Companiile de publicitate și multinaționalele nu ne iubesc. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Familia, Credința și Țara.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.