ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Descoperirea unei civilizații străvechi în adâncul pădurii amazoniene a fost comparată cu găsirea lui "El Dorado" de către omul care a detectat-o pentru prima dată în urmă cu aproape 30 de ani, relatează Daily Mail.

Într-un nou raport publicat săptămâna trecută, arheologii și-au dezvăluit descoperirile: o civilizație pierdută de fermieri veche de 2.500 de ani, formată din cea mai mare și mai veche rețea de orașe prehispanice descoperite vreodată în Amazon - și chiar și ulcioare care conțineau bere.

Vastul sit, care se întinde pe o suprafață de peste 997 km pătrați, a fost mult timp ascuns de junglă în valea Upano, la poalele munților Anzi, în estul Ecuadorului.
 
FOTO: (Articolul continuă după imagini)
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
Acest lucru s-a întâmplat până acum aproape trei decenii, când Stephen Rostain, arheolog la centrul național de cercetare CNRS din Franța și autorul principal al noului studiu, a găsit urme ale civilizației și a început să facă săpături în vale.

Dar avea să mai treacă încă un deceniu sau două până când Rostain și echipa sa aveau să afle adevărata dimensiune a sitului. În 2015, o nouă tehnologie laser a schimbat totul pentru ei și le-a permis să dezvăluie cât de departe se întindea civilizația.

Adâncurile străvechi ale pădurii amazoniene erau odată considerate un loc aproape inospitalier, traversat doar de cei mai experimentați vânători-culegători.

Cu toate acestea, în ultimele două decenii, arheologii au scos la iveală rămășițe de terasamente uriașe, piramide și rețele de drumuri care se întind din Bolivia până în Brazilia - dovedind că această presupunere este falsă.

Acest lucru a demonstrat că regiunea a găzduit societăți mari și complexe cu mult înainte de sosirea coloniștilor europeni în America de Sud.

Acum, există dovezi ale existenței unei alte civilizații umane - cea mai veche civilizație umană descoperită până acum în Amazon - în provincia Morona-Santiago din Ecuador, o zonă îndepărtată și slab populată.

Se pare că așezările ar avea cel puțin 2.500 de ani vechime - cu peste 1.000 de ani mai vechi decât orice altă civilizație amazoniană complexă cunoscută.

Scara acestei dezvoltări urbane - care include case de pământ, clădiri ceremoniale și drenaje agricole - nu a mai fost văzută până acum în Amazon, a declarat Rostain pentru agenția franceză de știri AFP.

'Nu este vorba doar de un sat, ci de un întreg peisaj care a fost domesticit', a spus el. 'A fost o vale pierdută a orașelor. Este incredibil'.

Vorbind pentru AFP, el a adăugat că această descoperire a fost ca și cum ar fi descoperit 'El Dorado'.

Rostain a început să facă săpături în Valea Upano în urmă cu aproape 30 de ani, unde echipa sa s-a concentrat asupra a două așezări numite Sangay și Kilamope.

Ei au găsit movile situate în jurul unor piețe centrale, ceramică decorată cu vopsea, precum și ulcioare mari care conțineau rămășițele berii tradiționale de porumb chicha.

Datarea cu carbon a arătat că siturile au fost ocupate din jurul anului 500 î.Hr. până în jurul anilor 300 și 600 d.Hr., relatează Science cu privire la rezultatele studiului.