O expoziție organizată de Ambasada rusă la Sofia pe tema „eliberării Europei de Est de nazism” a provocat reacții dure din partea autorităților bulgare, care au cerut părții ruse să nu folosească „termenul istoric dubios (eliberare)” în contextul sosirii trupelor sovietice în 1944, scrie site-ul timpul.md. 

Ministerul de Externe al Bulgariei a făcut apel la misiunea diplomatică rusă la Sofia „să nu se poziționeze în sprijinul unei teorii istorice dubioase” care consideră drept eliberare pătrunderea trupelor sovietice în țară, în anul 1944.  Expoziția intitulată„75 de ani de eliberare a Europei de Est de nazism”, ar urma să se deschidă la Sofia pe 9 septembrie.

Mai mult, MAE de la Sofia a transmis că poziția Ambasadei ruse constituie o imixtiune în afacerile interne ale Bulgariei.

„Fără a nega contribuția URSS la înfrângerea nazismului în Europa, nu trebuie să aruncăm ochii asupra faptului că pe contul armatei sovietice se află popoarele Europei Centrale și de Est ce au primit jumătate de secol de represiune, strangulare a conștiinței civile, dezvoltare economică deformată și izolare de dinamica proceselor din țările europene dezvoltate ", se arata în declarația MAE de la Sofia.

„URSS a declarat război Bulgariei când un nou guvern democratic a ajuns la putere, anunțând încetarea legăturilor cu Germania nazistă”, reamintește Ministerul bulgar de externe.

Ambasada Rusiei în Bulgaria a anunțat pe pagina sa de Facebook că a fost „descurajată” de declarația Ministerului de Externe. „Expoziția are ca scop doar familiarizarea publicului bulgar cu materiale de arhivă de la depozitele rusești„, au scris reprezentanții săi.

Reamintim că o declarație similară care invoca „eliberarea” înfăptuită de URSS a fost făcută de Ambasada Rusiei în România. Pe 28 iunie, când România comemora cedarea Basarabiei, a nordului Bucovinei și a ținutului Herța către Uniunea Sovietică,  ambasada Rusiei a postat pe pagina de facebook o  altă versiune a istoriei conform căreia rușii ar fi „eliberat” Basarabia. Iar trupele sovietice ar fi fost întâmpinate în Basarabia de populația locală cu „bucurie și chiar exultare”.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews