ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Încă o fabrică din România își închide porțile, lăsând fără loc de muncă sute de angajați. Aproximativ 300 de angajați ai uneia dintre cele mai mari fabrici de confecții din Craiova sunt concediați colectiv. Decizia închiderii fabricii   Modexim SA a fost anunțată angajaților în ultimul moment. Marți s-au purtat negocieri pentru redresarea situației și pentru încercarea salvării ei, scrie Gazeta de Sud.

 Conducerea fabricii susține că majorarea repetată a salariului minim și creșterea costurilor cu utilitățile au condus la declinul fabricii din domeniul confecțiilor.

„Este o decizie de oportunitate a acționarilor de a închide fabrica. Datoriile către stat, în special către contribuțiile pentru salariați, sunt mari. Dar, tehnic vorbind, societatea nu are datorii așa de mari încât să se închidă. Totul depinde de decizia acționarilor. Aceasta este economia de piață", a declarat un membru al sindicatului pentru sursa citată.

Fabrica de confecții a lucrat mulți ani în sistemul lohn, pentru clienți externi. În acest sistem, adaosurile comerciale sunt foarte mici.
 
Mulți ani, străinii au preferat fabricile de confecții din România datorită costurilor mici de realizare a produsului. Costul cel mai important fiind cel cu forța de muncă.
 
În ultimii ani, compania a fost într-un regres permanent. Dacă după anii 1990, toate cele cinci etaje ale fabricii erau pline cu angajați și se lucra în trei schimburi, la foc continuu, în prezent angajații ocupă doar un etaj al clădirii și se mai lucrează în doua schimburi. Comenzile de textile din Craiova pleacă spre marile branduri din Europa, Franța și Italia în principal, pentru nume mari ca Louis Vuitton și Burberry. Lipsa de comenzi care să fie adaptate la piața din România a dus la această ruptură, susțin sindicaliștii.