ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Două avioane rusești Su-27 au efectuat astăzi o „interceptare nesigură și neprofesionistă” a unui avion MQ-9 fără pilot la bord al Forțelor Aeriene ale SUA, care opera în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre, anunță Comandamentul Forțelor SUA din Europa, potrivit ȘtiriPeSurse. 

În jurul orei 7:03 AM (CET), unul dintre avioanele rusești Su-27 a lovit elicea avionului MQ-9, ceea ce a determinat forțele americane să fie nevoite să aducă MQ-9 la sol în apele internaționale. De mai multe ori înainte de coliziune, avioanele Su-27 au aruncat combustibil și au zburat în fața MQ-9 într-un mod nesăbuit, nepotrivit pentru mediu și neprofesionist. Acest incident demonstrează o lipsă de competență, pe lângă faptul că este nesigur și neprofesionist, transmie U.S. European Command.

„Aeronava noastră MQ-9 efectua operațiuni de rutină în spațiul aerian internațional când a fost interceptată și lovită de o aeronavă rusă, ceea ce a dus la o prăbușire și la pierderea completă a MQ-9", a declarat generalul James B. Hecker, comandantul Forțelor Aeriene ale SUA din Europa și al Forțelor Aeriene din Africa, din cadrul Forțelor Aeriene ale SUA. „De fapt, acest act nesigur și neprofesionist al rușilor aproape că a provocat prăbușirea ambelor aeronave".

„Avioanele americane și aliate vor continua să opereze în spațiul aerian internațional și le cerem rușilor să se comporte în mod profesionist și în siguranță", a adăugat Hecker.
 
Potrivit CNN Jake Sullivan l-a informat pe Biden pe această temă, potrivit purtătorului de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby. Acesta a declarat că nu este „neobișnuit" ca avioanele rusești să intercepteze avioane americane deasupra Mării Negre și a precizat că au mai avut loc și alte interceptări în ultimele săptămâni.