ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cezar Florea, directorul Casei de Licitații ”Historic” și președintele Societății Române de Bibliofilie, a fost invitat în podcastul ”Altceva cu Adrian Artene”, de la Gândul, unde a vorbit despre documentele și obiectele impresionante care au fost prezentate în cadrul licitației ”Istoria românilor între Principate și Regat” - Partea I. Urmează și Partea a II-a. La licitația tocmai derulată a fost adjudecată și copia oficială a Convenției de la Paris (1858), cu 31.000 de eeuro, dar statul român are drept de preempține asupra ei (dacă și-l exercită).

Cezar Florea a oferit informații și despre „o fotografie originală – clasată deja – a lui Avram Iancu, care a fost prezentată în timpul primei etape a acestei licitații.

Fotografie format carte-de-visite înfățișându-l pe Avram Iancu, reprezentat frontal, îmbrăcat într-o haină neagră cu guler și manșete din lână, ținând mâna dreaptă la piept. Fotografia a fost realizată în jurul vârstei de 41 de ani, putând fi datată undeva în decursul anului 1865.(foto mai jos).

Fotografia Crăișorului Munților a fost adjudecată, marți seara, în timpul licitației ”Istoria românilor între Principate și Regat”, pentru suma de 7.500 de euro.

„Fotografia lui Avram Iancu s-a vândut – incluzând și taxele – cu 7.500 de euro. Din punctul meu de vedere, cred că este cea mai scumpă fotografie și cea mai mică din punct de vedere al dimensiunii (10 x 6) care s-a vândut vreodată.

Noi am mai avut recorduri pe fotografii, cu Regina Maria, cu George Enescu, dar niciodată nu s-a ajuns, în România, la un astfel de preț pentru o singură fotografie. Este posibil să fie existat ceva asemănător, în materie fotografică, sau poate chiar un preț mai mare, la Constantin Brâncuși, dar dimensiunea fotografiei era mult mai mare decât aceasta

”Un amănunt foarte interesant – atunci când prețul pentru această fotografie a ajuns, rapid, la o astfel de sumă, toți ceilalți colecționari care erau înscriși nu au mai licitat, nu se așteptau la o asemenea desfășurare. S-a plecat de la 1.000 de euro”, a mai dezvăluit Cezar Florea pentru Gândul.

Fotografia respectivă a fost colorizată și de artistul Florin Roștariu (foto în deschidere), care a reușit și cea mai bună îmbunătățire și colorizare a unui fotografii clasice a lui Mihai Eminescu.

Fotografia de la Historic, mai jos: