ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Federația PUBLISIND, , formată din specialiști în negocieri, procese intentate și acțiuni comune, a publicat un comunicat intitulat „Vaccinare obligatorie în sectorul de asistență socială?”, prin care aduce la cunoștință, printre altele, poziția Avocatului Poporului care a apreciat că măsură condiționării prezenței angajatului la locul de muncă de existența unui rezultat al testului PCR contravine legii și este excesivă.

„Până în momentul de față, din cei aproximativ 45.000 de angajați din centrele sociale, doar 10.000 s-au vaccinat”, a transmis federația.

Iată și comunicatul: 

„Cu toate că subiectul vaccinării obligatorii a fost pus pe tapet deja de ceva timp, chiar frumos ambalat cu diferite tertipuri care să pună presiune pe angajați (teste obligatorii contracost), ministrul muncii, Raluca Turcan a solicitat punctul de vedere al Federației PUBLISIND cu privire la intenția promovării unei Ordonanțe de Urgență prin care angajații din centrele rezidențiale să fie obligați să se vaccineze, în caz contrar aceștia să prezinte teste PCR, pe care să le achite prin contribuția proprie, pentru a fi lăsați să-și exercite atribuțiile de serviciu. Mai mult, ministrul muncii vorbea și de intenția de a prevedea sancțiuni în cazul în care angajații nu se vor supune acestor măsuri.

Reprezentanții Federației PUBLISIND, au transmis poziția fermă a liderilor locali din sectorul de asistență socială, care se opun oricăror presiuni sau constrângeri asupra membrilor de sindicat cu privire la determinarea vaccinării. Mai mult, secretarul general al Federației PUBLISIND, a propus ca această măsură să nu fie unilaterală, ci bilaterală. Dacă tot se pune problema determinării angajaților să se vaccineze pentru a proteja beneficiarii, de ce să nu vorbim și despre obligativitatea vaccinării beneficiarilor, iar în caz contrar, dreptul la servicii sociale să fie suspendat.

Practic, vedem că Ministerului Muncii nu-i pasă în realitate de angajații din asistență socială, pe care dorește să îi determine să se vaccineze, ci îi pasă doar de beneficiari, fără să ia în considerare că un procent semnificativ dintre aceștia nu sunt vaccinați. Răspunsul ministrului muncii cu privire la această propunere a fost mai mult decât surprinzător, deoarece a invocat dreptul constituțional al beneficiarilor, fie ei vârstnici sau copiii, de a refuza vaccinarea.

În completarea criticilor pe care reprezentanții Federației PUBLISIND le-au adus acestei măsuri, a fost și poziția Avocatului Poporului care, în urma unei sesizări din oficiu, a apreciat că măsura condiționării prezenței angajatului la locul de muncă de existența unui rezultat al testului PCR contravine legii și este excesivă.
 
 


Mai mult, reprezentanții Federației PUBLISIND au solicitat ca în cazul în care Guvernul va promova acest OUG abuziv și neconstituțional, cel puțin să ofere posibilitatea angajaților care optează să nu se vaccineze, să lucreze pe o perioadă determinată în alte structuri ale direcțiilor generale de asistență socială care nu implică interacțiunea cu beneficiarii.

De asemenea, vicepreședintele pe domeniul asistenței sociale a criticat faptul că nici până în momentul de față, Ministerul Muncii și Protecției Sociale nu s-a asigurat ca stimulentul de risc să fie plătit angajaților care pe durata stării de urgență au fost închiși în centre câte 14 zile, la fel ca deținuții, în condiții improprii. În răspuns, ministrul muncii a precizat că a semnat Ordinul de ministru la finalul lunii august 2021 pentru ca fondurile să fie alocate administrațiilor publice locale și urmează ca în cel mai scurt timp, banii să ajungă la angajați, după mai mult de 1 ani de la momentul stării de urgență.

Este important de precizat este că Federația Columna, a transmis că „înțelege necesitatea acestor măsuri” și că va „încuraja angajații să se vaccineze”. Ne întrebăm astfel, oare interesele cui reprezintă această organizație sindicală, ale angajaților sau lucrează la comanda politicului. Mai jos aveți adresa acestei organizații către liderii și membri lor.
 

Până în momentul de față, din cei aproximativ 45.000 de angajați din centrele sociale, doar 10.000 s-au vaccinat.

În cazul în care acest proiect de OUG va fi adoptat de Guvern, Federația PUBLISIND  va organiza ample proteste de stradă împotriva presiunilor neconstituționale exercitate asupra angajaților pentru a se vaccina și implicit pentru a contribui la targetul politic asumat de premierul Câțu, care este departe de a fi îndeplinit”.