ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O ediție specială din „Memorialul Durerii - O istorie care nu se învață la școală” și documentarul „Strict secret” vor fi difuzate de Televiziunea Română în semn de omagiu adus scriitorului și disidentului Paul Goma, potrivit news.ro.  Paul Goma a murit în noaptea din 24 spre 25 martie, într-un spital din Paris, din cauza infecției cu coronavirus.
 
Tot sâmbătă, de la ora 24:00, TVR 1 va difuza, sub genericul in memoriam, documentarul-eveniment „Strict secret”, realizat de Mariana Sipoș.

Născut în satul Mana, Orhei (Basarabia), în anul 1935, Paul Goma a studiat Filologia la București, iar în 1956 a fost acuzat de tentativă de a organiza o manifestație ostilă de solidaritate cu Revoluția din Ungaria. A fost anchetat, arestat și închis timp de doi ani, devenind o figură marcantă a dizidenței din România.

După ce, în anul 1977 a trimis o scrisoare de solidarizare cu Charta 77 din Cehoslovacia, Paul Goma a fost din nou anchetat de Securitate și arestat, fiind ulterior eliberat la insistențele Amnesty International. După acest eveniment, scriitorul a cerut azil politic în Franța, unde și-a petrecut restul vieții.

Sâmbătă, 28 martie, de la ora 18.00, TVR 2 a programat episodul „In memoriam Paul Goma” al emisiunii „Memorialul durerii”. Programul, realizat de Lucia Hossu Longin va putea fi urmărit și pe TVR Internațional, în aceeași zi, de la ora 19.00.